Ειδησεογραφικό site

Deloitte: Έλληνες και Ρώσοι θα ξοδέψουν τα λιγότερα χρήματα τα Χριστούγεννα

22

Μπορεί τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ωστόσο, οι οικογένειες σε όλη την Ευρώπη φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να ξοδέψουν πολύ λιγότερα χρήματα φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές, με την Ελλάδα και την Ρωσία να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη μείωση στις δαπάνες, σύμφωνα με έρευνα της Deloitte.

Αντίθετα, Γάλλοι, Βρετανοί, Γερμανοί και Ισπανοί καταναλωτές είναι μεταξύ αυτών που αναμένεται να δαπανήσουν τα περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με την ίδια έρευνα. Η συνολική υποχώρηση θα καταγράψει επιβράδυνση, δείγμα μικρής βελτίωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Η έρευνα έδειξε ότι ο μέσος προϋπολογισμός των Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί φέτος κατά 0,28% στα 513 ευρώ ανά οικογένεια. Ωστόσο, η μείωση είναι πολύ μικρότερη από το 3% του προηγούμενου έτους, καθώς οι αντιλήψεις των καταναλωτών για την ευρωπαϊκή οικονομία βελτιώνονται.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η φετινή υποχώρηση του μέσου όρου στην Ευρώπη οφείλεται στην Ελλάδα, όπου οι δαπάνες θα μειωθούν 8,63% δηλαδή κατά μέσο όρο 402 ευρώ, στη Ρωσία, οι οικογένειες θα δαπανήσουν 6,96% λιγότερα χρήματα, δηλαδή έως και 217 ευρώ, ενώ στην Πορτογαλία θα δαπανήσουν 5,55% λιγότερα, έως και 315 ευρώ.

Και οι τρεις αυτές χώρες έχουν δει τις οικονομίες τους να υποφέρουν τα τελευταία χρόνια όπως αναφέρει η έρευνα με την Ελλάδα να έχει λάβει το τρίτο πακέτο διάσωσης, τη Ρωσία να έχει πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις λόγω του ουκρανικού ζητήματος και την Πορτογαλία να ταλανίζεται από την χαμηλή ανάπτυξη και τη λιτότητα.

Όσον αφορά τις χώρες που αναμένεται να ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα τα Χριστούγεννα, οι Βρετανοί αναμένεται να δαπανήσουν 884 ευρώ αυξάνοντας έως και 0,68% τις δαπάνες τους, η Δανία 617 ευρώ καταγράφοντας αύξηση έως και 5,21%, 577 ευρώ οι Γάλλοι, δηλαδή 0,23% αύξηση στις δαπάνες και 423 ευρώ οι Γερμανοί, αύξηση της τάξεως του 0,87%.

Η Deloitte διενήργησε την έρευνα με δείγμα 14.065 ανθρώπων σε 14 χώρες της Ευρώπης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.