Ειδησεογραφικό site

Ο απολογισμός Ανδρουλάκη στο Ευρωκοινοβούλιο και οι περιοδείες σε όλη την Ελλάδα

Το μοντέλο διακυβέρνησης που προτείνει το ΠΑΣΟΚ για την επομένη των εκλογών θα περιγράψει εκ νέου, από τη Λαμία σήμερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, το επιτελείο του οποίου έχει σχεδιάσει ένα πυκνό πρόγραμμα προεκλογικών περιοδειών ανά την Ελλάδα.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εισηγείται την αξιοποίηση πολιτικού προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας, βάζει και τον εαυτό του στο κάδρο και επαναλαμβάνει ότι η συμφωνία με τα άλλα κόμματα προϋποθέτει προγραμματικές συγκλίσεις. Επαναλαμβάνει ότι «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας ξανά στη θέση του πρωθυπουργού» ενώ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με το κόμμα Βαρουφάκη που «έπαιξε με τη δραχμή». Μία από τις προγραμματικές θέσεις που έχει ψηλά στη λίστα αφορά στη στελέχωση των Νοσοκομείων και των δημόσιων οργανισμών, η οποία θα επιδιώξει να γίνεται εφεξής, όχι με ενδιαφερόμενους από τα κόμματα, αλλά με διεθνείς ανοιχτούς διαγωνισμούς.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε εν τω μεταξύ χθες την τελευταία του ομιλία ως ευρωβουλευτής στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών και του Στρασβούργου, την οποία ανάρτησε στο twitter με τον τίτλο «last dance».

Συνεργάτες του υπενθυμίζουν ότι στις δυο θητείες του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έδωσε πολλές και δύσκολες μάχες για τα εθνικά συμφέροντα. Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής δεσπόζει η τροπολογία, όπως λένε, που υιοθετήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του, για επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συχνά δε με παρεμβάσεις του επιχείρησε να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο , την προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου του- αλλά και των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη και η Μονή της Χώρας, η Παναγία Σουμελά στον Πόντο και η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Το 2018 συμμετείχε ως εισηγητής για τους Σοσιαλιστές στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με την ίδρυση του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων, μεταξύ αυτών και εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης.

Η πρώτη ενεργοποίηση του rescEU έγινε από την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2020 στις πυρκαγιές στην Εύβοια. Επίσης χάρη στο rescEU μπόρεσε και έγινε η αγορά ιατροφαρκευτικού εξοπλισμού όπως στολές, γάντια και αναπνευστήρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Το 2020 στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο πέτυχε ο προϋπολογισμός να αυξηθεί στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ από 450 εκατομμύρια, να αυξηθεί το ποσοστό συγχρηματοδότησης για την αγορά των πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων από το rescEU στο 100% καθώς και ενίσχυση της πρόληψης με την υιοθέτηση των πανευρωπαϊκών στόχων ανθεκτικότητας.

Με επιστολές του στον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε θέσει το θέμα του καταδικασμένου χρυσαυγίτη, Ι. Λαγού ώστε να μην μπορεί να λαμβάνει το λόγο μέχρι να αρθεί η ασυλία του.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων με τροπολογία που είχε καταθέσει ο ίδιος στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε καταφέρει ώστε να μπει η Ελλάδα στο Ταμείο Εκσυγχρονισμού και να πάρει ευρωπαϊκά χρήματα, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση του δικτύου.

Από τις πιο φορτισμένες συγκινησιακά στιγμές ήταν τα εγκαίνια, το περασμένο καλοκαίρι, της Αίθουσας «Ανδρέας Παπανδρέου» στο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο

Τα σχόλια είναι κλειστά.