«Κόκκινος» συναγερμός στην Κυψέλη – Καθιζήσεις έως 4 φορές πάνω από το όριο

Πόρισμα-φωτιά για τις πολυκατοικίες και το Μετρό

Σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση των πολυκατοικιών στην Κυψέλη που έχουν υποστεί ζημιές από τις εργασίες για τη νέα γραμμή του Μετρό προκαλεί το πόρισμα των τεχνικών συμβούλων που έχουν οριστεί από τον Δήμο Αθηναίων και κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με την έκθεση των δομοστατικού πολιτικού μηχανικού Νικόλαου Κρασάκη και του μεταλλειολόγου, καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καλιαμπάκου, οι αυτοψίες και τα στοιχεία της Ελληνικό Μετρό καταγράφουν ζημιές τόσο σε φέροντα όσο και σε μη φέροντα στοιχεία κτιρίων, καθώς και διαφορικές καθιζήσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασαν τα 55 χιλιοστά, έναντι ορίου ασφαλείας 15 χιλιοστών.

Οι μηχανικοί επισημαίνουν ακόμη ότι οι υπολογιζόμενες στροφές κτιρίων ξεπερνούν έως και το διπλάσιο το Όριο Συναγερμού. Από τις 14 πολυκατοικίες για τις οποίες παραδόθηκαν στοιχεία, αρκετές κατατάσσονται πλέον σε μέση ή υψηλή διακινδύνευση, ενώ για τρεις δεν προσκομίστηκαν οι απαραίτητες μελέτες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αναφορά σε βλάβες σε φέροντα στοιχεία, ακόμη και σε υποστυλώματα. Οι τεχνικοί σύμβουλοι σημειώνουν ότι σε οκτώ πολυκατοικίες έχουν καταγραφεί ρωγμές σε υποστυλώματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.

Παράλληλα, η έκθεση χαρακτηρίζει τα στοιχεία που έχουν δοθεί ελλιπή και αποσπασματικά, καθώς οι κάτοικοι έχουν γνωστοποιήσει προβλήματα σε τουλάχιστον 25 πολυκατοικίες, ενώ στοιχεία έχουν παραδοθεί μόνο για 14.

Το συμπέρασμα των μηχανικών είναι σαφές: απαιτούνται μελέτες στατικής επάρκειας και εργασίες αποκατάστασης πριν από οποιαδήποτε επανεκκίνηση των εργασιών του ΤΒΜ.