Ειδησεογραφικό site

«Απόβαση» στο Αιγαίο, «εισβολή» στη Θράκη… αυξάνονται οι ροές, μειώνεται η κυβερνητική αντίδραση

143

Βαθιά ανησυχία προκαλεί το νέο εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργείται -και έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ήδη απαράδεκτη κατάσταση- με επίκεντρο την ανικανότητα αποτελεσματικής διαχείρισης από τις Ελληνικές Αρχές του μεταναστευτικού προβλήματος. Οι παράνομες ροές ανθρώπων στο Ανατολικό Αιγαίο αυξάνονται δραματικά, ο Έβρος μοιάζει με ξέφραγο αμπέλι, τα διάσπαρτα γκέτο ανά την επικράτεια της χώρας μοιάζουν με βόμβες (υγειονομικές και όχι μόνο) έτοιμες να εκραγούν, στην Πάτρα είχαμε αιματηρές συγκρούσεις με έναν νεκρό ενώ ο διάδοχος του (αποπεμφθέντος με τη ρετσινιά του αποτυχημένου) Μουζάλα, υπουργός επί της Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, ομολογεί (εμμέσως πλην σαφώς) πως είναι ανίκανος να παρέμβει στοιχειωδώς και πως βαδίζει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, περιοριζόμενος σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων και καταγραφέα των γεγονότων. Την ίδια ώρα, νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε την περασμένη Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τονίζοντας πως «χάρη σάς κάνουμε και να αντιληφθείτε την καλοσύνη με την οποία σάς φερόμαστε για το Προσφυγικό. Κάποτε περνούσαν μέσω της Ελλάδος 8.500 πρόσφυγες από τη Συρία. Σήμερα ο αριθμός αυτός έπεσε στους 61. Μέσος όρος 61 την ημέρα και είναι υπό έλεγχο. Εάν θέλετε να ανοίξουμε τις πύλες, θα περάσουν χιλιάδες Σύριοι αδελφοί μας από την Ελλάδα προς την Ευρώπη» δήλωσε απευθυνόμενος στην Ελλάδα ο Σοϊλού.

ΣΤΑ ΤΥΦΛΑ

Αλλά ας επιστρέψουμε στον νεόκοπο υπουργό. Την παντελή έλλειψη κυβερνητικού σχεδίου παραδέχτηκε ουσιαστικά καθώς, μιλώντας (στην αρχή της εβδομάδος) στη Επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο περί της απονομής ασύλου, αρκέστηκε να δηλώσει ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο για το υπουργείο του. «Έχω πλήρη επίγνωση μιλώντας για το Μεταναστευτικό συνολικά ότι το υπουργείο στο οποίο προΐσταμαι θα περάσει δύσκολες στιγμές στο επόμενο χρονικό διάστημα», ήταν χαρακτηριστικά η φράση του, με την οποία έδειξε ότι εναποθέτει τις ελπίδες σε… ανώτερες δυνάμεις. «Αυτό έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με αυτό που σας είχα πει και την πρώτη φορά, όχι μόνο το υπουργείο αυτό αλλά και τα συναρμόδια υπουργεία, για να είμαστε σωστοί, γιατί υπάρχει μια αύξηση των ροών το 2018, με τη μεγαλύτερη αύξηση τον Απρίλιο. Είναι καλό όλοι να ξέρουμε την πραγματικότητα για να ξέρουμε και τι κάνουμε επί της πραγματικότητας, τον Απρίλιο είχαμε νέες αφίξεις στα νησιά και στον Έβρο 6.632 ατόμων, εκ των οποίων είχαμε, άλλωστε το είχα πει και δημόσια, τις περισσότερες αφίξεις στα χερσαία σύνορα, στον Έβρο», τόνισε ο υπουργός ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα συνέβησαν πρόσφατα στην Πάτρα. «Αυτή η κατάσταση στην Πάτρα πρέπει να σταματήσει», είπε και τόνισε ότι πριν γίνει η δολοφονία, είχαν απομακρυνθεί από τις δομές της Πάτρας 260 άτομα. «Όμως έχουμε και νέα φαινόμενα και αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε» είπε. Εξήγησε ότι ήδη έχει γίνει μια συζήτηση σε σχέση με τον γεωγραφικό αποκλεισμό αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος θα έλεγε μεν με ευκολία ότι «μπορούμε να κάνουμε γεωγραφικό περιορισμό στα σημεία εισόδου», αν και δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαιτέρως θετικός με αυτό γιατί, όπως εξήγησε, θα πρέπει να εξεταστεί το γεγονός όταν κάποιος έχει χαρτί αιτούντος άσυλο, δεν μπορείς να του υποδείξεις πού θα πάει. Και κατέληξε… διαβεβαιώνοντας χωρίς όμως να πείσει: «Λαμβάνω όλα αυτά υπόψη μου, όπως και το γεγονός ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για έναν σταθερό τρόπο προστασίας του λιμανιού απαιτεί ένα χρονικό διάστημα για να υλοποιηθεί. Το πρόβλημα υπάρχει τώρα και μιας και υπάρχει τώρα, θα το λύσουμε τώρα». «Δεν μας καθησυχάσατε για ό,τι συμβαίνει στην Αχαΐα. Περιγράψατε ένα πλάνο που δεν νομίζω ότι ανταποκρίνεται στην κατάσταση που βιώνει η Πάτρα» σχολίασε ο Μ. Βαρβιτσιώτης (Ν.Δ.). Ο Θ. Παπαθεοδώρου (ΔΗ.ΣΥ.) ανέφερε ότι ο υπουργός κατέληξε σε μια κοινή διαπίστωση ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση στην Πάτρα και κατήγγειλε ότι στους καταυλισμούς και εντός του λιμανιού της πόλης υπάρχουν συμμορίες που έχουν ως στόχο να ελέγξουν τη διέλευση των προσφύγων και των αντικανονικών μεταναστών προς το λιμάνι. «Όσοι δεν το βλέπουν, παραβιάζουν την κοινή λογική» είπε.

 

Για τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν επί διατάξεων του νομοσχεδίου, ο αρμόδιος υπουργός είπε πως είναι σαφές ότι ένας νόμος δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης και της πολιτικής επί της διαχείρισης του ζητήματος αλλά θέτει το νομοθετικό πλαίσιο και διευκολύνει προσφέροντας τα εργαλεία. Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύτηκε ότι την επόμενη μέρα της ψήφισής του θα είναι έτοιμα τα κανονιστικά διατάγματα ώστε να λειτουργεί ο νόμος ενώ θα ετοιμαστεί και η ΚΥΑ, η οποία θα διαμορφώνει τα συντονιστικά θέματα ανά νησί και συγχρόνως θα διαμορφώνει το πρώτο στάδιο ενός μηχανισμού αποζημιώσεων ώστε να δίνονται με ταχύτητα οι αποζημιώσεις καταρχήν στις περιοχές γύρω από τα πέντε νησιά. Ακόμη λαμβάνονται διοικητικά μέτρα, όπως η ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων στο άσυλο και στην υπηρεσία πρώτης υποδοχής που έχει ολοκληρωθεί. Τέλος, ενημέρωσε ότι από τις 12, που είναι σήμερα οι επιτροπές προσφυγών, θα γίνουν 20 και θα αναπροσανατολιστούν οι υπάρχουσες στα νησιά. (Πληροφοριακά να αναφέρω ότι το εν λόγω νομοσχέδιο που θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη Τρίτη ψηφίστηκε στην Επιτροπή από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ποτάμι. Ν.Δ., ΔΗ.ΣΥ. και Ε.Κ. επιφυλάχτηκαν για την Ολομέλεια ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν).

ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ

 

Για τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και τα νησιά, καθώς και για το αν ισχύει ρεπορτάζ της «Bild» που αναφέρεται σε παραεμπόριο διαβατηρίων, μίλησε την Τετάρτη και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «24/7», παραδεχόμενος ουσιαστικά πως αυτές έπιασαν στον ύπνο την κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, ανήμπορη να δράσει.

«Στη διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού, στη διαχείριση των ροών, υπάρχει πάντα το στοιχείο του απρόβλεπτου. Δεν υπάρχουν μαγικές και οριστικές λύσεις στο πρόβλημα γιατί ο απρόβλεπτος παράγοντας υπάρχει πάντα και ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό μας… Από τον Απρίλιο του 2016 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου εφέτος, υπήρχε μία σταθερή κατάσταση που συνεχώς βελτιωνόταν. Ξαφνικά έγινε μία αύξηση των ροών λόγω όλων των γνωστών αιτίων (τουρκικές εκλογές, εμπόλεμη κατάσταση στη Συρία, πίεση του Ερντογάν στην Ευρώπη κ.λπ.) και όλα αυτά τα πληρώνει η Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο το θέμα των επιστροφών, στο οποίο μας δυσκολεύει η Τουρκία, αλλά και το θέμα των ροών, για το οποίο δεν ασκεί και τους αυστηρότερους ελέγχους (…). Αυτό που κάνουμε, λοιπόν, είναι να προχωράμε με τη μεταφορά των ευάλωτων ομάδων και αυτών που τους έχει αποδοθεί άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα. Προχωράμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου με την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου μας, στο οποίο προβλέπεται η αύξηση του προσωπικού και με το οποίο προτείνουμε ουσιαστικά τη μείωση των σταδίων για την εξέταση των αιτήσεων για άσυλο, από τέσσερα σε δύο. Επίσης, αυξάνουμε τη χωρητικότητα των ήδη υπαρχουσών δομών στην ενδοχώρα και των διαμενόντων σε διαμερίσματα, έχοντας υπόψη ότι και στην ενδοχώρα η χωρητικότητα δεν είναι απεριόριστη… Όμως, όπως σας είπα, δεν υπάρχουν μαγικές και οριστικές λύσεις στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό γιατί ο απρόβλεπτος παράγοντας υπάρχει πάντα και ανατρέπει τον αρχικό προγραμματισμό μας», ομολόγησε μεταξύ άλλων συμπληρώνοντας: «Υπάρχουν διάφοροι ευρωπαϊκοί κύκλοι, οι οποίοι προσπαθούν να παίξουν το γνωστό παιχνίδι των ευθυνών, το λεγόμενο “blame game” εις βάρος της χώρας μας, η οποία σηκώνει και το μεγάλο βάρος των αυξημένων ροών από την πλευρά της Τουρκίας. Ουσιαστικά, θέλουν να μας κατηγορήσουν ότι φταίμε εμείς που “ανεχόμαστε” να έρχονται παράνομα άνθρωποι στην Ευρώπη και τη Γερμανία ενώ τα πράγματα δεν είναι έτσι» πρόσθεσε

Τα σχόλια είναι κλειστά.