Ειδησεογραφικό site

Η ατζέντα της νέας εποχής

100

Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι κάθε μεγάλη κρίση επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές αντιμετώπισης των αλλαγών που έρχονται: Να τις παρακολουθήσουμε να έρχονται, μένοντας άπραγοι και να επέμβουμε όταν φανερωθεί η επίδρασή τους, με αμφίβολα αποτελέσματα, ή να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο, να τις ερμηνεύσουμε από ιδεολογική ματιά, να τις αξιοποιήσουμε για το συλλογικό καλό.

Toυ Γιώργου Τσούμα *

Μπροστά μας απλώνεται μια τεράστια πρόκληση. Απέναντι στη γενικευμένη απαξίωση της πολιτικής, που έχει ως βασική συνέπεια την αμφισβήτηση της Δημοκρατίας και των δομών της, έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε από μια σύγχρονη ματιά τα διαρκή αιτήματα της σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή τη διεκδίκηση ενός κράτους που ενθαρρύνει τη συμμετοχή του πολίτη  και εγγυάται θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, δημόσιας παιδείας και κοινωνικής προστασίας, ενός  κράτους που συγκροτείται από ελεύθερους πολιτικούς θεσμούς και μια ανοικτή οικονομία, ενός κράτους που εντοπίζει και αντιλαμβάνεται τις ανισότητες και τα προβλήματα που αυτές δημιουργούν στην κοινωνική συνοχή και προσπαθεί να τις εξαλείψει προς όφελος της κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

Είναι εύκολο; Όχι, δεν είναι. Η νεολαία όμως υπήρξε πάντα η κινητήριος δύναμη της προόδου. Απέναντι στην έλλειψη εμπιστοσύνης και παραδείγματος, απέναντι στην αναξιοκρατία και τον νεποτισμό, οφείλουμε να φανταστούμε και να υφάνουμε το νέο συλλογικό όραμα της κοινωνίας, ένα όραμα που θα χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη και ισότητα. Οφείλουμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες και τις φοβίες της γενιάς μας και να επαναπροσδιορίσουμε το περιεχόμενο της πολιτικής μας ταυτότητας έχοντας τρεις προτεραιότητες: πρώτον, την εδραίωση της ανοιχτής κοινωνίας της γνώσης, της επιστήμης, της ανοχής στη διαφορετικότητα, της πίστης στον άνθρωπο και να πείσουμε για τις δυνατότητές της, δεύτερον, τη διεκδίκηση μιας παιδείας που θα προωθεί την κοινωνική κινητικότητα, θα συγκρουστεί με το βιομηχανικού τύπου παρελθόν της, θα δίνει εφόδια και θα λειτουργεί ως εργαλείο μείωσης ανισοτήτων γιατί θα αυξάνει την πρόσβαση στη γνώση και στην κατανόηση του νέου κόσμου, τρίτον, τη σχηματοποίηση μιας οικονομίας που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους, θα λειτουργεί με όρους βέλτιστης παραγωγικότητας και όχι ανταγωνιστικότητας, θα σέβεται το περιβάλλον και θα ενσωματώνει την ψηφιακή πρόοδο.

 

Σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, το πολιτικό δίκτυο της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής έχει στόχο με την παρουσία του να επιχειρήσει να διαμορφώσει, με βάση τα παραπάνω, την ατζέντα της νέας περιόδου, να ανοίξει ένα συνεχή διάλογο, χωρίς διάθεση επιβολής αλλά με διάθεση σύνθεσης και δομικής αμφισβήτησης. Είναι αναγκαίο να ξεφύγουμε από το πρότυπο της παραδοσιακής κομματικής νεολαίας, που υπηρετεί μηχανισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες και να δομήσουμε ένα μοντέλο οριζόντιας οργάνωσης, που θα αποδυναμώνει τον έλεγχο, θα ενθαρρύνει τη θεσμική λειτουργία, που θα ενσωματώσει και θα δώσει μέσο έκφρασης σε όσους ζουν στο πολιτικό περιθώριο. Οφείλουμε να γίνουμε ο φορέας της εποχής και της κουλτούρας που θέλουμε να εκπροσωπήσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

  • Ο Γιώργος Τσούμας είναι Συντονιστής του Πολιτικού Δικτύου Νέας Γενιάς και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.