Ειδησεογραφικό site

H ταινία «Mustang» απέσπασε το ευρωπαϊκό βραβείο Lux

42

Η ταινία «Mustang» (Ατίθασες)  της Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν (Deniz Gamze Erguven) κέρδισε σήμερα το Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Τουρκίας.

Ένα συγκλονιστικό πορτρέτο ενηλικίωσης, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Εργκίβεν, έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές, ενώ φέρει στις αποσκευές του, πλήθος βραβείων και συμμετοχών σε διεθνή Φεστιβάλ, όπως εκείνα των Καννών, του Τορόντο και του Σικάγο.

Το καλοκαίρι έχει μόλις αρχίσει. Σε ένα απομονωμένο χωριό της Τουρκίας πέντε αδελφές γυρνώντας από το σχολείο, σταματούν για να παίξουν στη θάλασσα με τους συμμαθητές τους. Τα αθώα παιχνίδια τους κρίνονται ανάρμοστα και σκανδαλώδη από τους ενήλικους και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Το σπίτι της οικογένειας μετατρέπεται σταδιακά σε φυλακή, οι δουλειές του σπιτιού και τα μαθήματα μαγειρικής αντικαθιστούν το σχολείο και οι γάμοι των κοριτσιών κανονίζονται ο ένας μετά τον άλλο. Οι πέντε αδερφές αντιδρούν, η κάθε μια με τον δικό της τρόπο, ενάντια στα όρια που τους επιβάλλονται…

Το βραβείο

Η θέσπιση του βραβείου Lux αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο έχει στόχο να στηρίξει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και ειδικότερα εκείνον που αναφέρεται στα ζητήματα της σύγχρονης ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Το βραβείο Lux καθιερώθηκε το 2007, ως αληθινό δείγμα δέσμευσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία και τα δημιουργικά επιτεύγματά της.

Κάθε χρόνο μέχρι σήμερα, το βραβείο προωθεί ταινίες που πραγματεύονται θέματα που απασχολούν έντονα το ευρωπαϊκό κοινό. Πέρα από τις ιστορίες που διηγούνται, οι ταινίες αυτές πυροδοτούν ερωτήματα για τους Ευρωπαίους: αξίες που μοιράζονται ή αμφισβητούν το σχέδιο για την οικοδόμηση της Ευρώπης, τον τρόπο που βιώνουν πέρα από σύνορα τις ανησυχίες τους για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, οι δημόσιες ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η σκηνοθέτης Ντενίζ Γκάμζε Εργκίβεν.

Ανεξάρτητα από το κοινωνικό θέμα που αναδεικνύεται, κάθε ταινία απεικονίζει την ματιά των Ευρωπαίων, τη ζωής τους, τις ανησυχίες τους, την αναζήτησης της ταυτότητάς τους. Το βραβείο απονέμεται ετησίως μετά από ψηφοφορία μεταξύ των ευρωβουλευτών. Έπαθλο είναι ο δωρεάν υποτιτλισμός, η εκτύπωση ειδικών εκδόσεων για άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής και η προώθηση της διανομής της νικήτριας ταινίας πανευρωπαϊκά.

Πηγή: Naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.