Ειδησεογραφικό site

H νέα μάχη της Κρήτης…

106

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Κρήτης, που εξακολουθούν να τρέμουν για τις συνέπειες που θα έχει στο περιβάλλον, αλλά και στην οικονομική και τουριστική δραστηριότητα του νησιού, η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο. Έλληνες και ξένοι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή από τα κατάλοιπα της διαδικασίας, τα οποία θα καταλήξουν στη θάλασσα. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι η απόσταση που χωρίζει τη Συρία από την Κρήτη είναι μόλις 1.000 χιλιόμετρα.
Το νησί όπου γεννήθηκε ο μινωικός πολιτισμός κάθεται στην κυριολεξία σε αναμμένα κάρβουνα και ζητά από τα υπουργεία Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας να δείξουν την οικολογική τους ευαισθησία και να αποτρέψουν την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, καθώς και τις επιπτώσεις για το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής.

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Μιλώντας στο «Καρφί», η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη εξέφρασε την αγανάκτηση ολόκληρου του νησιού. «Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Όλες τις προσπάθειες που καταβάλλουμε ως χώρα και ως περιφέρεια τις στηρίζουμε στην ανάπτυξη του τουρισμού, στον πρωτογενή τομέα, στις καθαρές θάλασσές μας, στην αλιεία μας. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να δεχτούμε τη ρίψη των χημικών με οποιονδήποτε τρόπο στις πεντακάθαρες θάλασσές μας;» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση κατά της ρίψης των χημικών στη Μεσόγειο. «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί και να πρωτοστατήσει. Όλες οι πόλεις της Μεσογείου πρέπει να ενεργοποιηθούν. Ο αγώνας μας είναι παγκρήτιος, με τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού. Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και μέσο και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει ενεργό ρόλο άμεσα. Μάλιστα, έχουμε στείλει σχετική επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχει δικαιολογία, δεν υπάρχει τεκμηρίωση για ποιο λόγο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές. Το αντίθετο θα έπρεπε να γίνει τη συγκεκριμένη περίοδο, προφυλάσσοντας την Ελλάδα και το περιβάλλον της. Η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας στηρίζονται στα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα και στον τουρισμό. Ας τα καταστρέψουν στις περιοχές που τα χρησιμοποίησαν».

5.000 ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΑΝ
Η μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, όπου περισσότεροι από 5.000 Κρητικοί διαδήλωσαν κατά των χημικών, ήταν μόνο η αρχή. Οι Κρητικοί ζητούν τη συμπαράσταση και των 21 χωρών της Μεσογείου, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έχουν ξεκινήσει και στην Ιταλία.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής χρόνος και τόπος της καταστροφής των χημικών. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η καταστροφή τους θα γίνει ως εξής: Θα μεταφορτωθούν σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σε ειδική δεξαμενή από τιτάνιο, και θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μάλτας – Λιβύης – Κρήτης. Η υδρόλυση βασίζεται στη χρήση ζεστού νερού με μεγάλη πίεση, σε συνδυασμό με χρήση διαλυτικών χημικών ουσιών, όπως το χλώριο. Μετά τη διαδικασία αυτή, τα τοξικά γίνονται λιγότερο συμπυκνωμένα και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα μαζικής καταστροφής. Παραμένουν όμως επικίνδυνα για το περιβάλλον.

Μαρία Καστρινάκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.