Ειδησεογραφικό site

ΕΦΚΑ, η «καυτή πατάτα» στη ΝΔ – Η επόμενη κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να συντάξει νέο ασφαλιστικό

104

Στην παγίδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πέφτει μία ακόμη φορά η ΝΔ κρατώντας χαμηλούς τόνους για την ανυπολόγιστη σε έκταση ζημιά που προκαλείται από την υπολειτουργία του ΕΦΚΑ (Ειδικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).

Του Δημ. Γιαννακόπουλου

Ο οργανισμός παραμένει επί δύο μήνες ακέφαλος ενώ η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ σε συνάρτηση με τις επικείμενες συνεδριάσεις για επιμέρους ζητήματα, όπως το θέμα των περικοπών ή της απονομής συντάξεων, αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει ανατρεπτικές εξελίξεις στο Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», νομικοί παράγοντες ενημέρωσαν αναλυτικώς τους επιτελείς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα χρονοδιαγράμματα καθαρογραφής των αποφάσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, τα οποία τοποθετούνται χρονικά για τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.

 

Βάσει της δημοσιευθείσας περίληψης την περίοδο του Πάσχα, ο κύριος ασφαλιστικός οργανισμός που δημιουργήθηκε στις αρχές του 2017 και έκτοτε λειτουργεί στρεβλά, έχει αντισυνταγματική δομή και με δεδομένο ότι το νομοθετικό πλαίσιο σύστασής του έχει τροποποιηθεί 22 φορές από την ημερομηνία της πρώτης εφαρμογής του (σ.σ.: ο γνωστός νόμος Κατρούγκαλου του 2015) απαιτείται η δημιουργία νέου Ασφαλιστικού εν όψει και των  περαιτέρω καθολικών περικοπών που προβλέπονται στις συντάξιμες αποδοχές από το 3ο μνημόνιο.

 

Η «ΕΞΟΔΟΣ» ΤΣΙΠΡΑ

 

Πολιτικώς, λοιπόν, αν ο Αλ. Τσίπρας προσφύγει σε κάλπες στις αρχές του Φθινοπώρου, τότε θα αφήσει στον… επόμενο τη «βόμβα» του ΕΦΚΑ. Θέση της ΝΔ είναι η δημιουργία τριών ταμείων τα οποία είναι αδύνατον να φτιαχτούν λόγω της τεράστιας ζημιάς που θα έχει προκληθεί τότε από την ημιθανή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο φορέας. Ήδη καταγράφονται μεγάλες απώλειες εισφορών καθώς εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί, επιχειρηματίες κτλ. ) αναστέλλουν τις πληρωμές τους αφού ο οργανισμός έχει ούτως ή άλλως κριθεί από το ΣτΕ ότι δεν διαθέτει σύμφωνη προς το Σύνταγμα δομική υπόσταση.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ

 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει με ισχυρότατη πλειοψηφία (17 έναντι 25) αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου (ασφαλιστικός νόμος 4387/2016) ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν αντισυνταγματική:
α) Την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, κλπ.) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. β) Τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος). Αν ακυρωθεί η ένταξη μερίδας ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, ουσιαστικά ξηλώνονται όλο το νομοθέτημα και η αρχιτεκτονική του συστήματος. Και αυτή η νέα απειλή ενσκήπτει τη στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί στο παρασκήνιο να σπρώξει για το 2020 την περικοπή των κύριων συντάξεων ώστε να εφαρμοστεί μαζί με το αφορολόγητο.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το δεύτερο πολύ σοβαρό αγκάθι είναι οι συντάξεις αφού στη διάρκεια του Απριλίου το ΣτΕ πραγματοποίησε διασκέψεις που αφορούσαν στην προσφυγή συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων και στην αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση, από 1/1/2019 οι 3 στους 4 συνταξιούχους θα χάσουν το 18 % των αποδοχών τους. Παράλληλα, στις περισσότερες συντάξεις από το 2019 έως και το 2022 το μνημόνιο προβλέπει «πάγωμα» όλων των ετήσιων ονομαστικών αυξήσεων (βάσει ΑΕΠ και πληθωρισμού) με συνέπεια την έμμεση μείωση όλων, ανεξαιρέτως, των συντάξεων για την επόμενη 4ετία. Εξάλλου, από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται η φετινή έκπτωση 15% στη βάση υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών και των αγροτών, οδηγώντας σε ανάλογη αύξηση των ασφαλιστικών βαρών των μη μισθωτών. Συνολικά, οι περικοπές συντάξεων και αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να φέρουν εξοικονόμηση σχεδόν 2,6 δισ. ευρώ το 2019.

Αντίστοιχου ύψους είναι τα κοινωνικά και επενδυτικά αντίμετρα, τα οποία -όμως- αμφισφητούνται πλέον μετά τη «σφήνα» του ΔΝΤ για τη ματαίωσή τους. Στα αντίμετρα του 2019 περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η επιδότηση ενοικίου, η ενίσχυση των σχολικών γευμάτων, η δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, η επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων στη συνταγογράφηση, η χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων απασχόλησης αλλά και η επιχορήγηση επενδύσεων με 300 εκατ. ευρώ.

«Κλειδί» για τις επερχόμενες περικοπές είναι ο επαναϋπολογισμός όλων των καταβαλλομένων κατά τη 12η Μαΐου συντάξεων (πλην ΟΓΑ). Από την 1η Ιανουαρίου 2019, σε όσες συντάξεις εμφανίζεται θετική διαφορά (δηλ. η καταβαλλόμενη είναι μεγαλύτερη από την επαναϋπολογισθείσα) θα μειωθούν αλλά μέχρι του σημείου που δεν θα προκαλεί περικοπή μεγαλύτερη του 18% στην καταβαλλόμενη σύνταξη. Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2019, σε όσες συντάξεις εμφανίζεται αρνητική διαφορά (δηλ. η καταβαλλόμενη είναι μικρότερη της επαναϋπολογισθείσας), τότε η διαφορά αυτή θα επιστραφεί αλλά σταδιακά σε βάθος 5ετίας στους δικαιούχους συνταξιούχους.

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.