Ειδησεογραφικό site

Αναταραχή στην Ευρώπη για την ακρίβεια -Απεργίες και διαδηλώσεις σε Βέλγιο-Βρετανία

Διαδηλώσεις και απεργίες με αίτημα ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής παραλύουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε Βρετανία και Βέλγιο.

Μια ημέρα απεργιών στο Βέλγιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το υψηλό κόστος ζωής οδήγησε το Αεροδρόμιο των Βρυξελλών να ακυρώσει σήμερα όλες τις αναχωρήσεις και προκάλεσε την αναστολή πολλών δρομολογίων λεωφορείων σε όλη τη χώρα προκαλώντας αγανάκτηση στους ταξιδιώτες.
Τα συνδικάτα έχουν προγραμματίσει σήμερα διαδήλωση στο κέντρο της πρωτεύουσας με τους διοργανωτές να αναμένουν έως και 70.000 διαδηλωτές.Τα δρομολόγια των τρένων πραγματοποιούνται, εν μέρει για να μπορέσουν οι διαδηλωτές να μεταβούν στην πρωτεύουσα.

Δε μπορεί να επιτρέψει τις αναχωρήσεις η διοίκηση του αεροδρομίου
Το αεροδρόμιο των Βρυξελλών-Zaventem, το πιο πολυσύχναστο στο Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει στις επιβατικές πτήσεις να αναχωρήσουν γιατί οι κινητοποιήσεις αφορούν και το προσωπικό ασφαλείας.

“Όλες οι πτήσεις αναχώρησης ακυρώνονται στις 20 Ιουνίου. Καλούμε όλους τους επιβάτες να μην έρχονται στο αεροδρόμιο τη Δευτέρα”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου “Αεροδρόμιο των Βρυξελλών”. Συνολικά 232 πτήσεις ακυρώθηκαν, με εξαίρεση μερικές πτήσεις μεταφοράς, επηρεάζοντας περίπου 30.000 αναχωρούντες επιβάτες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.Οι επιβάτες καλούνται να επικοινωνήσουν με την αεροπορική τους εταιρεία για να επαναπρογραμματίσουν το ταξίδι τους. Μέρος της επιβατικής κίνησης της αγγλογερμανικής εταιρείας ταξιδίων και τουρισμού TUI Group, που αναχωρεί από το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, έχει ανακατευθυνθεί σε άλλα περιφερειακά αεροδρόμια του Βελγίου.Τα τρία μεγάλα συνδικάτα της χώρας– η Γενική Συνομοσπονδία (FGTB), η Χριστιανική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Βελγίου (CSC) και η Συνομοσποδία των Φιλελεύθερων (CGSLB)– έκαναν έκκληση για μια εθνική ημέρα δράσης σήμερα για την υπεράσπιση των μισθών και της αγοραστικής δύναμης.

O πληθωρισμός βγάζει τους Βέλγους στον δρόμο
Ο πληθωρισμός έφθασε στο 9% τον Ιούνιο στο Βέλγιο αντανακλώντας τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών, σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η οποία έχει πλήξει τις προμήθειες των σιτηρών και έχει προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας. Ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο δήλωσε ότι οι βέλγοι εργαζόμενοι είναι περισσότερο προστατευμένοι σε σχέση με τους αντίστοιχους στις πιο πολλές άλλες χώρες της ΕΕ επειδή οι μισθοί τους είναι συνδεδεμένοι με τον πληθωρισμό. Ο ίδιος δήλωσε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο RTBF ότι η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα μέτρα για την μείωση του φόρου στις πωλήσεις φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ιστορική απεργία ενόψει και στη Βρετανία
Η Βρετανία προετοιμάζεται επίσης για μια τεράστια απεργία τριών ημερών των σιδηροδρομικών αυτή την εβδομάδα. Το συνδικάτο RMT, που ζητεί μισθολογικές αυξήσεις αντίστοιχες με τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου ότι οι περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους θα κάνουν απεργία «στη μεγαλύτερη κλαδική διαμάχη από το 1989».

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις είναι προγραμματισμένες για αύριο Τρίτη και θα επηρεάσουν τα δρομολόγια των τραίνων σε όλη τη χώρα όπως και το μετρό του Λονδίνου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν την Πέμπτη και το Σάββατο, αλλά προβλήματα στις μεταφορές θα υπάρχουν από σήμερα ως την Κυριακή.

«Αποφύγετε να ταξιδέψετε όσο γίνεται» την Τρίτη, διότι «τα περισσότερα δρομολόγια του μετρό και των τραίνων θα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ή δεν θα λειτουργούν καθόλου», προειδοποίησε η διαχειρίστρια εταιρεία συγκοινωνιών του Λονδίνου TfL.

Η εταιρεία Network Rail, η οποία διαχειρίζεται τους σιδηροδρόμους της Βρετανίας, εκτίμησε ότι τις τρεις ημέρες της απεργίας θα πραγματοποιείται μόνο το 20% των δρομολογίων, ενώ το μισό της δίκτυο θα είναι εκτός λειτουργίας.

Ο Άντριου Χέινς, γενικός διευθυντής της Network Rail, κάλεσε τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για μια «ανώφελη απεργία με ενοχλητικές επιπτώσεις».

Η απεργία κινδυνεύει να προκαλέσει προβλήματα σε διάφορες πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ Glastonbury, μια συναυλία των Rolling Stones στο Χάιντ Παρκ το Σάββατο και τις απολυτήριες εξετάσεις πολλών μαθητών της Γ’ Λυκείου.

“Η απεργία ενδέχεται να βλάψει του εργαζόμενους”
Ο υπουργός Επιχειρήσεων Πολ Σκάλι δήλωσε την Παρασκευή ότι η απεργία αυτή κινδυνεύει να βλάψει «τις επιχειρήσεις, το ψωμί των εργαζομένων», τη στιγμή που τα οικονομικά τους «έχουν πληγεί» από την κρίση του κόστους ζωής και τον πληθωρισμό στη Βρετανία.Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι απεργοί μάλλον δένουν μια μπάλα στο πόδι τους διότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είχαν ήδη πληγεί πολύ από την πανδημία covid-19 η οποία ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν για μήνες στα σπίτια τους και πολλούς να στραφούν στην τηλεργασία.

Ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς κατήγγειλε την Πέμπτη στο Twitter «τον προϊστορικό τρόπο εργασίας των συνδικάτων μεταφορών».Την προηγουμένη είχε δηλώσει ότι «είναι απαραίτητες κρίσιμες αλλαγές» ώστε το βρετανικό σιδηροδρομικό δίκτυο «να προσαρμοστεί στη σύγχρονη ζωή», επισημαίνοντας εξάλλου ότι ο τομέας έλαβε 16 δισεκ. λίρες από το κράτος προκειμένου να καταφέρει να αντιμετωπίσει την πτώση των εσόδων του στη διάρκεια της πανδημίας

Τα σχόλια είναι κλειστά.