Ειδησεογραφικό site

Handelsblatt: Ποιοι είναι οι ευρωσκεπτικιστές της Ελλάδας


Στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και στα αίτιά του αναφέρεται σε νέο της δημοσίευμα η  γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Στο αφιέρωμα, που έχει τίτλο «Οι αντίπαλοι της Ευρώπης κάνουν επίδειξη δύναμης», η εφημερίδα  αναλύει την κατάσταση σε διάφορες χώρες της Ε.Ε., μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Από το ΚΚΕ στο Κόμμα της Δραχμής

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το ζήτημα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη δεν τίθεται μόνο από τους επικριτές των πακέτων στήριξης στις χώρες των δανειστών, αλλά και από μερίδα της ελληνικής κομματικής γεωγραφίας.

Όπως σημειώνει, υπάρχουν ελληνικά κόμματα, τα οποία ανήκουν τόσο στο δεξιό όσο και στο αριστερό πολιτικό φάσμα, που διεξάγουν προεκλογικό αγώνα με ευρωσκεπτικιστικά ή ακόμη και εχθρικά προς την Ευρώπη συνθήματα.

«Κοινός τους παρονομαστής: Μόνον όταν η Ελλάδα επιστρέψει στο δικό της νόμισμα, θα μπορέσει να απαλλαγεί από τα δεσμά του προγράμματος λιτότητας και το βάρος του χρέους, σταματώντας απλά την εξυπηρέτησή του», αναφέρει η εφημερίδα.

Στους αντιπάλους του ευρώ ανήκουν παραδοσιακοί εχθροί της Ε.Ε., «όπως το σταλινικό Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας», αναφέρει το δημοσίευμα, βάζοντας στην ίδια κατηγορία νέα κόμματα και ομάδες, όπως το «Σχέδιο Β» και το «Κόμμα της Δραχμής». Τέσσερα από τα επτά κόμματα για τα οποία υπάρχει προοπτική εκπροσώπησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρείται είτε ότι είναι πολέμιοι του ευρώ είτε το αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό, γράφει η Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρότερο από αυτά είναι η Χρυσή Αυγή.

«Τα είδωλά της είναι ο Χίτλερ και ο Χίμλερ, δημοκοπούν εναντίον των αλλοδαπών, των ομοφυλοφίλων και των λεσβιών, διαδίδουν αντισημιτικά στερεότυπα και σηκώνουν το χέρι χαιρετώντας χιτλερικά», εξηγεί η εφημερίδα, εκφράζοντας την άποψη ότι η Χ.Α. «είναι προϊόν της σκληρής λιτότητας που επεβλήθη στους Έλληνες από τους διεθνείς δανειστές».

Από τους «ΑΝΕΛ» στον ΣΥΡΙΖΑ

Στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, το ρεπορτάζ «εντοπίζει» και τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, αναφέροντας ότι κυνηγάει ψήφους με αντιευρωπαϊκές θέσεις.

«Ο Καμμένος θεωρεί τη χώρα του θύμα διεθνούς συνωμοσίας, θέλει να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους και εξυπηρετεί κυρίως τα αντιγερμανικά στερεότυπα», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ειδική περίπτωση χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «η αριστερή του πτέρυγα στην οποία θεωρείται πως ανήκει το ένα τρίτο του κόμματος, φλερτάρει με την επιστροφή στη δραχμή». Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας που είναι και ο υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δηλώνει πως θέλει την παραμονή στην Ευρωζώνη, αλλά δίνει την εντύπωση πως τη θέλει με μισή καρδιά.

Τέλος, το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ διατυπώνεται η θέση: «Καμία θυσία για το ευρώ», ενώ επισημαίνεται ότι οι 8 στους 10 Έλληνες είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μάλιστα οι δύο στους τρεις θέλουν το κοινό νόμισμα με οποιοδήποτε τίμημα.

Πηγή: Deutsche Welle

Τα σχόλια είναι κλειστά.