Ειδησεογραφικό site

Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία το 2017

52

Η έρευνα του Ερυθρού Σταυρού εκθέτει τον Νίκολας Μαδούρο και επιβεβαιώνει το μέγεθος της κρίσης που έπληξε τη χώρα της Λατινικής Αμερικής – Πάνω από 37.000 άνθρωποι διέσχιζαν κάθε μέρα τα σύνορα

Κάποιοι μίλησαν για υπερβολή. Κάποιοι άλλοι για στημένες καταστάσεις. Κάποιοι ακόμα για προβοκάτσια. Τα στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού, ωστόσο, διαψεύδουν κάθε σενάριο συνωμοσίας και επιβεβαίωσαν το μέγεθος της κρίσης. Πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες μετακινήθηκαν το 2017 από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία, μετά το ξέσπασμα της κρίσης και το χάος που προκλήθηκε από τις ενέργειες του Νίκολας Μαδούρο.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της διεθνούς οργάνωσης, σε καθημερινή βάση περνούσαν τα σύνορα πάνω από 37.000 άνθρωποι, αναζητώντας τα βασικά για τη διαβίωσή τους και ασφάλεια, καθώς στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Βενεζουέλας και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα Καράκας, επικρατούσε ο νόμος της βίας και του θανάτου.

v1

«Γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι εισήλθαν στην Κολομβία από τη Βενεζουέλα επισήμως. Είναι πάνω από ένα εκατομμύριο. Δεν είμαστε σε θέση, ωστόσο, να γνωρίζουμε πόσοι εισήλθαν παρανόμως, καθώς δεν έχει καταγραφεί ο αριθμός τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, Emanuele Capobianco.

Η ανθρωπιστική κρίση που ξέσπασε τομ 2017 στη Βενεζουέλα και οι πρωτοφανείς σκηνές χάους και βίας στους δρόμους, αλλά και οι μεγάλες διαδηλώσεις με τους εκατοντάδες νεκρούς από τα πυρά των αστυνομικών, προκάλεσαν μεγάλα κύματα φυγής σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα όμως στην Κολομβία.

Εικόνες από τα σύνορα των δύο χωρών, με χιλιάδες ανθρώπους να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, είχαν προκαλέσει τη διεθνή κοινή γνώμη και μεγάλες αντιδράσεις από τις κυβερνήσεις των ξένων κρατών.

ven2

Κύκλοι, ωστόσο, προσκείμενοι στον Μαδούρο, είχαν αμφισβητήσει το μέγεθος της κρίσης και είχαν κατηγορήσει τις ξένες δυνάμεις και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ενισχύουν την αντιπολίτευση και ξεσηκώνουν τον κόσμο.

Έναν χρόνο μετά, τα στοιχεία εκθέτουν τον Μαδούρο και τους συνεργάτες του και αποτυπώνουν το μέγεθος της κρίσης που έπληξε τη Βενεζουέλα, προκαλώντας εκρηκτικές καταστάσεις και χιλιάδες ανθρώπινα δράματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.