Ειδησεογραφικό site

Economist: Ελλάδα, η χώρα με την ταχύτερη ανάκαμψη από χρεοκοπία

Ο Economist παίρνοντας αφορμή από τη χρεοκοπία της Αργεντινής κάνει μια ιστορική αναδρομή διακοσίων ετών παρουσιάζοντας σε πίνακα όλες τις χώρες που βίωσαν το default. Tα πρωτεία κατέχουν όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής αλλά Τουρκία και Ελλάδα τις κοντράρουν στα ίσια…

Όπως αναφέρει το άρθρο, η Ελλάδα σημειώνει την ταχύτερη αποκατάσταση, καθώς διαπραγματεύθηκε μαζικό «κούρεμα» σε ομόλογα αξίας άνω των 300 δις. ευρώ το 2012 και παρόλα αυτά κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα φέτος με την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αξίας 4 δισ. ευρώ με απόδοση κάτω του 5%. Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει 7 φορές από το 1800 εως σήμερα, και όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ”η Ελλάδα ήταν χρεοκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη”.

Σύμφωνα με τον Economist, πολλές από τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει από το 2001 (μεταξύ αυτών και αρκετές άλλες από τη Λατινική Αμερική), τώρα αντιμετωπίζονται ως εκπληκτικά ασφαλή «στοιχήματα», κρίνοντας από τις αποδόσεις των ομολόγων τους.

Τα σχόλια είναι κλειστά.