Ειδησεογραφικό site

50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Μηνύματα ενότητας και προσδοκίες για διεκδίκηση της εξουσίας με αξιώσεις

Την «εικόνα» του ΠΑΣΟΚ που επιστρέφει πιο ισχυρό στην αντιπολίτευση για να επανέλθει σε κυβερνητική τροχιά την «επόμενη μέρα» επιχείρησαν να προβάλουν με την παρουσία τους στην εορταστική εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος οι τρεις πρώην αρχηγοί, ιδρυτικά στελέχη, άνθρωποι της νεότερης γενιάς, ο νυν αρχηγός και οι άλλοι υποψήφιοι πρόεδροι.

Κοινή πεποίθηση στα «πηγαδάκια» της φετινής 3ης του Σεπτέμβρη ήταν άλλωστε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια τελευταία ευκαιρία να περάσει από τα βήματα ανάκαμψης στα «άλματα» για την διεκδίκηση της εξουσίας με αξιώσεις, αφήνοντας πίσω τις «χαμηλές πτήσεις» καθώς και τα λάθη που το οδήγησαν σε μικρότερες «πίστες» του πολιτικού σκηνικού.

pasok-zappeio-15
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
pasok-zappeio-16
pasok-zappeio-13
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

Από τον Κώστα Σημίτη, τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τους τρεις πρώην αρχηγούς που πήραν πρώτοι το λόγο για να περιγράψουν τη συνθήκη, την ευκαιρία και την ευθύνη, μέχρι το κάθε μέλος που εμφανίστηκε στην επέτειο του Ζαππείου καταγράφηκε η διάθεση χάραξης μιας νέας δυναμικής και ενωτικής πορείας, με καθοριστικό «σταθμό» την εκλογή ηγεσίας τον προσεχή Οκτώβριο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει πετύχει την ενότητα και την πολιτική αυτονομία κι ότι ήρθε η ώρα να κάνει το επόμενο βήμα, ενώ ο Χάρης Δούκας λίγο αργότερα από το Action 24 τόνισε την ανάγκη «να ενώσουμε δυνάμεις και να κυβερνήσουμε» γιατί, όπως συμπλήρωσε, «η ώρα είναι τώρα».

«Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης τονίζοντας ότι ο προοδευτικός κόσμος ζητάει σήμερα περισσότερο από ποτέ μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Ο κ. Σημίτης με τον σύντομο χαιρετισμό του άνοιξε την «ταμπακιέρα» της στιγμής, επικαλέστηκε τον αγώνα και την εμπειρία του από την ίδρυση του κόμματος μέχρι σήμερα και υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις». Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έφτασε στην εκδήλωση συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Δάφνη, απέφυγε να πάρει θέση υπέρ μίας συγκεκριμένης υποψηφιότητας ωστόσο περιέγραψε με λίγες λέξεις τα «επίδικα» και την διαδρομή για την επίτευξη του στόχου κάθε φορά.

pasok-zappeio-11
Ο πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Καλλιακμάνης και ο πρόεδρος του Επαγγελαμτικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου
pasok-zappeio-10
Η βουλευτής και υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη και ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης

 

«Κυρίες και κύριοι, αγωνιστές του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Υπήρξα συνιδρυτής του ΠΑΣΟΚ την 3η του Σεπτέμβρη του 1974. Στην πορεία αυτή των 50 ετών, αντιμετωπίσαμε αντιξοότητες και προκλήσεις, αλλά καταφέραμε να βάλουμε τα θεμέλια για μια πιο δημοκρατική Ελλάδα, με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και με ισχυρή παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κ. Σημίτης επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο προοδευτικός κόσμος ζητάει απαντήσεις και κυρίως μια διέξοδο για να μπορέσει να ελπίσει ξανά. Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις αυτές, προσφέροντας το όραμα και το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Είναι μια ευκαιρία. Οι ευκαιρίες δεν είναι άπειρες. Εδώ και τώρα, λοιπόν, προχωράμε μπροστά, με γνώση, δύναμη και τόλμη. Θα πετύχουμε».

pasok-zappeio-12
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος με τον δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα
pasok-zappeio-7
pasok-zappeio-9
Η βουλευτής και υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης και ο βουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα επέμεινε στην ανάγκη ενότητας για την δυναμική επανεκκίνηση εξηγώντας, όπως και ο Κώστας Σημίτης νωρίτερα, ότι χρειάζεται όραμα και σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για δεξιά και αριστερή συντήρηση και τάχθηκε υπέρ της εξασφάλισης μιας ανοιχτής, συμμετοχικής διαδικασίας για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

«Η δεξιά αδυνατεί, παραπαίει, χάνοντας ευκαιρίες, σπαταλώντας πόρους, ψάχνοντας προστάτες, καλλιεργώντας έναν νέο επιδοματικό ραγιαδισμό, με επαίτη τον λαό», ανέφερε μεταξύ άλλων κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και προσθέτοντας ότι: «Ακόμη και το 2019, παρά τα τραγικά λάθη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, παρέλαβε μια χώρα που με τις μεγάλες θυσίες του λαού ήταν απαλλαγμένη από πολλά βάρη του παρελθόντος, αλλά πάλι μετέτρεψε το κράτος από υπηρέτη του λαού σε υπηρέτη συμφερόντων και κατεστημένων. Και το γραφείο του Πρωθυπουργού σε κέντρο ελέγχου της ροής του δημόσιου χρήματος».

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: Η ιστορία καλεί – και προκαλεί – ξανά τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ να αναμετρηθούν μαζί της. Δυνάμεις προοδευτικές, εντός και εκτός του κόμματος μας, σε μια νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Σε μια νέα εγερτήρια διαδικασία, ειρηνικής πράσινης επανάστασης, ενότητας δυναμικής, ανοίγοντας προοπτικές για τις προοδευτικές δυνάμεις και την Ελλάδα. Και είμαστε εδώ απόψε για να πιάσουμε πάλι το νήμα που μας συνδέει με την ιστορία μας». Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ξανά ότι χρειάζεται για το νέο εγχείρημα καταρχάς ενότητα. Και εξήγησε: «Ενότητα ιδεολογική, πολιτική. Όχι απλά οργανωτική ή κυβερνητική. Ενότητα που στοχεύει στην αλλαγή και τον εξανθρωπισμό της εξουσίας. Που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών, όχι των λίγων ισχυρών. Που θέλει τον άνθρωπο κυρίαρχο της μοίρας του. Όχι καθοδηγούμενο, άβουλο, ή παραδομένο στις ορέξεις του κάθε συντηρητικού και αυταρχικού ηγέτη. Αυτά μας ξεχωρίζουν από τη δεξιά και την αριστερή συντήρηση». Όπως διαπίστωσε δε, το ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε σε ρόλο καλύτερου διαχειριστή από τη δεξιά συντήρηση. «Το ΠΑΣΟΚ ήταν διαφορετικό», είπε και  ζήτησε από τα στελέχη να εμπιστευτούν ξανά τον πολίτη. Και πρότεινε:» Ένα κάλεσμα προς τους προοδευτικούς πολίτες για μια Δημοκρατική Επανάσταση Πράσινη. Με μια διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, μεγάλη, ανοιχτή, συμμετοχική. Να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό στις διαδικασίες αυτές. Να γίνουν συν-διαμορφωτές της πορείας μας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρότεινε με τον χαιρετισμό του την επικαιροποίηση της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη στην πράξη και έκανε ειδική αναφορά στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις «τρεις ραψωδίες του πασοκικού έπους». Η πρώτη όπως δήλωσε ήταν η ραψωδία του κεκτημένου της Μεταπολίτευσης με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η δεύτερη ραψωδία του εκσυγχρονισμού με τον Κώστα Σημίτη. Και η τρίτη ήταν η ραψωδία  της εθνικά και ιστορικά υπεύθυνης διαχείρισης της κρίσης, την οποία μοιράστηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου. Γυρνώντας  στο σήμερα υποστήριξε ότι: «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εμφανιστεί ξανά προτείνοντας ενός νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Προτείνοντας  ενός ολοκληρωμένο  σχέδιο  για τη χώρα. Πείθοντας ότι μπορεί να το συλλάβει προγραμματικά και να το εφαρμόσει κυβερνητικά. Χωρίς φοβίες για επιμέρους αντιδράσεις, χωρίς ετεροπροσδιορισμούς, συμψηφιστικές ουδετερότητες και ίσες αποστάσεις».

Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, «η επιδίωξη της αύξησης των ποσοστών πρέπει να μετατραπεί σε στρατηγική πολιτικής ηγεμονίας- αυτή όμως προϋποθέτει  ολοκληρωμένο  σχέδιο για την χώρα που απαντά στις αγωνίες μια κοινωνίας κινδύνου και  ανασφάλειας». Στάθηκε δε, στο εξής: «Το ΠΑΣΟΚ τιμά την ιστορία του αλλά  δεν είναι το κόμμα της νοσταλγίας, πρέπει να είναι  το κόμμα του μέλλοντος. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει συνεπώς να απευθυνθεί στο εθνικό ακροατήριο με μια πρόταση που είναι και αφήγηση και συντεταγμένη αλληλουχία πρακτικών κινήσεων. Μια πρόταση, όπως πρόσθεσε: «Σεβασμού και αναβάθμισης  των θεσμών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, κοινωνικής συμπερίληψης και όχι απλώς συνοχής, λειτουργικού και αποτελεσματικού κράτους, ανταγωνιστικής και ανθεκτικής οικονομίας, μερίσματος ανάπτυξης για όλους. Εθνικής στρατηγικής  που αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί ο ιστορικός χρόνος. Τα  μέτωπα των τελευταίων πενήντα ετών είναι κατά βάθος οι εκκρεμότητες των τελευταίων διακοσίων ετών καθώς αφορούν την  εθνική ολοκλήρωση και ασφάλεια αλλά και την  ευρωπαϊκή και  δυτική ταυτότητα. Αυτός θα ήταν ο ουσιώδης εορτασμός της πεντηκοστής επετείου από την ίδρυση του και η πραγματική επικαιροποίηση της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη».

pasok-zappeio-1
pasok-zappeio-4
Ο Γιώργος Παπανδρέου μαζί με τον Κώστα Σημίτη

Όσον αφορά στην εσωκομματική διαδικασία ο κ. Βενιζέλος εκτιμά ότι χρειάζεται και προέχει η ολοκλήρωσή της με: Δέσμευση ενότητας και συστράτευσης, με ειλικρινή και ευθύ πολιτικό και προγραμματικό λόγο, χωρίς πολλά στερεότυπα, κοινοτοπίες και γενικότητες, με πολιτικό πολιτισμό και αίσθηση θεσμικότητας. Με παραταξιακή συνείδηση, κυρίως όμως με συνείδηση ευθύνης απέναντι στην πατρίδα για  χάρη  της οποίας υπάρχουν και λειτουργούν τα κόμματα ως θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος.»

Και οι τρεις πρώην αρχηγοί στάθηκαν στο πως το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο και όχι στο ποια υποψηφιότητα είναι η κατάλληλη για την συγκυρία. Ο νυν αρχηγός που μαζί με τον Χάρη Δούκα αποτελούν μέχρι στιγμής στις δημοσκοπήσεις το δίδυμο του δεύτερου γύρου εκτίμησε ότι το αποτύπωμα του κόμματος  ως κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία θα είναι  αντάξιο των προσδοκιών του ελληνικού λαού. «Έχουμε πετύχει μαζί την ενότητα και την  πολιτική μας αυτονομία. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο και δυνατότερο από κάθε άλλη στιγμή την τελευταία δεκαετία. Κανένας πια δεν μας ρωτάει με ποιους θα συγκυβερνήσουμε. Αντίθετα, μας χρεώνεται η ευθύνη να δώσουμε ελπίδα στον ελληνικό λαό και διέξοδο από την καταστροφική διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είμαστε πια ένα κόμμα μνήμης αλλά ένα κίνημα κάθε γενιάς», υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι: «Ήρθε λοιπόν η ώρα να κάνουμε μαζί το επόμενο βήμα. Από την πολιτική αυτονομία του ΠΑΣΟΚ, ήρθε η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την αυτονομία της ίδιας της πολιτικής στην χώρα».

pasok-zappeio-2
Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Σχοιναράκη και η βουλευτής και υποψήφια του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου
pasok-zappeio-3
Ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Χάρης Δούκας και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα
pasok-zappeio-5
pasok-zappeio-6

Από σήμερα και για έναν μήνα, εκτός από τον νυν αρχηγό και οι άλλοι υποψήφιοι, ο Χάρης Δούκας, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Παύλος Γερουλάνος, η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Μιχάλης Κατρίνης και ο Γιάννης Κανελλάκης θα ρίξουν το βάρος στην απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες. Εφόσον στις 9 Σεπτεμβρίου καταθέσουν στην Επιτροπή Δεοντολογίας τις απαιτούμενες υπογραφές θα στραφούν στην οργάνωση των κρίσιμων περιοδειών, ειδικά σε περιοχές που το ΠΑΣΟΚ «παραδοσιακά» διατηρεί ισχυρές δυνάμεις. Το debate θεωρείται καθοριστικής σημασίας «ραντεβού», για το οποίο έχει αρχίσει να προετοιμάζεται ο κάθε υποψήφιος χωριστά με το επιτελείο του

Τα σχόλια είναι κλειστά.