Ειδησεογραφικό site

Γεννηματά: Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται αναπτυξιακό άλμα

49

Tις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για ένα «πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο» με τους πολίτες παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη η Φώφη Γεννηματά.

Με κεντρικό σύνθημα «Η Θεσσαλονίκη πρωταγωνιστής» και συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της πόλης, η κυρία Γεννηματά είπε ότι αυτή η συμφωνία «μπορεί να κάνει πράξη τη Νέα Αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ, σε συνέχεια της παρουσίασης της πρότασης σε πολλές περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να διαμορφωθεί οριστικά, επισήμανε ότι η Θεσσαλονίκη έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία, λόγω της στρατηγικής της θέσης, του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της περιοχής.

«Έχει ισχυρό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων έντασης γνώσης. Με βάση αυτό το πλαίσιο διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε. Σημείωσε ότι, προϋπόθεση είναι να ψηφιστεί επικαιροποιημένο ρυθμιστικό και να επανασυσταθεί ο ΟΡΣ, αλλά και να αναβαθμιστεί αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά η δυτική πλευρά της πόλης.

Η Φώφη Γεννηματά στην εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη -Φωτογραφία: Intimenews/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Για τη ΔΕΘ, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός για αναβάθμισή της στο ίδιο σημείο, αν και σημείωσε ότι το θέμα είχε όντως συζητηθεί και παλαιότερα, όμως τώρα, όπως είπε, με τους ευρωπαϊκούς πόρους, ανοίγεται «μια εντελώς διαφορετική προοπτική». Πρότεινε, «ο ψηφιακός εγκέφαλος» της έκθεσης να παραμείνει στο κέντρο της πόλης, μαζί με το πολιτικό και οικονομικό φόρουμ, ενώ το «σώμα» του εκθεσιακού κέντρου να μεταφερθεί στα δυτικά, σε νέες εγκαταστάσεις, αφήνοντας το σημερινό χώρο για μια ήπια αξιοποίηση, με χώρους πρασίνου, αθλητισμού και αναψυχής.

Για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και τα σχέδια για τη μαρίνα της Αρετσούς, είπε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει άμεσα να τροποποιήσει τον σχεδιασμό, με βάση τις προτάσεις του δήμου Καλαμαριάς και να συσταθεί άμεσα φορέας συντονισμού και υλοποίησης για ολοκληρωμένη ανάπλαση του ενιαίου παραλιακού μετώπου, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης και ενός «επιστημονικού γνωμοδοτικού συμβουλίου».

Για το μετρό, μίλησε για καθυστερήσεις και διαχρονικές «παλινωδίες» «πότε με τα εγκαίνια εικονικής πραγματικότητας και με τους μουσαμάδες του ΣΥΡΙΖΑ» και «πότε με τις αδικαιολόγητες συγκρούσεις που προκαλεί η ΝΔ» και ειδικότερα για το σταθμό Βενιζέλου . Προέβλεψε ότι η αντιπαράθεση «δε θα σταματήσει, ούτε με την οριακής πλειοψηφίας απόφαση του ΣτΕ». Πρότεινε, τη «συγκρότηση διεπιστημονικής επιτροπής, με κύρος, που θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα προτείνει την βέλτιστη λύση».

«Το έργο πρέπει να επιταχυνθεί, και επιτέλους να ολοκληρωθεί», αλλά και να επεκταθεί προς τα δυτικά, είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για καλύτερη αστική συγκοινωνία και αστικές αναπλάσεις. Για το παιδιατρικό νοσοκομείο στο Φίλυρο επεσήμανε την ανάγκη να προχωρήσουν τάχιστα τα πρόδρομα έργα και να ενταχθεί στο ΕΣΥ με την ολοκλήρωσή του.

Η Φώφη Γεννηματά μιλά στην εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη -Φωτογραφία: Intimenews/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Τέλος, η κ. Γεννηματά πρότεινε τη δημιουργία εκατόν πενήντα νέων κλινών ΜΕΘ στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κ. Μακεδονίας, την εκπόνηση ειδικού σχεδίου «εμπλοκής» των μεγάλων ιδιωτικών νοσηλευτηρίων της πόλης σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας, τη λειτουργία του περιφερειακού εργαστήριου Δημόσιας Υγείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, την ίδρυση τεσσάρων μονάδων χρόνιων παθήσεων εντός νοσοκομείων (με την πρώτη μονάδα πιλοτικά στο νοσοκομείο Παπανικολάου), την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κυρίως ιατρών-νοσηλευτών και τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων που έδωσαν τη μάχη κατά του covid και τη δημιουργία ενός «θεματικού πάρκου υγείας» στο τέως στρατόπεδο Καρατάσου.

Γεννηματά: Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ μπορεί να κάνει πράξη τη νέα αλλαγή
«Η πρόταση του ΚΙΝΑΛ μπορεί να κάνει πράξη τη νέα αλλαγή, που έχει ανάγκη ο τόπος», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Επίσης, σημείωσε ότι «το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ, με το δικό μας αφήγημα» και πρόσθεσε ότι η πρόταση του κόμματός της, που λαμβάνει υπόψη την αξιοποίηση και των ευρωπαϊκών πόρων, συνολικά 70 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, αλλά και της νέας ΚΑΠ, μπορεί να φέρει τη «νέα αλλαγή για τη χώρα, στον αντίποδα των ασκούμενων πολιτικών».

Η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: MOTIONTEAM

«Τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία. Η ευκαιρία να προχωρήσουμε στα έργα εκείνα που θα δώσουν »Αναπτυξιακή ταυτότητα» στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, και θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα «αναπτυξιακό άλμα» στην υποβαθμισμένη δυτική πλευρά της και μια «πράσινη ανάπλαση» στο επιβαρυμένο κέντρο της πόλης.

Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση σε σχέση με τον εμβολιασμό.

«Ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν προχωρεί ικανοποιητικά. Επιβάλλεται να αυξηθεί άμεσα. Επανειλημμένα έχουμε προτείνει εκστρατεία ενημέρωσης, κινητές μονάδες και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και είναι ώρα να την αναλάβει, αντί να τη μεταθέτει αλλού. Αντί να διχάζει και να απειλεί, οφείλει να πρωταγωνιστήσει στη συνεννόηση και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της πανδημίας» τόνισε, και επανέλαβε ότι το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών, και ενημέρωσης των πολιτών.

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά τόνισε: «Αντί να διχάζει και να απειλεί, οφείλει να πρωτοστατήσει στην συνεννόηση και τη δημιουργία κοινού μετώπου κατά της πανδημίας, για να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών… Το Κίνημα Αλλαγής ξεκινά καμπάνια υπέρ των εμβολιασμών, με όλα τα στελέχη του, σε όλη τη χώρα και στα social media».

«Διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις»
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι συμπληρώθηκαν δύο χρόνια με κυβέρνηση ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά έκανε επίθεση στον πρωθυπουργό:

«Δυο χρόνια τώρα, ο κ. Μητσοτάκης φτιάχνει μια Ελλάδα για λίγους, αδιαφορεί για τους πολλούς, για τους εργαζόμενους, για τους μικρομεσαίους, για τους μη προνομιούχους που αυξάνονται, για τους νέους ανθρώπους. Οι ανισότητες διευρύνονται και οι αδικίες παγιώνονται. Στα δύο χρόνια το προσωπείο τού μεταρρυθμιστή έπεσε. Ο δήθεν νεωτεριστικός εκσυγχρονιστικός λόγος έγινε απορρυθμιστική μανία και στροφή στο παρελθόν».

Πρόσθεσε δε πως «οι επιπτώσεις της πολιτικής Μητσοτάκη οδηγούν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Τα πρώτα σημάδια είναι ορατά», για να καταλήξει: «Με το αφήγημά μας για τη νέα αλλαγή διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Θα το πετύχουμε μαζί με όσους ελπίζουν, ονειρεύονται και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια, την εθνική υπερηφάνεια, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Φώφη Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη / Φωτογραφία: MOTIONTEAM

Ανέφερε ακόμη ότι η «ανάπτυξη αφορά μόνο τους μεγάλους», ότι «καθιερώθηκε η φτηνή εργασία», ότι «ο αυταρχισμός κυριαρχεί στα πανεπιστήμια», όπως και η «ανασφάλεια» στις γειτονιές, ότι «η βαριά εγκληματικότητα είναι σε έξαρση», ότι «η αναξιοκρατία και η αδιαφάνεια κυριαρχούν», ότι η εξωτερική πολιτική χαρακτηρίζεται από παθητικότητα και «η πράσινη ανάπτυξη δεν φτάνει σε κάθε σπίτι».

«Οι ανισότητες διευρύνονται και οι αδικίες παγιώνονται. Στο διάστημα αυτό, το μεταρρυθμιστικό προσωπείο έπεσε και ο δήθεν νεωτεριστικός εκσυγχρονιστικός λόγος» είπε κ. Γεννηματά και έκανε λόγο για «απορρυθμιστική μανία και στροφή στο παρελθόν», αλλά και διάθεση να αποξηλωθούν «νόμοι του ΠΑΣΟΚ, που δεν τόλμησε κανείς να αγγίξει και που άντεξαν ακόμη και στα μνημόνια».

«Το γαλάζιο πελατειακό κράτος αντικαθιστά το ροζ του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Εμείς μιλάμε για το στόχο της πλήρους απασχόλησης. Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία, αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές και αυτή είναι η διαφορά μας με την κυβέρνηση. Προτεραιότητα μας, οι επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική παραγωγή. Το μότο μας είναι «Παράγουμε και εξάγουμε»».

Η κ. Γεννηματά συμπλήρωσε ότι οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής «οδηγούν σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού» και σημείωσε: «Με το αφήγημά μας για την νέα αλλαγή διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Θα το πετύχουμε, μαζί με όσους ελπίζουν, ονειρεύονται και αγωνίζονται για την αξιοπρέπεια, την εθνική υπερηφάνεια, την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη»

Τα σχόλια είναι κλειστά.