Ειδησεογραφικό site

Η «χωροταξία» της Βουλής: Γιατί και πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα

Νέες συνήθειες στην χωροταξία εγκαινιάζει η σύνθεση της νέας Βουλής όπως προέκυψε και μετά από την σημερινή ορκωμοσία των εκλεγμένων μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Οι θέσεις στις οποίες θα απαντώνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες αποτελεί διαβούλευσης του προεδρείου και των κομμάτων.

Πού τοποθετήθηκαν τα κόμματα

Σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες ο Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα να τοποθετηθούν οι βουλευτές του στις μπροστινές σειρές των εδράνων υποστηρίζοντας ότι η Ολομέλεια έχει πέντε πτέρυγες και οι «Σπαρτιάτες» είναι το πέμπτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα.

Το αίτημα ωστόσο απορρίφθηκε όπως απορρίφθηκε και η σκέψη να τοποθετηθούν στα ορεινά άκρα δεξιά έδρανα, σημείο που πριν από κάποια χρόνια είχε τοποθετηθεί η ΚΟ της Χρυσής Αυγής καθώς θα προκαλούσε πολυδιάσπαση της ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας.

VOYLH_GRAFHMA_ARTHRO

 

Υπο αυτά τα δεδομένα κρίθηκε ως βέλτιστη λύση να πάρει η Νέα Δημοκρατία το σύνολο των εδράνων που απλώνονται στις δύο δεξιότερες πτέρυγες. Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερά στα μπροστινά κεντρικά έδρανα. Σταθερή θέση διατηρεί και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην «βιτρίνα» των κεντροαριστερών εδράνων ενώ ακριβώς δίπλα τους παραμένει η ΚΟ του ΚΚΕ.

Στις τέσσερις ορεινές πτέρυγες που απλώνονται από τα κεντρικά έδρανα και προς τα αριστερά τοποθετήθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα. Συγκεκριμένα πίσω από το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε η ΚΟ της Ελληνικής Λύσης. Ακριβώς δίπλα τους και πίσω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν οι βουλευτές της Νίκης. Αριστερότερα αλλά στο ίδιο ύψος τοποθετήθηκαν οι «Σπαρτιάτες» ενώ τέρμα αριστερά πίσω από το ΚΚΕ κάθισαν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Η ορκωμοσία της νέας Βουλής

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ορκίστηκαν οι 300 βουλευτές που εξασφάλισαν μια έδρα στη Βουλή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να τους εύχεται «καλή δύναμη» μετά την ολοκλήρωση της τελετής.

orkomosia-geniki1
Η ορκωμοσία της νέας Βουλής
orkomosia-geniki2
Στην κάτω σειρά από αριστερά: Λίνα Μενδώνη, Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης και Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πάνω σειρά, Λευτέρης Αυγενάκης, Λίνα Μενδώνη, Νότης Μηταράκης
orkomosia-geniki13
vouli_orkomwsia__91_
Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Δένδιας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα και συνομίλησε με όλους σχεδόν τους βουλευτές της ΝΔ. Συναντήθηκε, μάλιστα, στον διάδρομο της ολομελειας και με τον Νίκο Ανδρουλάκη την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έμπαινε στην αίθουσα με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν τυπική χειραψία.

Στις 11 μπήκε στην αίθουσα της Ολομέλειας και ο Αλέξης Τσίπρας παίρνοντας θέση στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Όλγα Γεροβασιλη και τον Σωκράτη Φάμελλο

Δείτε όλα τα φωτογραφικά καρέ από τις αφίξεις και την ορκωμοσία των βουλευτών στο Κοινοβούλιο

Η συνεδρίαση

Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Α’ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, τον οποίο συνεπικουρούν τέσσερις προσωρινοί Γραμματείς – οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές των δύο πρώτων σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων. Ο κ. Κακλαμάνης ξεκίνησε τη διαδικασία διαβάζοντας τις επιστολές των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το ποιες έδρες επιλέγουν.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας την έδρα της Α’ Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την έδρα του Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Σπαρτιάτες, Βασίλειος Στίγκας, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος της ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Δημήτριος Νατσιός, την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης, και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου την έδρα της Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, επικεφαλής αντιπροσωπείας μελών της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος μπήκε στην αίθουσα της ολομέλειας στις 11:15 το πρωί χαιρετώντας δια χειραψίας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη που κάθεται στο ακριβώς δίπλα έδρανο από αυτό του πρωθυπουργού.

vouli_mesa_orkomosia__5_
vouli_mesa_orkomosia__7_
Πηγαδάκια λίγο πριν την ορκωμοσία
vouli_mesa_orkomosia__10_
vouli_mesa_orkomosia__12_

Οι βουλευτές έδωσαν και τον προβλεπόμενο από το άρθρο 59 του Συντάγματος όρκο που είναι «Oρκίζομαι στο όνομα της Aγίας και Oμοούσιας και Aδιαίρετης Tριάδας να είμαι πιστός στην Πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου». Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ περίπου 15 – ανάμεσά τους Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασσιμάτη, Θεοδώρα Τζάκρη και Ευάγγελος Αποστολάκης – επέλεξαν να δώσουν θρησκευτικό όρκο

Στο Κοράνι ορκίστηκαν οι μουσουλμάνοι βουλευτές, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με τον πολιτικό όρκο που έδωσαν όσοι βουλευτές το ήθελαν. Από τα υπουργικά έδρανα ορκίστηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι και βουλευτές.

Δείτε φωτογραφίες από την ορκωμοσία

vouli_orkomwsia__71_
Ακρίτα-Μπακογιάννη-Κουτσούμπας
vouli_orkomwsia__68_
Η Ντόρα Μπακογιάννη χαιρετά τον Αλέξη Τσίπρα
vouli_orkomwsia__65_
vouli_orkomwsia__61_
vouli_orkomwsia__101_
Κυριάκος Πιερρακάκης
vouli_orkomwsia__58_
Κατερίνα Μονογυιού
vouli_orkomwsia__50_
vouli_orkomwsia__52_
vouli_orkomwsia__51_
vouli_orkomwsia__44_
vouli_orkomwsia__42_
Μηταράκης-Κεραμέως
vouli_orkomwsia__46_
vouli_orkomwsia__47_
vouli_orkomwsia__43_
vouli_orkomwsia__40_
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος φιλάει την κόρη του
vouli_orkomwsia__41_
vouli_orkomwsia__31_
vouli_orkomwsia__26_
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νίκης
vouli_orkomwsia__105_
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου

Τα σχόλια είναι κλειστά.