Economist: «Iερή» συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – Εκκλησίας
Τι μπορεί να αλλάξει στην ιστορία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στο ”τιμόνι”; – Επιθυμεί άραγε, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει ολική ρήξη με την ηγεσία της εκκλησίας; – Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει δημοσίευμα του Economist
ΣΥΡΙΖΑ και Εκκλησία. Σύμπλευση ή σχάση; Τι θα αλλάξει άραγε σε περίπτωση που το αριστερό κόμμα έρθει στην εξουσία, στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;
Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει δημοσίευμα του Economist, το οποίο καταπιάνεται με τις μελλοντικές πολιτικές σχέσεις κράτους και εκκλησίας, σε περίπτωση που το ”τιμόνι” της διακυβέρνησης το πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποκτήσει αριστερή κυβέρνηση ο αρθρογράφος αποκρυπτογραφεί τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, αναλύοντας ωστόσο τι θα συμβεί αν ακολουθηθεί η ακραία λύση του διαχωρισμού.
Πρώτον η ορθόδοξη θρησκεία θα πάψει να έχει το κατοχυρωμένο δικαίωμα να θεωρείται η «επικρατούσα θρησκεία» και στη συνέχεια ο τερματισμός της διάταξης που θέλει τους ιερείς και τους εργαζόμενους στις εκκλησίες να έχουν έμμισθη σχέση με το δημόσιο.
Δεύτερον, θα αλλάξει ο τρόπος διδασκαλίας των θρησκευτικών στα σχολεία, καθώς και η προσευχή πριν από την έναρξη των μαθημάτων, καθώς και ότι θα πάψει η ορθόδοξη θρησκεία να είναι η μοναδική.
Και τρίτον, θα τερματιστούν οι φορολογικές απαλλαγές των θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ υπάρχει μια γενικευμένη αίσθηση στην αριστερή ”κοινότητα” ότι η επίσημη εκκλησία έχει αποκτήσει κομματικά χαρακτηριστικά και βλέπει με συμπάθεια την άκρα δεξιά.
Το δημοσίευμα επισημαίνει, ωστόσο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ήθελε να προκαλέσει ολική ρήξη με την ηγεσία της εκκλησίας για πολλούς λόγους.
Πρώτον είναι δεδομένο πως η εκκλησία προσφέρει κοινωνικό έργο σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ενώ και η αλλαγή των σχέσεων προϋποθέτει αλλαγή του υπάρχοντος Συντάγματος, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο.
Τέλος, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να δηλώνουν αριστεροί, ταυτόχρονα όμως δεν κρύβουν πως νιώθουν -και είναι- χριστιανοί.
Κάποιοι πάλι μιλούν για ανανεωμένο κίνητρο για ευρύτερη κοινωνική κινητοποίηση και υπευθυνοποίηση της Εκκλησίας. Οψόμεθα…
Τα σχόλια είναι κλειστά.