Έρευνα σοκ: Τα καυσαέρια ευθύνονται για την άνοια!
Οι κινητήρες εσωτερικής καύσης και τα ορυκτά καύσιμα φαίνεται ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση είναι προφανές ότι έχει ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον. Όχι όμως μόνο για αυτό, καθώς μία νέα έρευνα δείχνει ότι τα καυσαέρια από τα συμβατικά αυτοκίνητα και τους κινητήρες εσωτερικής καύσης ευθύνονται για κάποιες πολύ σημαντικές αρρώστιες.
Η έρευνα αυτή έγινε από μεγάλα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια (το Atlanta Emory University, το Harvard School of Public Health της Βοστώνης, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, το Johns Hopkins University School of Medicine της Βαλτιμόρης και άλλα) ρίχνει νέο φως για πως πως θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους κινητήρες εσωτερικής καύσης σε θέματα δημόσιας υγείας.
Το δείγμα των ανθρώπων που ερευνήθηκε προερχόταν από τις ΗΠΑ και αφορούσε την μελέτη των μικροσωματιδίων που εκλύονται από τα αυτοκίνητα, τα γνωστά και ως PM 2,5. Τα μικρά αυτά σωματίδια είναι πολύ εύκολο να φθάσουν στους πνεύμονες των ανθρώπων χάρη στο πολύ μικρό τους μέγεθος.
Η κύρια πηγή που προέρχονται αυτά τα σωματίδια ΡΜ 2,5 είναι τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στις πόλεις. Υπάρχουν επίσης και άλλες δραστηριότητες όπως η καύση των ξύλων, οι δασικές πυρκαγιές, το κάπνισμα ακόμα και το μαγείρεμα του φαγητού που αυξάνει αυτά τα σωματίδια στον αέρα.
Η νέα αυτή έρευνα είχε ως αντικειμενικό στόχο να βρει εάν και με ποιο τρόπο η έκθεση σε αυτά τα μικροσωματίδια επηρεάζει την υγεία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Μετά από μία μελέτη που έγινε μεταξύ του 2000 και του 2017, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι ζουν σε περιβάλλον με αυξημένο ποσοστό ΡΜ 2,5 στον αέρα που αναπνέουν έχουν αυξημένες κατά 9% πιθανότητες για νόσο Αλτσχάιμερ και έως 7% για άνοια.
Η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχει άμεση σύνδεση των εκπομπών των συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης με την εμφάνιση των δύο αυτών βαριών βλαβών στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Και για τις δύο ασθένειες δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια θεραπεία, παρά τις μεγάλες έρευνες που γίνονται σε όλο τον κόσμο
Τα σχόλια είναι κλειστά.