Ειδησεογραφικό site

Με το βλέμμα στο ρολόι η κυβέρνηση – Ολονύχτιο θρίλερ για τη συμφωνία

74

Στις 19:30, έπειτα από νέες χρονικές μεταθέσεις, ξεκίνησε τελικά το σημερινό ραντεβού της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Αρχικά ήταν να ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα, μετά πήγε για τις 18:00, για να ξεκινήσει τελικά μιάμιση ώρα αργότερα -κάτι που, προφανώς, σημαίνει ότι θα πάμε σε νέο ολονύχτιο θρίλερ.

Φορολογικά και «κόκκινα δάνεια» ήταν τα πρώτα, χρονικά, θέματα στην ατζέντα. Αυτή την ώρα έχει ξεκινήσει η κουβέντα για τις συντάξεις. Κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να περάσουν ένα κλίμα αισιοδοξία. «Συμφωνία θα μπορούσαμε να είχαμε και χθες. Το θέμα είναι να έχουμε μια καλή συμφωνία. Τα μηνύματα είναι καλά» έλεγαν χαρακτηριστικά παράγοντες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «μέχρι στιγμής τα βρίσκουμε στο δημοσιονομικό και στο ασφαλιστικό υπάρχει ένα γενικότερο κλίμα αναζήτησης συνεργασίας με δημιουργικό πνεύμα». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «ήδη έχουμε αργήσει αν και θεωρητικά μέχρι τις 22 υπάρχει χρόνος το καλό είναι όμως μέχρι τις15 του μηνός, στην Εαρινή Σύνοδο, να έχουμε να έχουμε πάει με κάτι πιο χειροπιαστό». «Καλό θα ήταν να τελειώσουμε σήμερα. Έχουμε εξαντλήσει μεγάλο βαθμό τα όρια υποχώρησης» επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Συμφωνα με πληροφορίες, οι Θεσμοί θα συζητήσουν με τον υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, αλλά και τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί επίσης συνάντηση για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η προσέλευση του κ. Κατρούγκαλου σημαίνει, πάντως, ότι υπήρξε πρόοδος στο ανοιχτό θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα καταθέσει νέα βελτιωμένη πρόταση που θα προβλέπει περικοπή δαπάνης 400 εκατ. ευρώ ( από τα 350 της αρχικής πρότασης) ενώ και οι δανειστές ,σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, εμφανίζονται διατεθειμένοι να μειώσουν κατά τι τις απαιτήσεις τους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν περικοπές 700 εκατ. ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ και η απαίτηση της ευρωπαϊκής πλευράς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, απέχει από αυτή που προτείνει η κυβέρνηση (350 εκατ. ευρώ).

Η χθεσινή συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία λίγο πριν τις 7 το πρωί, ενώ είχε ξεκινήσει στις 9:30 το βράδυ της Κυριακής.

Μετά από κάτι περισσότερο από 9 ώρες διαπραγματεύσεων οι υπουργοί της κυβέρνησης αποχώρησαν από το Χίλτον με τον Γιώργο Σταθάκη να εκτιμά ότι το μόνο που φαίνεται να έχει κλειδώσει είναι το φορολογικό.

Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δήλωσε ότι υπήρξε συμφωνία για το αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ.

Αντίθετα ανοιχτό φαίνεται να είναι ακόμα το θέμα των «κόκκινων» δανείων» με τον κ. Τσακαλώτο να μιλά για «2-3 ανοιχτά θέματα» και να μην δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ποια είναι αυτά.

Η κυβέρνηση πάντως επείγεται να κλείσει σήμερα η συμφωνία για την αξιολόγηση επί τη βάση των δύο κειμένων που συντάσσονται για Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ. Χαρακτηριστικά προς τούτο δείχνουν δύο σημεία: αφενός η δήλωση του Γιώργου Σταθάκη τα ξημερώματα ότι «πρέπει να κλείσει η συμφωνία» και αφετέρου το γεγονός ότι στο νέο ραντεβού που κλείστηκε αρχικά για τις 3 και στη συνέχεια για τις 4 μετά το μεσημέρι έχουν κληθεί να λάβουν μέρος πέραν του οικονομικού επιτελείου και όλοι οι άλλοι υπουργοί που πρέπει να υπογράψουν τη συμφωνία όπως οι κ.κ. Φίλης και Σκουρλέτης.

Ενδεικτικό του θρίλερ και της έντασης που προηγήθηκε ήταν το γεγονός ότι στις 6 το πρωί όλη η ομάδα των τροικανών σε μια ασυνήθιστη κίνηση βγήκε στην πισίνα του ξενοδοχείου προκειμένου να πάρει λίγο καθαρό αέρα μετά από εννέα ώρες συζητήσεων.

Ολονύχτιο θρίλερ

Νωρίτερα κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δήλωνε για τα δημοσιονομικά ότι «έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν. Ωστόσο, στο άθροισμα της απόδοσης των μέτρων αυτών θα υπάρχει στο τέλος διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων, η οποία είναι το επιχείρημα του Ταμείου ώστε να επιμείνει για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε ερώτηση πάντως για το πώς σχολιάζει τη δήλωση Σόιμπλε ότι δεν τίθεται θέμα ελάφρυνσης του χρέους τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, ο κυβερνητικός παράγοντας απαντούσε: «Τι περιμένατε να πει ο Σόιμπλε;».

Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή – σε βάθος χρόνου – κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο. Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό.

Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. γιατροί κ.α.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Χίλτον βρέθηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όταν η συζήτηση έφτασε στα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.