Ειδησεογραφικό site

Η αξιοπρεπής Φώφη που κράτησε την Παράταξη όρθια και ενωμένη

77

Η απώλεια της Φώφης με έχει προσωπικά συγκλονίσει. Κάπου βαθιά μέσα μου ήλπιζα, πως και αυτή την φορά θα έβγαινε νικήτρια στην μάχη με την κακιά αρρώστια. Έκανα, δυστυχώς, λάθος.
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αναφερθώ σε λίγο πιο προσωπικό τόνο, σε μια ξεχωριστή πολιτική προσωπικότητα, σε μια θαρραλέα γυναίκα, αλλά και σε μια ευγενική ψυχή που σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή με το ζεστό χαμόγελο της.
Αφορμή να ξανασυναντηθώ με την Φώφη μετά από πολλά χρόνια (την γνώριζα από τις «ηρωικές» εποχές της «Εξόρμησης») ήταν η ανάληψη της έκδοσης του «Καρφιού» από την δημοσιογραφική μας ομάδα, εκεί στα τέλη του 2018.
Τότε που οι ειδικοί και οι επαΐοντες (και εντός της παράταξης) χαρακτήριζαν το ΚΙΝΑΛ πεθαμένο και το ΠΑΣΟΚ τελειωμένο.
Ήταν λίγοι μήνες πριν τις Εθνικές εκλογές του 2019, όταν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν το Κίνημα Αλλαγής σχεδόν ΝΑ ΜΗΝ μπαίνει στην Βουλή, ενώ ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση ολικής αποψίλωσης του από τον Τσίπρα και τον Μητσοτάκη.
Τότε η Φώφη ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΟΝΗ της – και αυτό το υπογράφω – κατάφερε να κρατήσει ΖΩΝΤΑΝΗ την παράταξη, όταν όλοι είχαν το ΠΑΣΟΚ ξεγραμμένο και εμφάνιζαν την ίδια σαν μια απλή πολιτική παρένθεση.
Με μια στενή ομάδα διαχρονικών συνεργατών της στο πλάι και με την συνδρομή τριών τεσσάρων έμπειρων «Γεννηματικών», το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής όχι μόνο δεν διαμελίστηκε αλλά σε συνθήκες ΑΚΡΑΙΑΣ ΠΟΛΩΣΗΣ κατάφερε να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τα εκλογικά του ποσοστά.
Θυμάμαι σαν και τώρα την μεγάλη της στεναχώρια της, το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών του 2019 όταν τα exit pool, ακόμη μέχρι και λίγη ώρα πριν τα πραγματικά αποτελέσματα της κάλπης, εμφάνιζαν το Κίνημα Αλλαγής στο 4% ή το 5%. Μια εκτίμηση που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε βεβαίως, αφού τελικά τα πραγματικά ποσοστά του ΚΙΝΑΛ ήταν  διπλάσια, συνιστώντας για την ίδια προσωπικά μια ΚΟΡΥΦΑΙΑ εκλογική νίκη.
Τα τελευταία τρία χρόνια συναντηθήκαμε αρκετές φορές.
Πάντα μου εξέφραζε ένα ΠΑΡΑΠΟΝΟ και μια ΑΓΩΝΙΑ.
Το παράπονο της ήταν,  πως το Κίνημα Αλλαγής παρέμενε ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ από το σύνολο των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης και δεν μπορούσε να περάσει τα πολιτικά του μηνύματα.
Ενώ η αγωνία της είχε να κάνει με τον τρόπο που θα κατάφερνε να διατηρήσει τις ΔΙΑΛΥΜΕΝΕΣ (από προηγούμενες ηγεσίες και καταστάσεις) ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ στο εσωτερικό της παράταξης.
Η στάση της εφημερίδας μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διαχείριση αυτού του ιστορικού τίτλου, του «Καρφιού», ήταν να σταθούμε στο πλευρό της.
Στο πλευρό της εκλεγμένης Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής – όπως θα κάναμε και με τον οποιοδήποτε άλλον επικεφαλής της Παράταξης.
Στην πορεία όμως η Φώφη μας κέρδισε, αφού προσωπικά πλέον διαπίστωσα πως αποτελούσε την πλέον ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΗΓΕΣΙΑ για την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία.
Η Φώφη κινήθηκε ξεκάθαρα σε μια ΕΝΩΤΙΚΗ και ΣΥΝΘΕΤΙΚΗ κατεύθυνση, αναδεικνύοντας ως κυρίαρχα ζητούμενα της Προεδρίας της, την ΕΝΙΣΧΥΣΗ της Παράταξης και την διαφύλαξη της ΕΝΟΤΗΤΑΣ της.
Η Φώφη ΔΕΝ ΜΟΥ ΖΗΤΗΣΕ ποτέ να την ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ – και αυτό δεν σας κρύβω, πως μου προξένησε μεγάλη και ΘΕΤΙΚΗ εντύπωση.
Απαίτησε όμως να ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ την Παράταξη μέσα από το «ΚΑΡΦΙ», αφού θεωρούσε, κάτι που ισχύει, πως είμαστε η ΜΟΝΑΔΙΚΗ εφημερίδα που βρέθηκε με απόλυτη ΣΥΝΕΠΕΙΑ από την πρώτη μέρα της έκδοσης της στο πλευρό του ΠΑΣΟΚ.
Δεν άκουσα ποτέ καμιά κακιά κουβέντα από τα χείλη της για τους εσωκομματικούς της αντιπάλους, παρότι γνώριζα πως στεναχωριόταν ανθρώπινα, για τις απαράδεκτες σαχλαμάρες  που διέδιδαν σε βάρος της διάφοροι πρωτοκλασάτοι «σύντροφοι» της.
Με αποκορύφωμα τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΙΜΑΣ των τελευταίων μηνών, πως η Φώφη (τάχατες) δεν θα κατέβει στις  εκλογές, πως φοβάται πως θα τις χάσει, και άλλες τέτοιες ΜΠΟΥΡΔΕΣ.
Γνωρίζω επίσης από το ρεπορτάζ πως της ασκήθηκαν και κάποιες αντίστοιχες και πολύ ΙΣΧΥΡΕΣ πιέσεις από πολιτικές και επιχειρηματικές πλευρές, τις οποίες η Φώφη τις απέρριπτε ασυζητητί.  Κυρίως γιατί πίστευε μέχρι και λίγο πριν την αιφνίδια εισαγωγή στον Ευαγγελισμό, πως και την αρρώστια της θα πάλευε και θα ΚΕΡΔΙΖΕ ξανά και ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ την Προεδρία στο Κίνημα Αλλαγής.
Θα μπορούσα να γράψω ένα βιβλίο για την αποφασισμένη, ευγενική και χαμογελαστή Φώφη που γνώρισα από κοντά τα τελευταία τρία χρόνια.
Για την Φώφη που παράλληλα με την καθημερινό αγώνα που έδινε για να διατηρήσει την Παράταξη ενωμένη, περνούσε και έναν, μυστικό, προσωπικό Γολγοθά πολεμώντας σκληρά το θηρίο του καρκίνου μέσα της.
Για την Φώφη που είκοσι χρονών κορίτσι έμεινε ορφανή από πατέρα και μάνα, αλλά στάθηκε όρθια κερδίζοντας όλες τις προσωπικές και πολιτικές μάχες που έδωσε μέχρι τα 56 της.
Για την  Φώφη που προσπερνούσε με ένα ζεστό χαμόγελο και ένα «δεν βαριέσαι, μην ασχολείσαι» τις γνωστές μικρόψυχες κακίες εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ που την αφορούσαν.
Για την Φώφη που δεν νοιάστηκε ποτέ για λεφτά ή για περιουσίες αλλά πάλεψε όσο κανείς τα τελευταία χρόνια, για να ΚΡΑΤΗΣΕΙ την Παράταξη ΟΡΘΙΑ.
Και έτσι ακριβώς θα καταγραφεί η Φώφη στο «Βιβλίο της Ιστορίας»:
Σαν την Πρόεδρο της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΣΥΝΘΕΣΗΣ.
Αλλά και σαν την μαχητική και ασυμβίβαστη ΓΥΝΑΙΚΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΟ , που παρέδωσε μέχρι το τέλος, μαθήματα πολιτικής και προσωπικής ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ.

Ηλίας Κ. Τζαφέρης
   Δημοσιεύθηκε στο Καρφί στις 30.10.2021

Τα σχόλια είναι κλειστά.