Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν σκληρή μάχη με τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που πλήττουν τη νότια Ευρώπη, καθώς η Γαλλία και η Ισπανία βρίσκονται αντιμέτωπες με εκτεταμένα πύρινα μέτωπα και την απειλή ενός νέου κύματος καύσωνα που αναμένεται να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.
Κατά την επίσκεψή του στο κέντρο συντονισμού της μεγάλης επιχείρησης πυρόσβεσης στη νοτιοδυτική Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους πυροσβέστες να «παραμείνουν δυνατοί», τονίζοντας ότι η επιχείρηση θα απαιτήσει χρόνο, αλλά εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη μαζί».
Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη φωτιά, που καίει από την περασμένη εβδομάδα, «εντελώς πρωτοφανή πυρκαγιά», σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση δασικών πυρκαγιών που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πυρκαγιά έχει καταστρέψει έκταση τετραπλάσια από το Παρίσι και έχει οδηγήσει στην απομάκρυνση περίπου 220.000 κατοίκων, ενώ συνολικά σχεδόν 250.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας των δύο μεγάλων πυρκαγιών στη νοτιοδυτική Γαλλία.
Παρότι οι πυροσβέστες κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των φλογών προς το Μπορντό, μεγάλες εκτάσεις εξακολουθούν να καπνίζουν και οι αρχές προειδοποιούν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών Κελσίου στη νοτιοδυτική Γαλλία.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Πρέπει να αντέξουμε», δήλωσε ο Μακρόν, ενώ απευθυνόμενος στους πυροσβέστες πρόσθεσε: «Οι τελευταίες 24 ώρες κύλησαν καλά, χάρη στη δουλειά σας. Πιθανότατα, όμως, η αυριανή ημέρα θα είναι πιο δύσκολη από τη σημερινή».
Στην περιοχή της Ζιρόντ απαγορεύτηκε η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων και δομών φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία, ενώ οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την ευρύτερη περιοχή του Μπορντό. Παράλληλα, μηχανήματα έργου δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες, ενώ αγρότες ενισχύουν τις επιχειρήσεις μεταφέροντας νερό στους πυροσβέστες.
Κρίσιμες ώρες για την περιφέρεια της Μαδρίτης, καθώς αναμένεται αλλαγή των ανέμων
Οι πυροσβέστες στην Ισπανία προσπαθούν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται κοντά στη Μαδρίτη, λίγες ώρες προτού οι άνεμοι στραφούν σε νότιοι κινδυνεύοντας να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις φωτιές.
Η κατεύθυνση του ανέμου αναμένεται να αλλάξει σήμερα το μεσημέρι και για τον λόγο αυτόν οι πυροσβέστες «θα προσπαθήσουν να περιορίσουν την προέλαση της πυρκαγιάς εκμεταλλευόμενοι το περιθώριο ως τις 12 το μεσημέρι», δήλωσε ο Φραν Μαρτίν Αγκίρε εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην περιφέρεια της Μαδρίτης.
Η σημερινή ημέρα, όπως και η χθεσινή, θα είναι «απολύτως καθοριστικής σημασίας», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάντο Γκράντε- Μαρλάσκα, σημειώνοντας ότι ελπίζει «η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο», ενώ έκανε λόγο για «πραγματικά δυσμενείς μετεωρολογικές προβλέψεις» από αύριο Τετάρτη.
Το μέτωπο της «Δυτικής Σιέρα», στην περιφέρεια της Μαδρίτης, βρίσκεται πολύ κοντά και κινδυνεύει να ενωθεί με τη φωτιά της Άβιλα, στη γειτονική περιφέρεια της Καστίλης-Λεόν, «τη μεγαλύτερη» δασική πυρκαγιά στην πρόσφατη ιστορία της Ισπανίας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Μόνο αυτές οι δύο φωτιές έχουν κάψει 750.000 στρέμματα γης μέσα σε λίγες ημέρες.
Οι επόμενες ώρες «είναι δύσκολες» καθώς αναμένεται «αύξηση της θερμοκρασίας», προειδοποίησε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ χθες Δευτέρα, κατά την επίσκεψή του σε κέντρο συντονισμού στην περιφέρεια της Βαλένθια.
Αν και «η προέλαση της πυρκαγιάς» περιορίστηκε στη διάρκεια της νύκτας της Κυριακής προς Δευτέρα, ακόμη «δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο», υπογράμμισε η νομαρχία της περιφέρειας της Μαδρίτης, σύμφωνα με την οποία «τρία μέτωπα» παραμένουν ενεργά.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μικρά σημάδια βελτίωσης: ορισμένοι από τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από τις εστίες τους λόγω της πυρκαγιάς αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους.
Σε μια ομιλία αφιερωμένη στα «κλιματικά καταφύγια» που αποσκοπούν στην προστασία του πληθυσμού κατά τη διάρκεια του καύσωνα, ο Σάντσεθ εκτίμησε ότι αυτές οι πρωτοφανείς σε έκταση πυρκαγιές είναι «η πιο οδυνηρή έκφραση μιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης».
«Πλέον δεν αποτελούν εξαίρεση, αλλά τον κανόνα», υπογράμμισε δηλώνοντας ότι «περισσότερα από 1.700.000 στρέμματα» έχουν γίνει στάχτη στην Ισπανία από την αρχή του έτους.
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα από τις πυρκαγιές κοντά στη Βαλένθια, όπου ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και περισσότερα από 70.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί, σύμφωνα με τις αρχές.
Πυρκαγιά και στη νότια Ιταλία
Πύρινο μέτωπο αντιμετωπίζει και η νότια Ιταλία, όπου δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στο Πεσκίτσι, στην περιφέρεια της Απουλίας, κατέκαψε πευκοδάση και χαμηλή βλάστηση.
Οι αρχές απομάκρυναν περίπου 300 τουρίστες από παραλίες και χώρους κατασκήνωσης, με την Ακτοφυλακή να τους μεταφέρει δια θαλάσσης στη γειτονική πόλη Βιέστε, όπου δημιουργήθηκαν προσωρινοί χώροι φιλοξενίας.
Τις προσπάθειες κατάσβεσης συνεχίζουν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair και ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ η πυρκαγιά ξυπνά μνήμες από τις καταστροφικές φωτιές που είχαν πλήξει την ίδια περιοχή το 2007.
Περισσότερες από δώδεκα χώρες έχουν αποστείλει αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροσβέστες και άλλο εξοπλισμό για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σε Γαλλία και Ισπανία, ενώ συνολικά περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των μεγάλων πυρκαγιών.