Ειδησεογραφικό site

BINTEO: Όταν ο Τσίπρας θυμήθηκε τον σμηναγό Μπαλταδώρο

45

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την 130ή Σμηναρχία Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο – «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Στο Σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο, που έχασε τη ζωή του πετώντας με το μοιραίο Mirage 2000-5 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό του προς τους αξιωματικούς της 130ής Σμηναρχίας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λήμνο.

«Πρέπει να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν», τόνισε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας, το Σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα»

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 με πιο σύγχρονο τεχνολογικό υλικό «θα καταστήσει ακόμα πιο αξιόμαχες και ικανές τις δυνάμεις μας στον αέρα». «Δεν θα γίνουμε μόνο άπιαστοι στον αέρα αλλά θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε και από ατυχήματα», ανέφερε, εξηγώντας ότι η αναβάθμιση θα δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς του σκάφους σε συνθήκες ασφαλούς πλοήγησης κάθε φορά που κάποιος πιλότος χάνει τον προσανατολισμό του.

Η αναβάθμιση των F-16, σημείωσε ο κ. Τσίπρας «θα διατηρήσει τις ισορροπίες ισχυρές στο Αιγαίο τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία και θα ενισχύσει την αποτρεπτική μας ικανότητα». Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ενώ σε 2,5 χρόνια θα αρχίσουν να έρχονται τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, υπογράμμισε, «θα έχουμε μια Πολεμική Αεροπορία που θα είναι από τις ικανότερος, για να μην πω η ικανότερη στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνοντας πάντως ότι το πιο ισχυρό σύστημα είναι η ψυχή των Ελλήνων πιλότων.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε: «Ζούμε σε μια περίοδο που η τριγύρω περιοχή μας είναι αποσταθεροποιημένη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», στέλνοντας το μήνυμα προς τους αξιωματικούς της Σμηναρχίας ότι «τα σύνορα που υπερασπίζεστε είναι και σύνορα της ΕΕ».

«Οι γείτονές μας είναι κατά καιρούς απρόβλεπτοι»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, λέγοντας ότι «οι γείτονες μας κατά καιρούς απρόβλεπτοι, πολλές φορές αρέσκονται σε προκλητικές ενέργειες στο Αιγαίο. Εμείς όμως είμαστε πάντοτε εκεί να υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι ενέργειες είναι αδιέξοδες, γιατί οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα και ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία μας το έχει αποδείξει όσες φορές κλήθηκε να το αποδείξει».

Επίσης, υποστήριξε ότι παρά τις δυσκολίες που έχει περάσει η χώρα «όχι μόνο δεν έχουμε χάσει τη γεωπολιτική μας ισχύ, την αποτρεπτική και επιχειρησιακή μας ικανότητα, αλλά χάρη και στις ισχυρές μας ένοπλες δυνάμεις παίζουμε καθοριστικό ρόλο στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή», υπογράμμισε.

Εξήρε το ρόλο των αξιωματικών

Ο πρωθυπουργός εξήρε το έργο και τον ρόλο των ανδρών και των γυναικών της Πολεμικής Αεροπορίας, πιλότων και μηχανικών, σημειώνοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ανά πάσα στιγμή 24 ώρες το 24ωρο και εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη της πατρίδας μας απέναντί τους.

«Όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες γνωρίζουν ότι δεν υπηρετείτε απλά την πατρίδα σε μια ακριτική μονάδα αλλά βρίσκεστε 24 ώρες σε ετοιμότητα προκειμένου έμπρακτα να υπερασπίζεστε την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία και πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας σας της ζωής», ανέφερε, κάνοντας λόγο για ανεκτίμητη προσφορά στο έθνος και την πατρίδα.

Επίσης, αναφέρθηκε στη «συγκλονιστική» εμπειρία που είχε, όταν πέταξε με τον αρχηγό της Π.Α. σε ένα συνδυασμό τριών αεροσκαφών από την Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, όχι σε μια τυπική πτήση, αλλά σε μια εικονική αερομαχία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.