Νίκος Ανδρουλάκης: Το σχέδιο που προτείνει για τη Θεσσαλία και τον Έβρο
Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί τις επόμενες μέρες στον Έβρο, όπου θα αναλύσει το σχέδιο που εισηγείται για την ανασυγκρότηση της περιοχής, ενώ σήμερα στη βουλή θα ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ταχύτητα και για το βαθμό αποτελεσματικότητας των πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Για τη Θεσσαλία είχε δηλώσει κατά την τελευταία επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ένταση του φαινομένου ήταν πρωτοφανής, ωστόσο, οι πολίτες απαιτούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και οι περιοχές της Θεσσαλίας ήταν απροετοίμαστες στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ποια αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να γίνουν προς ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υποδομών της περιοχής, ποια εξαγγέλθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, γιατί αγνοήθηκαν οι σχετικές προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ποιο λόγο η πολιτική προστασία λειτούργησε όχι προληπτικά, αλλά κατόπιν εορτής». Μάλιστα είχε υποστηρίξει από τον Σεπτέμβριο ότι καθώς προκύπτουν πολλά ερωτήματα «καθίσταται επιτακτική πολιτική ανάγκη, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτιών της ελλιπούς θωράκισης της Θεσσαλίας έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων και η αναζήτηση των πάσης φύσεως ευθυνών». Ο σκοπός -είχε τονίσει – δεν είναι μία ακόμη άγονη πολιτική αντιπαράθεση, η δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων ή μία ακόμη παράσταση «κάλυψης απόκρυψης». «Σκοπός μας είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η δημιουργία των προϋποθέσεων για ένα πιο ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες».
Τι είπε στη Θεσσαλονίκη
Χθες ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στο Thessaloniki Summit 2023 για τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπογράμμισε ότι: «Δεν πανηγυρίζουμε με τις δημοσκοπήσεις. Συνεχίζουμε με συνέπεια, χαμηλούς τόνους και σκληρή δουλειά, μέσα και έξω από τη Βουλή, για να υπάρχει πραγματικός προοδευτικός αντίπαλος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». «Ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα, που ήταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ίσως δεν είχαν ευρεία αναγνωρισιμότητα. Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσει η ανανέωση με ανθρώπους, που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία φύσει θέσει, πρόσωπα τα οποία πιστεύω και όχι πρόσωπα τα οποία είναι οι λεγόμενοι “άριστοι κάθε χρήσης”. Όπου βρουν καρέκλα, βαπτίζουν αριστεία την πολιτική τους προίκα. Δεν προσφέρω καρέκλες. Δεν πρόκειται να επαναλάβω ούτε αυτό που έκανε ο κ.Μητσοτάκης, ούτε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Οικοδομώ την ανανέωση της παράταξης από τα σπλάχνα της» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτηθείς στη συνέχεια για τυχόν συμμαχίες.
«Οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι εξουσίας. Το κάλεσμα είναι πολιτικό και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της προοδευτικής Αριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς» πρόσθεσε και επέμεινε στην κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΝΔ:
«Οικοδομήθηκαν κόμματα και στρατηγικά σχέδια για τη χώρα με οπορτουνιστικούς όρους. Είδαμε τα αποτελέσματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι σίγουρος ότι θα τα δούμε και στη Νέα Δημοκρατία. Διότι, η Νέα Δημοκρατία, ενώ επαίρεται ότι είναι ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και του ευρωπαϊκού φιλελευθερισμού, όλες οι πρακτικές της σε σχέση με τις ανεξάρτητες αρχές, τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες και τη φιλελεύθερη λειτουργία και την όποια προίκα της Νέας Δημοκρατίας».
Ως προς τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε την «ανακολουθία» των προεκλογικών διακηρύξεων της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι: «Αυτοί που μας κατηγορούσαν για “φοροκαταιγίδα”, έρχονται σήμερα με έναν κεφαλικό και οριζόντιο φόρο που δεν τον είχαν ανακοινώσει προεκλογικά ήτοι με μια κρυφή ατζέντα. Πρόκειται για έναν κεφαλικό οριζόντιο φόρο προς τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες, που ταυτόχρονα είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες».
Αναφερόμενος στην ακρίβεια και «τον πληθωρισμό της απληστίας, που άφησε ασύδοτο η κυβέρνηση», ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως: «Δεν λειτουργεί η αγορά καθώς δεν διενεργούνται έλεγχοι». Η κυβέρνηση είναι τροχονόμος ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, είτε τραπεζικών, είτε σούπερ μάρκετ, είτε μεγάλων ενεργειακών παραγωγών, με αποτέλεσμα αυτοί να έχουν βγάλει δισεκατομμύρια στην πλάτη της μεσαίας τάξης και των φτωχότερων Ελλήνων». Επανέλαβε δε τη δέσμη προτάσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για άμεση στελέχωση της ΔΙ.Μ.Ε.Α. και της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να διεξάγουν χιλιάδες ελέγχους, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και τη συγκρότηση ισχυρής Αρχής Καταναλωτών.
Για το οξύ πρόβλημα της ακριβής στέγης, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στην «αναστολή ή κατάργηση της Golden Visa για τα ακίνητα». Και πρόσθεσε: «Το υπογραμμίζω. Μπορούμε να δίνουμε Golden Visa για άλλες επενδύσεις στη χώρα από κεφάλαια τρίτων χωρών. Μιλώ για τα ακίνητα. Άρα, μειώνουμε την πίεση στην αγορά ακινήτων. Δεύτερον, στα μεγάλα αστικά κέντρα να υπάρχουν περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν μπορεί να έχεις 20 και 30 ακίνητα. Μικροϊδιοκτήτης είναι αυτός που έχει 15 και 20 AirBnB; Κι επίσης πολύ ουσιαστικό είναι το πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας που έχω καταθέσει, το οποίο λειτουργεί στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη και αρνείται η Νέα Δημοκρατία».
Έκανε, δε, τη σύγκριση με το στεγαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που είναι ατελέσφορο. «Η Νέα Δημοκρατία δίνει δάνεια για νέα ιδιοκτησία. Μα, αυτοί που έχουν να αγοράσουν ακόμα και χαμηλότοκα ένα ακίνητο, δεν είναι αυτοί που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν ένα σπίτι. Άρα, μιλάμε για άλλες κατηγορίες. Μιλώ για τους φτωχότερους Έλληνες. Για αυτούς που θέλουν ένα σπίτι, που σήμερα κοστίζει 700 ευρώ στο κέντρο της Αθήνας».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε επίσης εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά. «Ο Ερντογάν θα έρθει εδώ να κάνει ό,τι έκανε στο Βερολίνο. Αυτόν έχουμε γείτονα όμως και πρέπει η Ελλάδα να χαράξει μία μακροπρόθεσμη στρατηγική. Δηλαδή, ένα νέο Ελσίνκι. Με καρότο και μαστίγιο. Όπως ο Κώστας Σημίτης πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με άλυτο το κυπριακό και το καρότο τότε για την Τουρκία ήταν το άνοιγμα της ενταξιακής διαπραγμάτευσης, έτσι και εμείς σήμερα στο αίτημα της γειτονικής χώρας για την αναβάθμιση της τελωνειακής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, θα πρέπει να ενσωματώσουμε κυρώσεις οι οποίες θα ενεργοποιούνται όταν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο ή καταπατούνται θεμελιώδεις κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της Τουρκίας. Είναι μονόδρομος να χαράξουμε μία τέτοια στρατηγική. Μπορεί να γίνει, αν έχουμε συνέπεια, σοβαρότητα και στρατηγική για να πείσουμε τους εταίρους μας για τη βέλτιστη λύση έναντι της Τουρκίας. Όχι άλλος χαμένος χρόνος»
Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ακόμη: «Είμαστε μια χώρα που είναι πάντα στην πλευρά του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Τι σημαίνει αυτό; Έγινε ένα τρομοκρατικό χτύπημα στο Ισραήλ αλά Ισλαμικό Κράτος, ένα βάρβαρο χτύπημα. Έχει δικαίωμα το Ισραήλ να αμυνθεί; Βεβαίως, έχει νόμιμο δικαίωμα στην άμυνα. Αλλά και ο πόλεμος έχει κανόνες που διέπονται από το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορεί να βλέπουμε όσα συμβαίνουν στη Γάζα και να μην παίρνει θέση η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό είπα ότι η Ελλάδα, κατά την ταπεινή μου άποψη, κακώς δεν ψήφισε στον ΟΗΕ το ψήφισμα για την ανθρωπιστική εκεχειρία. Θα μου πείτε, θα άλλαζε κάτι; Δεν θα άλλαζε κάτι, αλλά εσύ κάνεις το σωστό και πιέζεις να πάνε τα πράγματα σε έναν δρόμο όπου οδηγεί κάπου. Αυτό που έχει συμβεί σήμερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής είναι επικίνδυνο και για τον λαό της Παλαιστίνης και για τον λαό του Ισραήλ και για την ευρύτερη περιοχή»
Τα σχόλια είναι κλειστά.