Ειδησεογραφικό site

Deutsche Bank: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο ο γερμανικός γίγαντας

Τη μεγαλύτερη βουτιά τελευταίων τριών χρόνων κατέγραψαν και οι μετοχές της Deutsche Bank, αφού δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τις ανησυχίες ότι δεν έχουν περιοριστεί ακόμα τα χειρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Η προσπάθεια καθησυχασμού από πολιτικούς και τραπεζίτες δεν φαίνεται να έπιασαν τόπο με αποτέλεσμα ο γερμανικός κολοσσός να παρασύρει τα πάντα με την πτώση του. Την ίδια ώρα στις ΗΠΑ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκάλεσε συνάντηση των κορυφαίων ρυθμιστικών αρχών του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα προβλήματα της Deutsche Bank υποδηλώνουν ότι η τραπεζική κρίση που εξαπλώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη διευρύνεται.

Οι ανησυχίες για το τραπεζικό σύστημα συνεχίστηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, όπου η πρώτη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, έκλεισε με πτώση 8,5% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Πτώση κατά 1,74% καταγράφηκε στο τέλος της συνεδρίασης στο Παρίσι, κατά 1,66% στη Φρανκφούρτη, κατά 1,26% στο Λονδίνο, έπειτα από ένα πρώτο μέρος της εβδομάδας που οι δείκτες ήταν στο πράσινο μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την ανταγωνίστριά της, την UBS. Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα των 1.020 μονάδων, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στις τραπεζικές μετοχές. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.021,16 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,97%.

Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με μεγάλη πτώση σήμερα λόγω της αύξησης του κόστους των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών (CDS), που ενίσχυσε τις ανησυχίες για την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Η μετοχή έκλεισε με πτώση 8,53% στα 8,54 ευρώ, αφότου έχασε έως 14% μέσα στην ημέρα, οδηγώντας μια τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Η μετοχή της ανταγωνίστριάς της, της Commerzbank, υποχώρησε κατά 5,45% και διαμορφώθηκε στα 8,88 ευρώ.

Τι λένε οι αναλυτές

Αναλυτές της Citigroup Inc. έκαναν λόγο για μια «παράλογη αγορά» και για τον κίνδυνο ενός σπιράλ από αρνητικές απόψεις που μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να γίνει μια… αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Άλλωστε και ο Mark Branson, ο οποίος ηγείται της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής των τραπεζών BaFin είπε στο Bloomberg ότι ενώ η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά είναι ασφαλής, ένα πρόβλημα είναι «η μετάδοση μέσω ψυχολογίας».

Κατά την αναζήτηση των λόγων πίσω από την πτώση των μετοχών της Deutsche Bank, οι αναλυτές παρατήρησαν την αύξηση της τιμής των ασφάλιστρων έναντι κινδύνου της (CDS), καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την έκθεση σε εμπορικά ακίνητα.

«Κανένα από τα δύο δεν φαίνεται αρκετά σημαντικό για να εξηγήσει την κίνηση, μάλλον το θεωρούμε μια “παράλογη” αγορά», ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Citi. Όπως και με την Credit Suisse, «ο κίνδυνος είναι εάν υπάρξει ψυχολογικός αντίκτυπος από διάφορους τίτλους των μέσων ενημέρωσης στον καταθέτη, ανεξάρτητα από το αν ο αρχικός συλλογισμός πίσω από αυτό ήταν σωστός ή όχι», είπαν.

Η Deutsche Bank είναι κερδοφόρα και διαθέτει ισχυρά κεφάλαια και ρευστότητα. Ωστόσο, οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας έχασαν το 21% της αξίας τους φέτος – όλα αυτά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σοκαρισμένοι οι επενδυτές, πλέον προσπαθούν να μαντέψουν ποια τράπεζα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα επόμενα προβλήματα

Τα σχόλια είναι κλειστά.