Χαλάζι-γίγας στη Ζυρίχη: Τουλάχιστον 40 τραυματίες και μεγάλες ζημιές

Μπάλες χαλαζιού σε μέγεθος γκολφ και τένις έσπασαν τζάμια, παρμπρίζ και προκάλεσαν τραυματισμούς

Ένα ασυνήθιστο και ιδιαίτερα σφοδρό καιρικό φαινόμενο έπληξε την Παρασκευή 28 Αυγούστου περιοχές του καντονιού της Ζυρίχης, με το χαλάζι να προκαλεί τραυματισμούς, σοβαρές υλικές ζημιές και προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας βρέθηκαν οι περιοχές Βίντερτουρ και Ούτερλαντ, όπου οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με χαλάζι εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν, οι χαλαζόκοκκοι έφταναν σε μέγεθος μπαλάκι του γκολφ, ακόμη και του τένις, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια, σχολεία, οχήματα και άλλες υποδομές.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε το γεγονός ότι μεταξύ των τραυματιών βρίσκονταν και παιδιά δημοτικού σχολείου, τα οποία υπέστησαν κυρίως εκδορές και ελαφρούς τραυματισμούς. Συνολικά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι τραυματίες έφτασαν τουλάχιστον τους 40.

Οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές ήταν ενδεικτικές της σφοδρότητας του φαινομένου. Τζάμια και οροφές κτιρίων έσπασαν, σχολικές εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές, ενώ πολλά αυτοκίνητα βρέθηκαν με σπασμένα παρμπρίζ και βαθουλώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χαλαζόκοκκοι ήταν τόσο μεγάλοι ώστε προκάλεσαν ακόμη και τρύπες σε τμήματα οχημάτων.

Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση. Ασθενοφόρα έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές για τη μεταφορά τραυματιών, ενώ ειδικά συνεργεία ανέλαβαν την απομάκρυνση πεσμένων δέντρων και άλλων αντικειμένων από το οδικό δίκτυο.

Προβλήματα σημειώθηκαν και στους αυτοκινητοδρόμους. Αρκετοί οδηγοί αναγκάστηκαν να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης, καθώς τα αυτοκίνητά τους είχαν υποστεί ζημιές από το χαλάζι ή η ορατότητα είχε περιοριστεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της καταιγίδας.

Σπάνια σε ένταση χαλαζοθύελλα

Σύμφωνα με τον Marco Stoll της Meteo Schweiz, η χαλαζοθύελλα χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά σπάνια ως προς την ένταση και τα χαρακτηριστικά της.

Οι ριπές του ανέμου εκτιμάται ότι έφτασαν από 80 έως 130 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ το μέτωπο της καταιγίδας κινήθηκε με ταχύτητα περίπου 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο ήταν η ταχύτητα με την οποία εξελίχθηκε το φαινόμενο. Η κακοκαιρία έφτασε απότομα στις συγκεκριμένες περιοχές, προκάλεσε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εκτεταμένες ζημιές και στη συνέχεια απομακρύνθηκε με την ίδια ταχύτητα.

Οι αρχές συνέχισαν τις επόμενες ώρες την καταγραφή των ζημιών, ενώ συνεργεία εργάζονταν για την αποκατάσταση προβλημάτων σε δρόμους και κτίρια.

Το περιστατικό υπενθυμίζει πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, ακόμη και σε περιοχές με οργανωμένες υποδομές, δημιουργώντας μέσα σε λίγα λεπτά συνθήκες μεγάλης επικινδυνότητας