Κορωνοϊός: Χωρίς τέλος η διασπορά στην Αττική
Μεγάλη ανησυχία για τις ΜΕΘ και έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας – Από τα 358 σημερινά κρούσματα τα 194 είναι στο λεκανοπέδιο – Αναλυτικά τα στοιχεία που κρίνουν την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας
Συνεχίζει την επέλασή του στην Αττική ο κορωνοϊός, με τα κρίσιμα μεγέθη που παρακολουθούν οι ειδικοί στην αποτύπωση της επιδημίας, να επιδεινώνονται συνεχώς.
Επτά στοιχεία κρίνουν την πορεία του κύματος της επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, και τα οποία είχε αναφέρει νωρίτερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αθήνας, Νικόλαος Σύψας. Τα περισσότερα εξ αυτών καταγράφουν την επιδείνωση της κατάστασης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν (και) από τη σημερινή έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Τα στοιχεία που κρίνουν την εξέλιξη της επιδημίας
Ειδικότερα, ο αριθμός των κρουσμάτων (πρώτο κρίσιμο στοιχείο) έχει «κλειδώσει» τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε πάνω από 300 κρούσματα στην επικράτεια, με την Αττική να βρίσκεται μόνη της στο αρνητικό βάθρο της περιοχής με τα περισσότερα κρούσματα. Σήμερα καταγράφηκαν 358 κρούσματα στη χώρα εκ των οποίων τα 194 στο λεκανοπέδιο.
Αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων. Από την αρχή του μήνα μέχρι και σήμερα οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί: ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε με 37 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 διασωληνωμένους και πλέον ο αριθμός τους έχει εκτιναχθεί σε 73. Ανάλογος αριθμός είχε καταγραφεί τον περασμένο Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της επιδημίας, με αριθμό -ρεκόρ εκείνης της περιόδου τους 93 διασωληνωμένους της 5ης Απριλίου.
Βαρύς είναι ο απολογισμός και στο πεδίο των θανάτων, που επίσης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών όπως είπε ο κ. Σύψας. Μέσα στον Σεπτέμβριο έχουν αναφερθεί 91 θάνατοι – και είναι βέβαιον πως η μοιραία λίστα θα συνεχίσει να μακραίνει τις επόμενες ημέρες. Όπως επίσης είναι βέβαιον πως ο Σεπτέμβριος θα καταρρίψει την αρνητική «πρωτιά» του περασμένου Απριλίου που είχαν καταγραφεί 91 θάνατοι, καθώς απομένουν άλλες επτά ημέρες μέχρι την ολοκλήρωσή του.
Την δύσκολη επιδημιολογική εικόνα της χώρας ενισχύουν και τα στοιχεία των ειδικών για τον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται πάνω από 615 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, εκ των οποίων οι 184 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) κα.
Πριν από 23 ημέρες στα νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού βρίσκονταν 346 ασθενείς – περίπου οι μισοί. Το ύψος του επιδημικού κύματος αποτυπώνεται και σε ένα άλλο στοιχείο: στη ροή των ασθενών προς τα νοσοκομεία. Έτσι, την 1η του τρέχοντος μήνας είχαν γίνει 36 εισαγωγές, το τελευταίο 24ωρο έγιναν σχεδόν οι διπλάσιες, 63.
Η έκρηξη στις ΜΕΘ
Η σύσκεψη που έγινε εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Υγείας για το θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) δείχνει την κρισιμότητα του συγκεκριμένου πεδίου. Αμέσως μόλις έστειλαν σήμα συναγερμού οι νοσοκομειακοί γιατροί για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 και δυσλειτουργία στα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι αρμόδιοι συγκάλεσαν την σύσκεψη με τη συμμετοχή και της προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, και διευθύντριας ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασίας Κοτανίδου.
Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ έχει εκτιναχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, την 1η Σεπτεμβρίου ήταν κατειλημμένες 43 κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, με τον αριθμό των κλινών – και συνεπώς των ασθενών- να έχει ανέλθει σήμερα σε 85.
Ο διπλασιασμός των ασθενών στις ΜΕΘ αποδεικνύει τη σφοδρότητα του επιδημικού κύματος που προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, ωστόσο δείχνει και την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό αυξάνονται βάσει των αναγκών. Από τις συνολικές κλίνες ΜΕΘ δεσμεύονται κλίνες για κορωνοϊό, με παράλληλη μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων για τις οποίες είναι αναγκαία η νοσηλεία στην Εντατική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%, αναφέρει η επιστημονική εταιρία.
Την εικόνα για τον επιπολασμό της νόσου του κορωνοϊού δείχνουν και τα στοιχεία για το ποσοστό των δειγμάτων που βγαίνουν θετικά, σύμφωνα με τον κ. Σύψα. Τέλος, ο δείκτης R0 για τον οποίο ο ειδικός είπε ότι στην Αττική είναι «λίγο πάνω-λίγο κάτω» από το 1 με «ανοδική τάση». Υπενθυμίζεται ότι στόχος των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών είναι ο δείκτης μετάδοσης να σταθεροποιηθεί κάτω από το 1.
Τα σχόλια είναι κλειστά.