Ειδησεογραφικό site

Μιχάλης Κατρίνης: «Απροστάτευτα τα νοικοκυριά. Χωρίς ρευστότητα οι επιχειρήσεις»

71

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κ. Μιχάλης Κατρίνης στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, υπογράμμισε ότι αυτό καταρτίζεται σε περιβάλλον έντονης οικονομικής και κοινωνικής επισφάλειας και τόνισε ότι ο πραγματικά δύσκολος προϋπολογισμός θα κατατεθεί του χρόνου με περιεχόμενο που θα εξαρτηθεί από τους κανόνες που θα διέπουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «το σχέδιο της κυβέρνησης δεν κινείται σε προοδευτική κατεύθυνση που θα συμπεριλαμβάνει όλη την κοινωνία. Οι δε, υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις θα υποχωρήσουν με μεγάλη ταχύτητα από τη στιγμή που θα γίνει ορατή σε όλους η ενεργειακή κρίση αλλά και η ακρίβεια.» 

Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε κάποιες ενοχλητικές αλήθειες για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού καθώς:

  1. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και ανάλυση μοντέλου για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, παρά μόνο ένα ευχολόγιο ότι θα έχει υποχωρήσει έως το τέλος του χρόνου.
  2. Συνεχίζεται η κοινωνική ανισότητα στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων, που πλήττουν τους φτωχότερους.

Να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2021 πέρυσι τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 26,2 δις, φέτος 28,4 δις. 

  1. Προβλέπεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 2,9% την ώρα που η αύξηση του πληθωρισμού και η ακρίβεια που μειώνουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών.  
  2. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Κατρίνης αναφέρθηκε και στην εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 243 εκ. ευρώ, τονίζοντας ότι:  «η κυβέρνηση επιμένει ότι μειώνονται τα κόκκινα δάνεια, την ίδια στιγμή που ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν έχει ως αποτέλεσμα ούτε μια ρύθμιση και τα προγράμματα Γέφυρα 1 και 2 δε συνέβαλαν στη ρύθμιση δανείων.»

Η κατάσταση είναι δυσοίωνη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πρέπει να αποπληρώνουν τις οφειλές που συσσωρεύτηκαν την περίοδο της πανδημίας, σημειώνοντας ότι: «θα μιλάμε για μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.»

Τα σχόλια είναι κλειστά.