Ειδησεογραφικό site

Γιατί ο Σούνακ αγκαλιάζει τον Ερντογάν και κλείνει την πόρτα στον Μητσοτάκη

23

Η ακύρωση του ραντεβού Σούνακ – Μητσοτάκη ενδεχομένως έχει να κάνει και με τα ευρύτερα γεωστρατηγικά παιχνίδια στη Μέση Ανατολή και τους νέους άξονες που δημιουργούνται μετά από κάθε στρατιωτική σύγκρουση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

  • Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και η κυβέρνηση του δεν χαίρουν της εκτίμησης των ΗΠΑ. Οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Λονδίνου έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας δυο εξελίξεων:

1ον) Της επιλογής ως νέου υπουργού Εξωτερικών του Ντέιβιντ Κάμερον πρωθυπουργού του Brexit που ο Πρόεδρος Ομπάμα τον είχε χαρακτηρίσει «τρελό» όταν τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του περί δημοψηφίσματος για παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

2ον) Η σύναψη αμυντικής συμφωνίας Αγγλίας – Τουρκίας εκλαμβάνεται ως κίνηση που στρέφεται ευθέως κατά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οικοδομεί το ΝΑΤΟ με την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Οι δε συζητήσεις που διεξάγονται μεταξύ Λονδίνου – Άγκυρας για πιθανή πώληση μεταχειρισμένων Eurofighter στην Τουρκία στρέφονται ευθέως κατά του αμερικανικού εμπάργκο για πώληση F-16 στην Τουρκία.

Και οι δυο παραπάνω κινήσεις της κυβέρνησης Σούνακ υποδηλώνουν την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπορευθεί με την Τουρκία και σ έναν αντιευρωπαϊκό – αντιδυτικό άξονα. Η συμπόρευση αυτή έρχεται να ενισχυθεί και από την προσπάθεια που καταβάλλεται από ΗΠΑ και Γαλλία ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η Βρετανική παρουσία στην Κύπρο.

Το Λονδίνο βλέπει ότι χάνει τα ερείσματα του στην Κύπρο και οι εκεί βρετανικές βάσεις βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία , ενώ διαρκώς αυξάνεται η Γαλλική ναυτική παρουσία στο νησί και με την κρίση στην Γάζα ενδυναμώνεται ο άξονας Ισραήλ – Κύπρος – Ελλάδα

Τα σχόλια είναι κλειστά.