Ειδησεογραφικό site

«Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας»: Το φιλοσκοπιανό σωματείο που έβαλε σε… μπελάδες το υπουργείο Πολιτισμού

81

Εκτός του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, τέθηκε φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ της Πέλλας, που αντικείμενο έχει τη διάδοση της «μακεντόνσκι», όπως αποκαλούν οι Σλάβοι τη γλώσσα των Σκοπίων.

Πρόκειται για την ΑΜΚΕ «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας», με το διακριτικό τίτλο «Κρστε Μισιρκοβ», που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2018, αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

Το θέμα προέκυψε όταν η Διεύθυνση Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αποδέχτηκε αίτηση για εγγραφή στα μητρώα των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, της ΑΜΚΕ που στόχο έχει τη διδασκαλία της … «μακεδονικής» γλώσσας, της σλαβικής δηλαδή των Σκοπίων.

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει πως η φιλοσκοπιανή ΑΜΚΕ διεγράφη από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α., καθώς διαπιστώθηκε ότι «ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπ. Πολιτισμού».

ΑΜΚΕ … «τρεις και ο κούκος»

Η ΑΜΚΕ, που εδρεύει στην Αριδαία, φέρει την ονομασία του φιλολόγου Κρστε Μισιρκοβ, που σύμφωνα με τους ιδρυτές της «υπήρξε «Μακεδόνας» φιλόλογος, ένας από τους κωδικοποιητές της μακεδονικής γλώσσας, σλαβιστής, ιστορικός, εθνογράφος και δημοσιογράφος».

Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της: «σκοπός της εταιρίας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Απώτερος στόχος είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς».

maek

Στο παρελθόν προσπάθειες της φιλοσκοπιανής ΑΜΚΕ να στήσει αυθαίρετα φροντιστήρια «μακεδονικής» γλώσσας, στέφθηκαν με απόλυτη αποτυχία, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος συμμετοχής, αλλά και άρνησης του Δήμου Έδεσσας να παραχωρήσει δημοτικούς χώρους.

Μετά την αρχική απόφαση της Διεύθυνσης Πολιτιστικών Δράσεων και Εποπτείας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ν’ αποδεχτεί στα μητρώα των πολιτιστικών συλλόγων της χώρας, την φιλοκσοπιανή ΑΜΚΕ, η επικεφαλής της Ευγενία Νατσουλίδου, έκανε λόγο «αναγνώριση από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού της μακεδονικής μητρικής γλώσσας Ελλήνων πολιτών». Η Νατσουλίδου, πρώην εκπρόσωπος της ακραίας σκοπιανής οργάνωσης «United ‘Macedonian’ Diaspora» στην Ελλάδα, διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με ακραίους τουρκόφρονες της μειονότητας στην Θράκη και στενός της συνεργάτης είναι ο αποσχηματισμένος ιερέας Νικόδημος Τσαρκνιάς

Τα σχόλια είναι κλειστά.