Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη
«Προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού ο Λιγνάδης» λέει η αντιπολίτευση – «Ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε μόνο μέσα από τις παραστάσεις του» επιμένει το Μαξίμου
Η προαναγγελθείσα σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα και έκτοτε κρατείται στη ΓΑΔΑ. Αντιμετωπίζει την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή. Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, επέτρεψαν στις εισαγγελικές αρχές να κινήθούν μεθοδικά. Εξέτασαν υπό άκρα μυστικότητα μία σειρά από μάρτυρες, οι οποίοι κατέθεσαν καθοριστικά στοιχεία για την άσκηση της ποινικής δίωξης.
Εν μέσω των δικαστικών εξελίξεών της, η υπόθεση έχει αποτελέσει και ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί να συνδέσει τον κατηγορούμενο με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του Λιγνάδη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού ήταν προσωπική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το Μέγαρο Μαξίμου ανταπάντησε, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητα». Κατηγόρησε, μάλιστα, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για «άλλο ένα μεγάλο ψέμα». «Είναι πραγματικά χυδαίο να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευθεί όσα σοκαριστικά έρχονται στο φως, δίνοντας τους κομματικό χρώμα. Ζήτησε κανείς ευθύνες από τον κ. Τσίπρα για τον κ. Χαίκαλη που με την υπογραφή του τον διόρισε Υπουργό; Του ζήτησε ευθύνες για τον κ. Κιμούλη που η κυβέρνησή του διόρισε σε θέσεις ευθύνης;» Σε συνέχεια της ανακοίνωσης, ξεκαθαρίζεται ότι δεν υπήρχε καμία προσωπική σχέση, γνωριμία ή φιλία του πρωθυπουργού με τον κατηγορούμενο. «Ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε τον κ. Λιγνάδη μόνο από θεατρικές παραστάσεις του, που είχε παρακολουθήσει. Τελεία».
Στο κάδρο τοποθετείται από κόμματα της αντιπολίτευσης η υπουργός Πολιτισμού, κατηγορώντας την μεταξύ άλλων για απραξία, κακή διαχείριση και υποκρισία. Η κυρία Μενδώνη στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε, κατονόμασε για πρώτη φορά τον Λιγνάδη, χαρακτηρίζοντάς τον έναν «πολύ επικίνδυνο άνθρωπο»
που την εξαπάτησε. Η συνέντευξη αυτή δεν έκαμψε πάντως τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εδώ και περίπου ένα μήνα κάνουν λόγο για απόπειρα συγκάλυψης. Αντιθέτως, τις ενέτεινε με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να ζητά την παραίτησή της.
Ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για αυτογελοιοποίηση της Λίνας Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι επί εβδομάδες η κυβέρνηση επιχειρούσε να συγκαλύψει την υπόθεση και υπογραμμίζει ότι «σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί».
Κυβερνητικοί παράγοντες πάντως κάνουν λόγο για «αντικυβερνητικό δηλητήριο» που δεν συμβάλει στην κάθαρση, από τη στιγμή που το απόστημα έσπασε, λόγω των κατάλληλων συνθηκών. «Αυτό που δεν ανέχεται κατά την άποψή μου η ελληνική κοινωνία, είναι αυτόν τον ανοίκειο πολιτικό καιροσκοπισμό εκ μέρους της αντιπολίτευσης», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στην αντικυβερνητική κριτική, αντιτείνουν, μάλιστα, ότι δημόσιος φορέας ήταν που οργάνωσε την ημερίδα με θέμα «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι». Εκεί μίλησε η Σοφία Μπεκατώρου, ενθαρρύνοντας τα πρώτα στόματα να ανοίξουν. «Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό των θυμάτων της κακοποίησης», τονίζουν. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει άμεσα με στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, κυρίως για την αλλαγή σε υποθέσεις που αφορούν στην παραγραφή των αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων. Επιπλέον, αναμένεται να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και στον χώρο του Αθλητισμού. Αυτό, άλλωστε, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους είπε πως έχει έρθει η ώρα με ενέργειες να δοθεί συνέχεια σε αυτές τις καταγγελίες, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων. Προς το παρόν πάντως, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι «ήρθε η ώρα της Δικαιοσύνης», έτσι ώστε να βρεθούν «όλα στο φως».
Τα σχόλια είναι κλειστά.