Ειδησεογραφικό site

Νίκος Παρασκευόπουλος: Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης που «άνοιξε» τις πόρτες των φυλακών

115

Κατάδικοι με βαριές καταδικαστικές αποφάσεις, εγκληματίες και δολοφόνοι βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας. Ημεδαποί, αλλοδαποί και κάθε εκπρόσωπος του οργανωμένου εγκλήματος έχει βρει τον παράδεισό του στον νόμο Παρασκευόπουλου. Δεν είναι μόνο η προσδοκία της αποφυλάκισής τους για να συνεχίσουν οι «επαγγελματίες» την κακοποιό δράση τους, είναι και ότι ο κάθε ποινικός γνωρίζει πως η κάθε είδους παραβατικότητά του, μικρή ή μεγάλη, δεν θα του στοιχίσει πάνω από πέντε έτη φυλάκισης, όποια κι αν είναι η ποινή του.

Της Στέλλας Νοβάκη

Είναι λογικό, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση των φυλακών, κάποιοι κρατούμενοι να απολυθούν πρόωρα από τις φυλακές, με την προϋπόθεση ότι έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους, έχουν δείξει πραγματική μεταμέλεια και έχουν πείσει τις αρμόδιες σωφρονιστικές επιτροπές ότι η αποφυλάκισή τους δεν θα αποτελέσει κίνδυνο για την κοινωνία. Βασική προϋπόθεση ωστόσο, οι κρατούμενοι αυτοί να μην έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα και δολοφονίες.

ΔΗΛΩΝΕΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ…

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα, χάρη στον νόμο του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου; Βαρυποινίτες, κατηγορούμενοι ακόμη και για δολοφονίες αποφυλακίζονται εκμεταλλευόμενοι τις ευνοϊκές διατάξεις και επιστρέφουν και πάλι στο έγκλημα. Επιστρέφουν μάλιστα στην παραβατικότητα και μέλη συμμοριών που πια έχουν «αναβαθμίσει» όχι μόνο την τεχνική τους αλλά και το επίπεδο βιαιότητας. Την ώρα μάλιστα που ένας συμπολίτης μας ξεψυχούσε στο νοσοκομείο, πυροβολημένος από το όπλο ενός ληστή που μπούκαρε στο σπίτι του και ο ίδιος έκανε το λάθος να μην προσποιηθεί ότι κοιμάται, όπως συστήνει η Αστυνομία αλλά επέλεξε να υπερασπιστεί την οικογένειά του και το σπίτι του, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωνε αμετανόητος και περήφανος για τον νόμο του.

Ο πρώην υπουργός, τυφλωμένος από τη νέα αριστεριστική του αντίληψη, αντί να σπεύσει και να δηλώσει ταπεινά συγγνώμη στους Έλληνες πολίτες για την ανασφάλεια που γέμισε τα ελληνικά νοικοκυριά ο νόμος του αλλά και για το αίμα που σκόρπισε στα σπίτια, στους δρόμους, στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματικούς χώρους, ακόμη και δικηγόρων, δηλώνει υπερήφανος.

Το οργανωμένο έγκλημα αποθρασύνεται. Νονοί της νύχτας, επαγγελματίες εγκληματίες αλλά και απλοί ποινικοί χτυπάνε πια στο «ψαχνό». Συνεχίζουν απτόητοι το εγκληματικό τους έργο κατά της ελληνικής κοινωνίας. Ο Νίκος Παρασκευόπουλος συνεχίζει κι αυτός το δικό του «έγκλημα» με θύματα και πάλι τους Έλληνες πολίτες καθώς η εγκληματικότητα και μάλιστα η βαριάς μορφής αυξήθηκε ραγδαία και το πρόβλημα διογκώνεται ανεξέλεγκτα, γιατί η πολιτεία ούτε στον τομέα πρόληψης αλλά ούτε και στον τομέα της καταστολής αναλαμβάνει δράση. Η κοινωνική ανασφάλεια όμως ίσως να εξασφαλίζει την πολιτική ασφάλεια που θα επιθυμούσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Η ανοχή στην εγκληματικότητα όμως ούτε διασφαλίζει ούτε εξασφαλίζει τίποτα και σε κανέναν παρά μόνο στην παρανομία. Μια κοινωνία φοβισμένων πολιτών ίσως και να βολεύει γιατί η κοινωνία με αυτό τον τρόπο χάνει τον προσανατολισμό της και αδρανεί απέναντι σε κάθε βαρβαρότητα. Ακόμη και πολιτική, ακόμη και νομοθετική.

ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΙΣΟΒΙΤΕΣ!

Στην υπόλοιπη Ευρώπη βέβαια τα πράγματα λειτουργούν αντίστροφα. Οι ποινές εκτελούνται ακόμα κι αν είναι μικρές και οι νόμοι προβλέπουν ισόβια για λίγα αδικήματα, ενώ εδώ τα ισόβια προβλέπονται για δεκάδες εγκλήματα. Δεν είναι τυχαίο πως στη χώρα μας έχουμε τους περισσότερους -μακράν των άλλων χωρών της Ε.Ε.- ισοβίτες. Αυτό που βλέπουν οι Έλληνες πολίτες και που αδυνατεί να δει ή δεν θέλει να δει ο κ. Παρασκευόπουλος είναι ότι το έγκλημα καλπάζει στην Ελλάδα με συνεργό έναν πρώην υπουργό, τον ίδιο και τον νόμο του.

Παλαιότερα ο Νίκος Παρασκευόπουλος είχε επιδοθεί και σε διαγωνισμό… αρλούμπας δηλώνοντας ότι πρέπει να στηριχθεί η Χρυσή Αυγή από το πολιτικό σύστημα αν κάνει βήματα προς τον εκδημοκρατισμό κι ότι πρέπει να αποποινικοποιηθεί το κάψιμο της σημαίας. Γνωστή ήταν επίσης και η ανοχή που είχε δείξει και στο θέμα των τρομοκρατών και πολλοί χρεώνουν στον πρώην υπουργό ότι ο νόμος του «φτιάχτηκε» για να υποστηρίξει αιτήματα αποφυλάκισης τρομοκρατών. Και πριν μπει στο γρανάζι της πολιτικής ο καθηγητής του ΑΠΘ συμμετείχε σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, ανέπτυξε δραστηριότητα μεσολαβητή σε εξεγέρσεις κρατουμένων (1990 και 1996) και είχε την ευθύνη προγραμμάτων επανένταξης αποφυλακισμένων (1988-1997) ενώ κατά την περίοδο 1993-1995 υπήρξε σύμβουλος για θέματα Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου του τέως υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Κουβελάκη επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου.

Αυτό που καταγράφεται όμως στο βιογραφικό του και μένει ως «σφραγίδα» είναι ότι τον Μάιο του 2014 συνυπέγραψε μαζί με άλλους 179 διανοούμενους, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, πολιτικά στελέχη και προσωπικότητες το κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τον τίτλο «Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.