Ειδησεογραφικό site

Ενός… Brexit μύρια έπονται: Οι Γάλλοι θέλουν να πετάξουν τα αγγλικά από την ΕΕ!

56

«Adieu» στα αγγλικά, θέλουν να πουν οι Γάλλοι που βρήκαν την ευκαιρία – Άλλωστε όποιος έχει επισκεφθεί την Γαλλία και έχει προσπαθήσει να μιλήσει αγγλικά, ξέρει καλά ότι οι Γάλλοι ακόμα και αν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, απαντούν… γαλλικά!

Το δημοψήφισμα για το Brexit πραγματοποιήθηκε και η απόφαση των Βρετανών πολιτών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια είναι οριστική, όμως οι επιπτώσεις αυτού του δημοψηφίσματος είναι τόσες πολλές που κάθε μέρα εμφανίζεται και μία καινούρια.

Ο Ρομπέρ Μενάρ, δήμαρχος της πόλης Μπεζιέ στη νότια Γαλλία, κάλεσε σήμερα τις Βρυξέλλες να διαγράψουν την αγγλική γλώσσα από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ.

Τα αγγλικά είναι η μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, αλλά είναι και μία από τις γλώσσες εργασίας, για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτελεί τις εσωτερικές της εργασίες σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και διατηρεί το πλήρως πολυγλωσσικό καθεστώς μόνο για τους σκοπούς ενημέρωσης του κοινού και για ανακοινώσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Γάλλο δήμαρχο και ο υποψήφιος της Αριστεράς για την γαλλική προεδρία Ζαν Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στην Βρετανία τα αγγλικά δεν μπορούν πλέον να είναι η τρίτη γλώσσα εργασίας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Όμως, τα σχετικά αιτήματα των Γάλλων αξιωματούχων προσκρούουν στην δυναμική της αγγλικής γλώσσας, καθώς το 51% των πολιτών στην ΕΕ ομιλούν τα αγγλικά ως πρώτη ή δεύτερη γλώσσα ενώ λίγοι περισσότεροι από το ένα τέταρτο ομιλούν την γαλλική γλώσσα και σχεδόν το ένα τρίτο έχει την δυνατότητα να μιλάει γερμανικά.

Έκθεση της ΕΕ του 2013 για τις ευρωπαϊκές γλώσσες αποκάλυψε ότι τα αγγλικά είναι η πιο δημοφιλής γλώσσα στην Ευρώπη και γι’ αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κοινή γλώσσα στους κόλπους της ΕΕ ενώ σύμφωνα με την έκθεση οι δύο στους τρεις πολίτες στην ΕΕ μπορούν να μιλήσουν σε μέτριο βαθμό την αγγλική γλώσσα.

Επίσης, οι Γάλλοι αξιωματούχοι φαίνεται να ξεχνούν ότι τα αγγλικά είναι η γλώσσα που ομιλείται σε Ιρλανδία και Μάλτα, δύο χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.