Ειδησεογραφικό site

Ιλαρά: 88 νέα κρούσματα δηλώθηκαν την τελευταία εβδομάδα

75

Έναν χρόνο μετά την αρχή της καταγραφής των κρουσμάτων της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου που επανεμφανίστηκε στην Ευρώπη σε πληθυσμούς Ρομά αρχικά στη Ρουμανία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη, η επιδημία της ιλαράς βρίσκεται στην Ελλάδα σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα δηλώθηκαν 88 νέα κρούσματα της νόσου – αριθμός αυξημένος σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων των προηγούμενων τριών εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι η νόσος και οι επιπλοκές της κόστισαν τη ζωή σε ένα βρέφος, σε έναν 17χρονο και σε μία 35χρονη μητέρα δυο παιδιών. Τα δύο ανήλικα θύματα ήταν Ρομά και η γυναίκα καταγράφηκε ως ασθενής από τον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης (συνεχίζει να) παρατηρείται στη νότια Ελλάδα. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα κρούσματα αφορούν άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό, κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και περισσότεροι από 100 επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν εμβολιασμό με το μικτό εμβόλιο ιλαράς – ερυθράς – παρωτίτιδας (MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.