«Ήταν πολύ γοητευτικός»: Η γνωριμία της Μαργαρίτας με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ο έρωτας της Μαργαρίτας και του Ανδρέα Παπανδρέου ξεκίνησε… σε ένα οδοντιατρείο στην Αμερική

Η γνωριμία της με τον Ανδρέα Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στην αίθουσα αναμονής ενός οδοντιατρείου στη Μινεάπολη, χωρίς η Μαργαρίτα Τσαντ να φαντάζεται πως απέναντί της βρισκόταν ο άνθρωπος που θα γινόταν ο σύζυγός της.

Η Μαργαρίτα Τσαντ Παπανδρέου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών, αφήνοντας πίσω της μια ζωή άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Ανδρέα Παπανδρέου και τη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία.

Το 2006, μιλώντας στη σειρά ντοκιμαντέρ του History Channel «Modern Greeks», που ήταν αφιερωμένη στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό, είχε περιγράψει με λεπτομέρειες εκείνη την πρώτη συνάντηση.

«Δεν περίμενα να γνωρίσω τον μελλοντικό σύζυγό μου σε οδοντιατρείο», είχε πει, θυμούμενη πως η πρώτη τους κουβέντα ήταν πολιτική. Και οι δύο είχαν έντονο ενδιαφέρον για τα διεθνή ζητήματα και, όπως περιέγραφε, γρήγορα διαπίστωσαν ότι μιλούσαν στο ίδιο επίπεδο, έχοντας κοινή φιλοσοφία και ιδεολογικές αναφορές.

Η έλξη, όπως έλεγε, ήταν άμεση. «Ήταν πολύ γοητευτικός», είχε χαρακτηριστικά αναφέρει.

Η πρώτη γνωριμία δεν έμεινε όμως στην αίθουσα αναμονής. Οι δυο τους βγήκαν για δείπνο και χορό, στο πρώτο τους ραντεβού. Και όταν εκείνη επέστρεψε στο σπίτι της, όπως είχε εξομολογηθεί, ήξερε ήδη πως ήταν ερωτευμένη.

Από εκείνη την πρώτη συνάντηση ακολούθησε ένας γάμος που κράτησε 38 χρόνια και τέσσερα παιδιά, τον Νίκο, τον Γιώργο, τον Ανδρέα και τη Σοφία.

Μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα το 1961, η σχέση τους πέρασε από πολλές δοκιμασίες. Το 1989, η Μαργαρίτα συμφώνησε να δώσει διαζύγιο στον Ανδρέα Παπανδρέου, βάζοντας και τυπικά τέλος στον γάμο τους.