Ειδησεογραφικό site

FT: Πρώτο πολιτικό τεστ για τον Μητσοτάκη η υπόθεση Θάνου

96

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε παράπονα που έχουν εκφράσει αξιωματούχοι της ελληνικής Δικαιοσύνης για την κ. Θάνου, επικρίνοντάς την για προώθηση ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ σε φερόμενα σκάνδαλα

Ως το «πρώτο πολιτικό τεστ» για την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη χαρακτηρίζουν οι «Financial Times», σε δημοσίευμά τους, την αντικατάσταση της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλικής Θάνου.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στα παράπονα που έχουν εκφράσει αξιωματούχοι της ελληνικής Δικαιοσύνης για την κ. Θάνου, επικρίνοντάς την για προώθηση θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε φερόμενα σκάνδαλα.

Κάνει επίσης αναφορά στις καταγγελίες ανακριτών της Επιτροπή Ανταγωνισμού για παρέμβαση της κ. Θάνου στο έργο τους.

Το δημοσίευμα επισημαίνει πως η κ. Θάνου είναι η μοναδική από τους επικεφαλής των 22 ελληνικών ρυθμιστικών Αρχών που είναι αντιμέτωπη με αποπομπή.

Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει πως πολιτικά πρόσωπα και σύμβουλοί τους δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε ρυθμιστικές υπηρεσίες για μία πενταετία μετά την λήξη της πολιτικής θητείας τους.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εξ αρχής καταγγείλει την τοποθέτηση της κ. Θάνου στην προεδρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθότι η πρώην πρόεδρος του Άρειου Πάγου είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος στο πρωθυπουργικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής πάντως γνωμοδότησε χθες ότι η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και επακόλουθη οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθιστούν δύσκολη την απομάκρυνση στελεχών ανεξάρτητων Αρχών πριν την ολοκλήρωση της θητείας τους.

Το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια. Αναμένεται σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα

Τα σχόλια είναι κλειστά.