Ειδησεογραφικό site

LA Times: Η ακροδεξιά στην Ευρώπη ανεβαίνει ανησυχητικά

Εκατό χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που κατέστρεψε την παλιά Ευρώπη και τα ακροδεξιά κόμματα στη Γηραία Ήπειρο κερδίζουν έδαφος.

Τα παραπάνω αναφέρει σε άρθρο του στους Los Angeles Times ο πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μέλος της Human Rights First, Σόνι Εφρόν, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Με τις ευρωεκλογές να πλησιάζουν, ο κ. Έφρον αναφέρει ότι τα περισσότερα ακροδεξιά κόμματα είναι υπέρ της Ρωσίας και βλέπουν με καχυποψία τις κινήσεις των ΗΠΑ και τις ΕΕ για την ουκρανική κρίση.

Ο Έφρον ταξίδεψε πρόσφατα σε Ελλάδα και Ουγγαρία, όπου -όπως επισημαίνει- τα τα κινήματα των νεοναζί είναι πιο ισχυρά.

«Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή παραμένει το τέταρτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα», γράφει, προσθέτοντας πως ο Ηλίας Κασιδιάρης κατεβαίνει για δήμαρχος Αθήνας.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος σημειώνει πως τόσο η Χρυσή Αυγή, όσο το ουγγρικό ακροδεξιό κόμμα Jobbik αρνούνται την αντι-σημιτική πλευρά που τους αποδίδουν, ωστόσο, όπως τονίζει,
«τα σύμβολα και οι πράξεις τους δείχνουν το αντίθετο».

Στην Ελλάδα, όπως γράφει ο Σόνι Εφρόν, η κυβέρνηση άργησε να δράσει κατά της ΧΑ και έτσι,  η οικονομική κρίση βοήθησε τις συμμορίες των Νεοναζί οι οποίες άρχισαν να τρομάζουν και να επιτίθενται σε μετανάστες.

Ο αρθρογράφος εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε Ελλάδα και Ουγγαρία η ακροδεξιά αυξάνει συνεχώς τη δημοτικότητά της και διερωτάται σε ποιο βαθμό οι ψηφοφόροι στις χώρες αυτές έχουν συνηθίσει στη ρητορική των νεοφασιστικών κινημάτων.

Όπως υποστηρίζει, όλα δείχνουν πως οι ακροδεξιοί υποψήφιοι μπορούν να κερδίσουν αρκετές έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να σχηματίσουν ένα μπλοκ που θα μπορούσε να διαβρώσει τη θεμελιώδη αρχή της ΕΕ: Μία συμμαχία για ειρήνη και κοινή ευημερία που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, σε ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και τη δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.