Ειδησεογραφικό site

Η Τουρκία σε δίλημμα: Το εκλογικό μπρα ντε φερ Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου

«Έφτασε η στιγμή που η προεκλογική συζήτηση στην Τουρκία κατέληξε σε ένα κρεμμύδι και ένα πολεμικό πλοίο». Με αυτόν τον τρόπο οι Financial Times, αφήνουν το δικό τους σχόλιο για την επικείμενη εκλογική ανάμετρηση την Κυριακή 14 Μαΐου.

Οι πρωταγωνιστές είναι δύο. Ο εδώ και δύο δεκαετίες πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης που ηγείται μιας εθνικής συμμαχίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Πως ξεκίνησε αυτή η προεκλογική κούρσα; Από την κουζίνα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, γράφουν οι FT, όταν κάθησε μπροστά από μια κάμερα, κράτησε ένα κρεμμύδι και σήκωσε τα μανίκια του πουκαμίσου του.

Ήταν ο τρόπος του ηγέτη της αντιπολίτευσης να μιλήσει στους ψηφοφόρους για το πόσο έχει βλάψει κάθε νοικοκυριό ο πληθωρισμός της διακυβέρνησης Ερντογάν.

Δεν χρησιμοποίησε τυχαία το κρεμμύδι ως παράδειγμα. Ένα κιλό κρεμμύδια ειναι ζωτικής σημασίας για την τουρκική κουζίνα, η τιμή των οποίων έχει πενταπλασιαστεί τους τελευταίους 18 μήνες.

«Η πραγματική ατζέντα των πολιτών είναι αυτή. Γνωρίζουν ότι όταν έρθω στην εξουσία, η δημοκρατία θα έρθει, τα χρήματα θα ρέουν, οι επενδύσεις θα ρέουν, το νόμισμα θα ανατιμηθεί, η ευημερία θα έρθει», είπε ο Kılıçdaroğlu, σχεδόν χαμογελώντας. «Αλλά αν μείνει [ο Ερντογάν], αυτό το κρεμμύδι στα χέρια μου κοστίζει 100 λίρες. Είναι στις 30 λίρες τώρα».

Μια μέρα αργότερα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόβαλε μια εντελώς διαφορετική εικόνα καθώς στεκόταν σε μια ναυτική βάση για τα εγκαίνια ενός νέου πολεμικού πλοίου, μια εκδήλωση που χρησιμοποίησε για να καυχηθεί για τη δύναμη και την επιρροή της Τουρκίας υπό τη διαχείριση του. Το πλοίο, είπε, ήταν ένα σύμβολο «που θα ενισχύσει τη θέση μας ως ηγέτη στον «τουρκικό αιώνα» και ενός έθνους που έχει φωνή στον κόσμο».

Το κοντράστ αυτό των εικόνων, είναι η επιτομή της σκληρής επιλογής των ψηφοφόρων στις εκλογές της 14ης Μαΐου. Ανάμεσα σε ένα ισχυρό άντρα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας εδώ και δύο δεκαετίες ή έναν σιωπηλό, συνταξιούχο γραφειοκράτη που στοιχηματίζει πως μετά από χρόνια αυταρχισμού και υψηλού κόστους ζωής στην χώρα, θα πείσει τους ψηφοφορούς για την ανάγκη αλλαγής.

Το διακύβευμα σπάνια ήταν υψηλότερο καθώς η δημοκρατία γιορτάζει τα εκατό χρόνια της. Ο Ερντογάν μάχεται για την πολιτική του επιβίωση καθώς αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση στις κάλπες από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2003, με τον Κιλιτσντάρογλου να ηγείται μιας εξακομματικής συμμαχίας ενωμένη στον αγώνα για την ανατροπή του προέδρου, σημειώνουν οι FT.

Το αποτέλεσμα της κάλπης

Μια νίκη της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα αν έρθει με μικρή διαφορά, θα δοκιμάσει τη δέσμευση του Εντογάν στη δημοκρατία καθώς και την εμπιστοσύνη στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τον στρατό που εδώ και χρόνια προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό του. Εάν ο Ερντογάν, ο οποίος επιδεικνύει αυξανόμενη μισαλλοδοξία, εξασφαλίσει άλλη μια θητεία, οι επικριτές του φοβούνται ότι θα οδηγήσει την Τουρκία βαθύτερα στον αυταρχισμό.

«Στην καρδιά του, είναι μια επιλογή για το πώς θα εξελιχθεί η τουρκική δημοκρατία», λέει ο Can Selçuki, γενικός διευθυντής της Istanbul Economics Research.

Το αποτέλεσμα θα μπορούσε επίσης να καθορίσει την κατεύθυνση που θα πάρει η οικονομία των 900 δισ. δολαρίων. Το έθνος χρειάζεται επειγόντως να προσελκύσει ξένες επενδύσεις για να διαχειριστεί ένα έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που υπάρχουν εγγραφές και να αναπληρώσει τα συναλλαγματικά αποθέματα τα οποία συνεχώς φθίνουν.

Η κρίση αυτή μείωσε τη δημοτικότητα του Ερντογάν καθώς ακολουθεί μια ανορθόδοξη νομισματική πολιτική, αντιτιθέμενος στις αυξήσεις των επιτοκίων, ακόμη και όταν ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί, ενώ έχει απολύσει τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να διορθώσει το χάος.

Στην αντίπαλη γωνία του ρινγκ, ο Kılıçdaroğlu δεσμεύεται να νοικοκυρέψει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κράτους και να προσελκύσει ξένους επενδυτές.

Επιπλέον, όπως γράφουν οι FT, θέλει να επιδιορθώσει τις συχνά δύσκολες σχέσεις της χώρας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη – σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική περίοδο για τη Δύση η οποία είναι απασχολημένη με τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία. Δεν θα κρατήσει το είδος της στενής, αλλά πολύπλοκης, σχέσης που έχει σφυρηλατήσει ο Ερντογάν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά θα διατηρούσε οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Ο Kılıçdaroğlu υποσχέθηκε επίσης να καταργήσει την ισχυρή εκτελεστική προεδρία του Ερντογάν, που εγκρίθηκε μετά από ένα αμφιλεγόμενο συνταγματικό δημοψήφισμα του 2017, και να επιστρέψει σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία.

«Παραδώσαμε τη Δημοκρατία της Τουρκίας σε ένα άτομο [τον Ερντογάν]. Μια τέτοια νοοτροπία δεν μπορεί να υπάρξει», δηλώνει ο Kılıçdaroğlu στους Financial Times. «Θα κερδίσουμε (σ.σ. τις εκλογές) και θα φτιάξουμε την Τουρκία».

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Kılıçdaroğlu, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), απολαμβάνει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του υφιστάμενου προέδρου, με τις πιθανότητές του να ενισχύονται από το γεγονός ότι η παραδοσιακά σπασμωδική αντιπολίτευση είναι στο μέγιστο ενοποιημένος στην πολυετή προσπάθειά της να ανατρέψει τον πρόεδρο.

Αλλά η αισιοδοξία της αντιπολίτευσης μετριάζεται από την κλίμακα του έργου που βρίσκεται μπροστά μας. Ο Ερντογάν είναι ένας οξυδερκής και αδίστακτος διαχειριστής της εξουσίας που έχει ξεπεράσει συνεχώς τους αντιπάλους του για να δημιουργήσει πολλαπλές εκλογικές νίκες για το κοινοβούλιο, την προεδρία και τα δημοψηφίσματα.

Οι επικριτές αναγνωρίζουν επίσης ότι σε ένα έθνος βαθιά πολωμένο μεταξύ εκείνων υπέρ ή κατά του Ερντογάν, εξακολουθεί να είναι αναμφισβήτητα ο πιο δημοφιλής πολιτικός της Τουρκίας, με ισχυρή βάση υποστήριξης μεταξύ των θρησκευόμενων συντηρητικών ψηφοφόρων που βλέπουν τις προοπτικές τους να συνδέονται με τις προοπτικές του προέδρου.

«Μετά από 20 χρόνια, φυσικά εξακολουθούμε να έχουμε κάποιες αμφιβολίες», λέει ένα μέλος της ομάδας εκστρατείας του Kılıçdaroğlu.

Στην κόψη του ξυραφιού

Δεν είναι η πρώτη φορά που δημοσκόποι και στελέχη της αντιπολίτευσης προβλέπουν ότι η εξουσία του Ερντογάν μπορεί να παρέλθει. Τον Ιούνιο του 2015, το ισλαμικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Τρία χρόνια αργότερα, η αντιπολίτευση πόνταρε με σιγουριά ότι ο διψήφιος πληθωρισμός και η πτώση της λίρας θα βοηθούσαν στην πτώση του Ερντογάν. Αντίθετα, κέρδισε με το 53% των ψήφων, εξασφαλίζοντάς του την εκτελεστική προεδρία που επιζητούσε εδώ και καιρό.

Σήμερα η οικονομική δυσφορία είναι πολύ βαθύτερη. Η λίρα, η οποία είχε πέσει σε περίπου 4,5 TL για το δολάριο όταν οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες το 2018, διαπραγματεύεται σήμερα πάνω από 19 TL. Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός κορυφώθηκε σε υψηλό 24 ετών, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 80%.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον σεισμό που κατέστρεψε τη νότια Τουρκία τον Φεβρουάριο, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους και εκτοπίζοντας άλλα 3 εκατομμύρια, με πολλούς να επικρίνουν την αρχική αντίδραση της κυβέρνησης. Και ο Ερντογάν, στα 69 του χρόνια, δεν έχει την ενέργεια που είχε κάποτε – η εκστρατεία του διακόπηκε για λίγο μετά από ένα θέμα υγείας που αντιμετώπισε.

«Κανένας κατεστημένος φορέας δεν έχει μπει σε μια εκστρατεία με τόσο πολλούς δομικούς περιορισμούς και ελλείψεις», λέει ο Berk Esen, επίκουρος καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Κωνσταντινούπολης και μέλος του CHP. «Επιπλέον, αυτή είναι βασικά μια κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία για 21 χρόνια, πρωτοφανής στην πολυκομματική ιστορία της Τουρκίας, και ο Ερντογάν είναι ένας γερασμένος αυταρχικός πολιτικός. Όταν προσθέσετε όλους αυτούς τους παράγοντες, δομικά μιλώντας, [θα πρέπει] να ηττηθεί».

Είναι, ωστόσο, μόνο «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι η αντιπολίτευση θα επικρατήσει. Όπως και άλλοι αναλυτές, ο Έσεν προβλέπει ότι η προεδρική αναμέτρηση θα πάει σε δεύτερο γύρο, χωρίς κανέναν υποψήφιο να συγκεντρώσει περισσότερο από το 50% των ψηφοδελτίων. Οι αναλυτές προέβλεψαν επίσης ένα πολωμένο κοινοβούλιο, με την πιθανότητα το μπλοκ του AKP να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες — υπογραμμίζοντας πως αυτή η εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

«Αισθάνομαι ότι τόσο η αντιπολίτευση όσο και το κυβερνών κόμμα είναι σίγουροι για τη νίκη, και αυτό δεν είναι καλό σημάδι σε ένα αυταρχικό κράτος, γιατί ναι, τα αυταρχικά καθεστώτα δεν υπολογίζουν σωστά, αλλά έχουν επίσης πολλούς πόρους στη διάθεσή τους», λέει ο Esen.

Αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι η ψηφοφορία διεξάγεται με άνισους όρους ανταγωνισμού. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ασύστολα τον κρατικό μηχανισμό για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του, και πολλά από τα μέσα ενημέρωσης έχουν περιέλθει υπό τον κυβερνητικό έλεγχο.

Η εκστρατεία του χαρακτηρίστηκε από έναν συνδυασμό προεκλογικών δώρων — από δωρεάν φυσικό αέριο για έναν μήνα έως αύξηση του κατώτατου μισθού και προσφορά στους φοιτητές έως και 10 GB δωρεάν internet — συν τα εγκαίνια κρατικών έργων, συμπεριλαμβανομένου του ναυτικού πλοίου, μιας εγκατάστασης επεξεργασίας αερίου και ενός πυρηνικού εργοστασίου ρωσικής κατασκευής.

Στις ομιλίες του, ο Ερντογάν προσπαθεί να προβάλει την εμπειρία του και τη δύναμη του κράτους, ενώ κατηγορεί τον Kılıçdaroğlu ότι προετοιμάζεται να «ζητιανεύει» από δυτικούς χορηγούς και «δανεικούς καρχαρίες» και να παραδοθεί στο ΔΝΤ και υπενθυμίζει επίσης ότι είναι υπέρ των LBGT και ευθυγραμμίζεται με «τρομοκράτες».

«Δεν υπάρχει πανικός, αλλά δεν νιώθει άνετα», αναφέρει άτομο που γνωρίζει την καμπάνια Ερντογάν.

Ο Ferhat Pirinççi, αναλυτής στη Seta, ενός think tank με στενούς δεσμούς με τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του, λέει ότι η εκστρατεία του προέδρου είναι «σίγουρη». Αλλά «ξέρουν ότι πρέπει να δουλέψουν σκληρά και πως η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού».

«Πριν από το σεισμό η στήριξη για την κυβέρνηση έπεφτε λόγω της οικονομικής κρίσης. Μετά τον σεισμό. . . Όλοι άρχισαν να ρωτούν «ποιος μπορεί να [μας βοηθήσει] να ανακάμψουμε»;». Λένε ο Ερντογάν. Είναι θέμα εμπιστοσύνης».

Ο Pirinççi αναφέρει επίσης ότι η αντιπολίτευση χάρισε κατά λάθος στον Ερντογάν ένα πλεονέκτημα επιλέγοντας τον Kılıçdaroğlu ως υποψήφιο. «Ήταν ένας από τους καλύτερους υποψήφιους για τον Ερντογάν γιατί τον γνωρίζει», λέει.

Δεν είναι μόνο εκείνοι που στηρίζουν τον Ερντογάν που αμφισβητούν την εκλογιμότητα του Kılıçdaroğlu, συνεχίζουν οι FT.

Για μήνες αφότου το «τραπέζι των έξι» της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε τη συμφωνία τους να ενωθούν πίσω από έναν ενιαίο υποψήφιο πέρυσι, κυκλοφόρησαν εικασίες για το αν θα επέλεγε τον ελαφρύ 74χρονο ή έναν από τους νεότερους, πιο χαρισματικούς ηγέτες του CHP, κυρίως τον Ekrem İmamoğlu ή Mansur Yavaş, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.

Η συμμαχία υπό την ηγεσία του CHP περιλαμβάνει το εθνικιστικό κόμμα İyi υπό την ηγεσία της Meral Akşener και δύο μικρότερα κόμματα με επικεφαλής τους πρώην συμμάχους του Ερντογάν. Η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Τουρκίας, το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) δεν έχει ενταχθεί στον συνασπισμό, αλλά, το σημαντικότερο, υποστηρίζει την προσπάθεια του Kılıçdaroğlu.

Οι υποστηρικτές του Ερντογάν επιμένουν ότι θα κερδίσει δίκαια όσο ο πιο δημοφιλής υποψήφιος. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις εκλογικές παρατυπίες και την ανεξαρτησία του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, του κύριου εκλογικού σώματος, έχουν αυξηθεί παράλληλα με τον αυταρχισμό του Ερντογάν.

Η διακυβέρνηση Ερντογάν

Οι αναλυτές συνήθως χωρίζουν τα χρόνια διακυβέρνησης του Ερντογάν σε δύο μισά. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του, επέβλεψε την εκτεταμένη ανάπτυξη, υλοποίησε πολλά έργα υποδομής, βελτίωσε τη ζωή της πλειονότητας των ευσεβών συντηρητικών που προηγουμένως περιθωριοποιήθηκαν από κοσμικούς πολιτικούς και προσέλκυσε ξένες επενδύσεις.

Το πράγμα άρχισε ωστόσο να αλλάζει, μετά τις πολύμηνες διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi το 2013. Ο Ερντογάν απάντησε με βίαιη καταστολή. Η διολίσθηση προς τον αυταρχισμό επιταχύνθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, μετά την οποία ξεκίνησε μια σαρωτική εκκαθάριση των υπηρεσιών ασφαλείας και των δημοσίων υπηρεσιών, επιβάλλοντας παράλληλα μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που παρέμεινε σε ισχύ όταν διεξήχθησαν εκλογές δύο χρόνια αργότερα.

Η ψηφοφορία της Κυριακής θα διεξαχθεί με τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον πρώην ηγέτη του HDP, να περνά τον έβδομο χρόνο στη φυλακή με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας και με τον Ιμαμόγλου να αντιμετωπίζει πιθανή απαγόρευση από την άσκηση πολιτικών καθηκόντων αφού δικαστήριο τον καταδίκασε τον Δεκέμβριο για «προσβολή» εκλογικών αξιωματούχων.

Ο Ιμαμόγλου προκάλεσε την οργή του προέδρου το 2019 αφού κέρδισε οριακά τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης -της πόλης όπου μεγάλωσε ο Ερντογάν- για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια.

Παρόλα αυτά, αναλυτές και αξιωματούχοι της αντιπολίτευσης λένε ότι ενώ δεν αναμένουν δίκαιες εκλογές, ελπίζουν ότι η διαδικασία ψηφοφορίας θα είναι σχετικά ελεύθερη, πιστεύοντας ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό ψήφων θα μπορούσε να παραποιηθεί, σημειώνουν οι FT.

Το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι πιθανό να καθοριστεί από τους «ανήσυχους συντηρητικούς» που παραδοσιακά ψηφίζουν τον Ερντογάν, αλλά δεν πιστεύουν πλέον ότι τα καταφέρνει. Εκτιμάται ότι 5,3 εκατομμύρια είναι νέοι ψηφοφόροι και Κούρδοι που αποτελούν περίπου το 18% του πληθυσμού των 85 εκατομμυρίων, λένε οι αναλυτές.

Αλλά ακόμα κι αν ο Ερντογάν χάσει, λίγοι θα βιαστούν να γράψουν τον πολιτικό του επικήδειο, ιδιαίτερα καθώς θα υπάρχουν ερωτήματα για το πώς η αντιπολίτευση θα κρατηθεί ενωμένη εάν βρεθεί αντιμέτωπη με τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τουρκία.

Αναλυτές προβλέπουν ότι ζητήματα που κυμαίνονται από την κατανομή θέσεων στο υπουργικό συμβούλιο μέχρι τον τρόπο με τον οποίο τα ετερόκλητα κόμματα του συνασπισμού αντιμετωπίζουν τα δικαιώματα των Κούρδων και την εξέγερση άνω των τριών δεκαετιών από τους Κούρδους μαχητές, θα δοκιμάσουν τη συνοχή της

Τα σχόλια είναι κλειστά.