Ειδησεογραφικό site

Ο Αναστασιάδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει του δείπνου με τον Ακιντζί

74

Στις 16 Απριλίου το δείπνο –  Στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που είχαν διακοπεί

Τους πολιτικούς αρχηγούς ενημέρωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, λίγο πριν από το δείπνο της 16ης Απριλίου που θα έχει ο ίδιος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ο κ. Αναστασιάδης αντάλλαξε απόψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και άκουσε εισηγήσεις.

Όπως τόνισε, στόχος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που είχαν διακοπεί. Κάποια κόμματα εξέφρασαν την άποψη ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν θα έπρεπε να παρευρεθεί στο δείπνο. Ο κ. Προδρόμου σημείωσε πως τη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα που αφορά τη Συρία, επαναλαμβάνοντας πως η Κύπρος δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση με τους όποιους σχεδιασμούς κάνουν άλλα κράτη.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι υπήρξε μια πολύ παραγωγική συζήτηση και χαρακτήρισε σωστή την κίνηση του κ. Αναστασιάδη να δεχτεί την πρόταση για δείπνο. Η επανέναρξη των συνομιλιών, σημείωσε είναι «εθνικός στόχος»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πρέπει να δοθεί σημασία στην ουσία, ώστε το δείπνο να αποτελέσει αρχή για την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Το δείπνο να είναι αφετηρία για επανέναρξη συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις χωρίς υποσημειώσεις.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε πως κανένας μας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος αν πάμε στο δείπνο με βάση τις δημόσιες τοποθετήσεις της Τουρκίας. «Είμαστε» είπε, «έτοιμοι για διάλογο, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσει η βάση αυτού του διαλόγου»

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημείωσε πως δεν διαφωνεί με τη διερεύνηση δυνατοτήτων για επανέναρξη των συνομιλιών και πρότεινε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν οι όποιες προϋποθέσεις για να δημιουργήσουν το απαραίτητο έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Η Τουρκία, σημείωσε, ακολουθεί συγκεκριμένους δρόμους και φοβόμαστε νέο αδιέξοδο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.