Άννα Διαμαντοπούλου: Οι τρεις στόχοι του ΠΑΣΟΚ για το 2025 Oργάνωση – Πολιτική – Πρόσωπα
ο ΠΑΣΟΚ πάτησε τον βατήρα και μπαίνει στην κούρσα» τονίζει στο «Κ» η Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία μιλώντας για τους στόχους και την προσδοκία για το ΠΑΣΟΚ το 2025 αναφέρεται σε τρία επίπεδα, που αφορούν στην εσωτερική του δημοκρατική οργάνωση, στο πολιτικό του στίγμα και στην ανάδειξη προσώπων.
στον Χρήστο Δ. Δρούζια
Η πρώην υπουργός εκτιμά ότι αναπτύσσεται συνεχώς ένα σύνδρομο φόβου για την Τουρκία, ενώ θεωρεί πιθανό η ορκωμοσία Τράμπ να επιφέρει άμεσες αλλαγές στο Ουκρανικό ζήτημα. Στρέφοντας τα πυρά της προς τη ΝΔ, η πρώην Ευρωπαία Επίτροπος επισημαίνει πως «επαναφέρει ένα χιλιοπαιγμένο έργο κυβέρνησης εναντίον αντιπολίτευσης που θέλει να δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα στον αντίπαλο χωρίς όμως πολιτική ουσία, άρα εφήμερο και χωρίς αποτέλεσμα
Το 2025 σηματοδοτεί την έναρξη του δεύτερου μισού του 21ου αιώνα. Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε ως Ελλάδα στην Ευρώπη;
Οι λαοί διά των κυβερνήσεών τους δεν είναι ούτε αισιόδοξοι ούτε απαισιόδοξοι: Δρουν! Και η δράση απαιτεί αυτοπεποίθηση, σχεδιασμό, πρωτοβουλία και κινητικότητα με αποτέλεσμα. Κάποιες από τις προκλήσεις είναι οι εξής: Πρέπει να παρουσιάσουμε σχέδιο για το νέο ταμείο που θα ενισχύσει τη βιομηχανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο δεν πρέπει επ’ ουδενί να χρηματοδοτηθεί με μείωση των διατιθέμενων σήμερα πόρων. Πρέπει να έχει πόρους από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό και να υποστηρίξει συμπαραγωγές στον ψηφιακό και αμυντικό τομέα στον Νότο. Επίσης, απαιτείται ισχυρή διαπραγμάτευση για τη μεταναστευτική πολιτική, αλλά και για την εμπορική συμφωνία που υπεγράφη από την ΕΕ με τη Λατινική Αμερική. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα; Μέχρι στιγμής, επικρατεί σιγήν ιχθύος από την κυβέρνηση γι’ αυτά και άλλα πολλά.
Η Τουρκία εξελίσσεται σε περιφερειακή δύναμη, τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό για την Ελλάδα;
Εκτιμώ ότι αναπτύσσεται συνεχώς ένα σύνδρομο φόβου για την Τουρκία. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα με στρατηγική θέση, αλλά εξαιρετικά εξαρτημένη από τις ΗΠΑ και την ΕΕ όσον αφορά την οικονομία της, με προβληματική οικονομία, με εσωτερικά εθνικά προβλήματα και με ζητήματα σχεδόν σε όλα της τα σύνορα. Προφανώς και απαιτούνται συνεχώς ανοιχτοί δίαυλοι και συνεργασία σε όλους τους τομείς, αλλά και ισοτιμία στη σχέση! Αυτό σημαίνει απαντήσεις σε κάθε πρόκληση μέσω της διπλωματίας με αίσθηση υπερηφάνειας για μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και έχει επίσης μεγάλης σημασίας στρατηγική θέση στο νέο γεωπολιτικό τοπίο. Μια τέτοια στάση μάς εξασφαλίζει ένα κοινό ειρηνικό μέλλον.
Η ορκωμοσία Τραμπ σε λίγες μέρες πιστεύετε ότι θα επιφέρει άμεσα αλλαγές στο ουκρανικό ζήτημα;
Πιθανόν, ναι. Αλλά η ΕΕ πρέπει να ξυπνήσει. Η μεγάλη κρίση σε Γαλλία και Γερμανία, η ηττοπάθεια που παρουσιάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι πολιτικές ομάδες απέναντι στην επερχόμενη ηγεμονία Τραμπ απογοητεύουν ακόμα και φοβίζουν τους ευρωπαϊκούς λαούς. Το Δίκτυο παρουσίασε πριν από δύο μέρες μια μελέτη που δείχνει ότι η ΕΕ έδωσε μεγαλύτερη βοήθεια απ’ ό,τι οι ΗΠΑ στην Ουκρανία. Τα ζωτικά της συμφέροντα για το τέλος ενός πολέμου στα σύνορά της είναι προφανή. Προσωπικά, ως πρόεδρος του Δικτύου ξεκίνησα επικοινωνία με πολλά think tanks με στόχο να πιέσουμε ώστε να οργανωθεί μια πανευρωπαϊκή διάσκεψη για την ειρήνη.
Τέλος, ας πάμε στη Μέση Ανατολή. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και πώς αυτές επηρεάζουν την Ελλάδα;
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον σ’ αυτή την πολύπαθη περιοχή. Θεωρώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο από πλευράς μας είναι η στήριξη των χριστιανών. Η Μέση Ανατολή υπήρξε λίκνο του χριστιανισμού – 50 χρόνια πριν ήταν το 20% του πληθυσμού, σήμερα είναι λιγότερο από 2%. Ο εμφύλιος στη Συρία, όπως και η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ, ανάγκασε την προσφυγική έξοδο των χριστιανών σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ’ όλες τις άλλες θρησκείες. Θεωρώ ότι η προσπάθεια που έκανε η Ελλάδα το 2015-2018 για τη δημιουργία παρατηρητηρίου για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή πρέπει να επανέλθει και να χρησιμοποιηθεί από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ως μια πλατφόρμα διαμεσολάβησης. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει συνέχεια.
Πώς θα κρίνατε το 2024 για το ΠΑΣΟΚ και ποια είναι η προσδοκία για το 2025;
Το 2024 ήταν μια κρίσιμη και ανατρεπτική χρονιά. Το ΠΑΣΟΚ έφερε ένα μέτριο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ακολούθησαν κινήσεις με βιασύνη και επιπολαιότητα, που κατέληξαν σε εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες αποδείχθηκαν μια θετική απόφαση του προέδρου Ν. Ανδρουλάκη. Οι εκλογές ανέδειξαν την αναγκαία πολυμορφία και πολυτασικότητα ενός κόμματος που μπορεί να γίνει μεγάλο, μια νέα ανθρωπογεωγραφία που βοηθά τη διεύρυνση και μια πολιτική παιδεία και τον πολιτισμό ενός κόμματος με βαθιές ιστορικές ρίζες. Αυτά αποτυπώθηκαν και στις δημοσκοπήσεις. Η προσδοκία για το ΠΑΣΟΚ το 2025 αφορά σε τρία επίπεδα: στην εσωτερική του δημοκρατική οργάνωση, στο πολιτικό στίγμα που θα πρέπει να καταγράψει ως η φωνή του 21ου αιώνα για το λαό και για τη χώρα και στην ανάδειξη προσώπων που θα αποτελούν την ηγετική ομάδα στο κέντρο και στην περιφέρεια, παρέχοντας την εγγύηση για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ανάπτυξης. Και τα τρία έχουν μπει σε σειρά και είναι εφικτά. Το ΠΑΣΟΚ πάτησε τον βατήρα και μπαίνει στην κούρσα.
Πώς εκτιμάτε το νέο ρόλο του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι απαντάτε σε όσους ισχυρίζονται πως το ΠΑΣΟΚ γίνεται «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ»;
Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέκυψε και δεν κερδήθηκε! Αυτό όμως μας επιφορτίζει με ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη – παρά τη μικρή σχετικά κοινοβουλευτική ομάδα, το ΠΑΣΟΚ πλέον θέτει την πολιτική ατζέντα και κατακτά κοινοβουλευτικές νίκες προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων. Απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία απαντά κάνοντας αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, αποκαλώντας λαϊκισμό κάθε πρόταση. Εκ του αποτελέσματος απέτυχε. Ταυτόχρονα προσπαθεί να αναδείξει διαφωνίες και διαφοροποιήσεις, το έκανε με τον κ. Γερουλάνο, με τον κ. Νικητιάδη, με εμένα… Επαναφέρει ένα χιλιοπαιγμένο έργο κυβέρνησης εναντίον αντιπολίτευσης, που θέλει να δημιουργήσει εσωτερικά ρήγματα στον αντίπαλο χωρίς όμως πολιτική ουσία, άρα εφήμερο και χωρίς αποτέλεσμα.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στρίψει προς τα αριστερά προσβλέποντας στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ή προς το Κέντρο; Και πώς θα πετύχετε την αμφίπλευρη διεύρυνση;
Όλη αυτή η συζήτηση με το τιμόνι που πρέπει να στρίψει από εδώ και από εκεί είναι κατά την άποψή μου παλαιάς κοπής. Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 2025 με μια νέα πραγματικότητα στην οικονομία, στην κοινωνία, στην τεχνολογία, σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης πλειοδοτούν μόνο πάνω στις προτάσεις αναδιανομής. Το θεμελιώδες όμως είναι η παραγωγή εθνικού πλούτου και η δίκαιη αναδιανομή του. Το ΑΕΠ ανά ώρα εργασίας είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ, χαμηλότερο και από το 2008. Το ίδιο ισχύει και για την αμοιβή ανά ώρα εργασίας. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν άλλαξε το παραγωγικό μοντέλο όσον αφορά την παραγωγή προϊόντων, τις εξαγωγές, την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά ακόμη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας (παραμένει 25η στους 27 της ΕΕ ), που είναι η καρδιά κάθε μεταρρυθμιστικού πλαισίου στον 21ο αιώνα. Ταυτόχρονα μεγάλωσαν οι κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Το ΠΑΣΟΚ είναι η πολιτική δύναμη που ξεκίνησε με οργανωμένο κοινωνικό διάλογο και απευθύνεται στους πολίτες, καλώντας τους να συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια που θα ξεφύγει από τον ατομισμό που κυριαρχεί σήμερα. Προτείνει ουσιαστικές αλλαγές, συνεργασίες και συλλογικές δράσεις στον αγροτικό τομέα, που χρειάζεται μια επανάσταση, στις μικρές επιχειρήσεις που φυτοζωούν, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, στη βιομηχανία, στον πολλαπλασιασμό των start ups και της καινοτομίας. Και φυσικά το ΠΑΣΟΚ ξετυλίγει σιγά σιγά τις θέσεις του για το κοινωνικό κράτος (που είναι το πολιτικό DNA του), που όμως θα βασίζεται σε θεσμούς και δομές σταθερής αναδιανομής και όχι σε κάθε είδους ευκαιριακά επιδόματα που αφορούν μόνο το τώρα και απευθύνονται σε ψηφοφόρους και όχι σε πολίτες.
Και κάτι προσωπικό για το τέλος: Τι να περιμένουμε από την Άννα Διαμαντοπούλου; Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως επικεφαλής πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ;
Δεν υπάρχουν προσωπικοί στόχοι στον πολιτικό σχεδιασμό, υπάρχουν εισηγήσεις και προτάσεις προς τον πρόεδρο και οι αποφάσεις αφορούν σε αυτή τη φάση το Πολιτικό Κέντρο και τα όργανα του Κινήματος, τα οποία πρέπει να παίξουν καταλυτικό ρόλο στο κέντρο, αλλά και στην περιφέρεια, με σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ παντού».
*Η Άννα Διαμαντοπούλου είναι πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, Πρ. επίτροπος ΕΕ, πρ. υπουργός
Δημοσιεύθηκε στο Καρφί το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025
Τα σχόλια είναι κλειστά.