Ειδησεογραφικό site

Moody’s : Κίνδυνος δημοσιονομικής παρέκκλισης από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα

Ο οίκος σημειώνει σε έκθεσή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε σχεδόν το 27% των ψήφων, σε σχέση με το 30% που έλαβαν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ η Χρυσή Αυγή, η οποία αυξάνει τη δημοτικότητά της σταδιακά εν μέσω κρίσης, αναδείχθηκε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με περισσότερο από το 9% των ψήφων.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της τρέχουσας κυβέρνησης, αν και αυξάνει τον κίνδυνο παρέκκλισης», σημειώνει η Moody’s, διατηρώντας αποστάσεις από τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ψήφος τις ευρωεκλογές αντανακλά την απόρριψη των κυβερνητικών πολιτικών από το εκλογικό σώμα.

Πάντως, ο διεθνής οίκος αναφέρει πως δεδομένης της εύθραυστης πλειοψηφίας του κυβερνητικού συνασπισμού η Ελλάδα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο «αποσταθεροποιητικών» πρόωρων εκλογών. Ακόμη, σημειώνει πως εξαιτίας της ανόδου των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε Ελλάδα και Γαλλία, αυξάνεται ο “κίνδυνος” οι δύο χώρες να εξετάσουν την χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Για τη Γαλλία η έκθεση της Moody’s σημειώνει πως το Εθνικό Μέτωπο έλαβε το ποσοστό-ρεκόρ 25% των ψήφων και μπορεί να αμφισβητήσει τον πενταετή οδικό χάρτη της κυβέρνησης Ολάντ. Μάλιστα, υποστηρίζει πως το Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον ρόλο της Γαλλίας στην Ευρώπη ως βασικό μοχλό πρωτοβουλιών ενοποίησης.

Τέλος, ο οίος αξιολόγησης αναφέρει πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στην Ιταλία είναι θετικό δεδομένου ότι το κεντροαριστερό κόμμα του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντζι έλαβε περισσότερο από το 40% των ψήφων, εξασφαλίζοντας νέα εντολή για την μεταρρυθμιστική του ατζέντα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.