Ειδησεογραφικό site

«Γαλλική τραγωδία»: Τα εξώφυλλο στη Γαλλία και στον κόσμο μετά τη νίκη Λεπέν

Το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, όπως αναμενόταν, είναι πλέον η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας μετά την ιστορικά υψηλή επίδοση στον α’γύρο των εκλογών.

Το RN πήρε περίπου 12 εκατ. ψήφους – σχεδόν τριπλάσιες από τα 4,2 εκατ. ψήφους που πήρε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022.

Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης στη Γαλλία, δημοσιογράφοι μιλούν για το «αποτυχημένο στοίχημα» του Εμανουέλ Μακρόν μετά την απόφασή του να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, καθώς ηττήθηκε και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση.

Εκλογές στη Γαλλία: Οι εφημερίδες ζητούν ενιαίο μέτωπο κατά του RN
Οι ημερήσιες εφημερίδας της Γαλλίας, όπως μεταδίδει το BFMTV, αναλύουν λεπτομερώς την επόμενη ημέρα, όπως την έκκληση για ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» κατά του κόμματος Λεπέν.

Η L’Humanité καλεί σε «ενιαίο μέτωπο», ενώ η Libération καλεί σε «ενιαίο μέτωπο» μετά το «σοκ» του πρώτου γύρου αυτών των εκλογών. Από την πλευρά της, η Le Monde κάνει λόγο για «ρεπουμπλικανικό μέτωπο».

Image

Η Le Figaro επέλεξε να αναδείξει τη μονομαχία Μελανσόν-Μπαρντέλα, ενώ το κύριο άρθρο από κάτω έχει τίτλο: «Γαλλική τραγωδία».

Image
Ο Τύπος -ιδιαίτερα ο τοπικός- επιτίθεται στην αμφιλεγόμενη απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση την επομένη των ευρωεκλογών. Ο Εμανουέλ Μακρόν «έβαλε ένα στοίχημα. Το έχασε. Ακόμα χειρότερα, είναι μια καταστροφή για το στρατόπεδό του», επισημαίνει η Στέφανι Ζορν στην εφημερίδα La Voix du Nord.

Οι γαλλικές εκλογές φιγουράρουν και στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων. «Η ακροδεξιά παίρνει προβάδισμα στις γαλλικές εκλογές», γράφει ο Guardian.

Η βρετανική Daily Telegraph, σημειώνει: «Λεπέν: Εξαφάνισα τον Μακρόν».

Image
Οι Financial Times με μια χαμογελαστή φωτογραφία της ακροδεξιάς επικεφαλής γράφουν: «Η ακροδεξιά της Λεπέν νίκησε τον Μακρόν στον πρώτο γύρο των πρόωρων γαλλικών εκλογών».

Image

Με την ίδια φωτογραφία η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Η ακροδεξιά κερδίζει τον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών».

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.