Ειδησεογραφικό site

Ολάντ: Δεν υπάρχουν επιζώντες από το δυστύχημα της Air Algerie-Οι πρώτες εικόνες από τον τόπο της συντριβής

71

Δεν υπάρχουν επιζώντες ,δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς του αναφορικά με την χθεσινή αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της Air Algerie που στοίχισε τη ζωή σε 119 ανθρώπους.

Υπογράμμισε επίσης πως βρέθηκε το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που συνετρίβη στα βόρεια του Μαλι της δυτικής Αφρικής.

«Το «μαύρο κουτί» βρίσκεται στα «χέρια» των Γάλλων στρατιωτών που έχουν σφραγίσει την περιοχή όπου βρέθηκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους», υποστήριξε.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε επίσης ότι, μέχρι τώρα, το πιθανότερο σενάριο για την συντριβή του αεροσκάφους είναι οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

Ο Ολάντ προεδρεύει της υπουργικής ορμάδας που έχει συσταθεί για την έρευνα της συντριβής του αεροσκάφους MD-83 που ανήκε στην ισπανική εταιρεία Swiftair και είχε ναυλώσει η Air Algerie.

Τι είπαν οι εμπειρογνώμονες

Οι εμπειρογνώμονες που επισκέφθηκαν το σημείο συντριβής συμπέραναν ότι το αεροσκάφος διαλύθηκε όταν προσέκρουσε στο έδαφος και έτσι καθίσταται απίθανο το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα επίθεσης.

«Το αεροπλάνο καταστράφηκε τη στιγμή της πρόσκρουσης», είπε ο Γάλλος υπουργός και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι το αεροπλάνο συνετρίβη για λόγους που συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες. Καμία θεωρία δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτό το σημείο… αλλά αυτή είναι πράγματι η πιο πιθανή θεωρία».

Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ δήλωσε ότι η οσμή των καυσίμων στο σημείο της συντριβής και η μικρή έκταση στην οποία βρίσκονται διάσπαρτα τα συντρίμμια του αεροσκάφους υποδεικνύουν ότι αιτία της συντριβής ήταν ο καιρός, κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ο συνδυασμός τέτοιων παραγόντων.

Γαλλικά στρατεύματα που βρίσκονταν ήδη στο Μάλι για άλλους λόγους θα φθάσουν την Παρασκευή στο σημείο συντριβής για να το περιφρουρήσουν.

Νωρίτερα η γαλλική προεδρία είχε επιβεβαιώσει ότι τα συντρίμμια της πτήσης AH5017 της Air Algerie εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.

Το Γκόσι βρίσκεται περί τα 100χλμ νοτιοδυτικά του Γκάο, της μεγαλύτερης πόλης του βόρειου Μαλί.

Στο Μαλί, παρά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που είναι ακόμη σε εξέλιξη, η κατάσταση παραμένει ασταθής στο βορά, τον οποίο είχαν καταλάβει για μήνες το 2012 ένοπλες ομάδες τζιχαντιστών.

Δύο Mirage 2000 του γαλλικού στρατού, που έχουν τη βάση τους στο Τσαντ, συμμετείχαν στην έρευνα για το αεροσκάφος, ένα MacDonnell Douglas MD-83 που είχε ναυλώσει η ισπανική εταιρία Swiftair, σύμφωνα με το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων στο Παρίσι.

Η Αλγερία, η Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί και ο Νίγηρας μετείχαν στις έρευνες σε μια τεράστια περιοχή γύρω από το Γκάο

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Air Algerie Κάρα Τέρκι, 51 από τους επιβάτες ήταν Γάλλοι.

Το MD83 είχε επιθεωρηθεί από τις γαλλικές αρχές πριν από δυο-τρεις μέρες και ήταν «σε καλή κατάσταση» δήλωσε ο διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης, 24 πολίτες της Μπουρκίνα Φάσο, πάνω από δέκα Λιβανέζοι, τέσσερις από την Αλγερία, δύο από το Λουξεμβούργο, καθώς και ένας Βέλγος, ένας Ουκρανός, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος υπήκοος. Τα μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Δεκαπέντε από τους Γάλλους επιβάτες θα μετεπιβιβάζονταν στο Αλγέρι σε άλλο αεροπλάνο με προορισμό το αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού. Στο αεροδρόμιο βρίσκεται ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων για να στηρίξει τις οικογένειές τους.

To βίντεο από τον τόπο της τραγωδίας



Σε μία εβδομάδα 462 νεκροί-ΙΑΤΑ: Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των επιβατών

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) ανακοίνωσε ότι «θα κάνει τα πάντα» για να ενισχύσει την ασφάλεια των παγκόσμιων αερομεταφορών ύστερα από την «μαύρη εβδομάδα» για τη βιομηχανία με  462 νεκρούς σε τρία διαφορετικά αεροπορικά δυστυχήματα.

«Με τρεις τραγωδίες που σημειώθηκαν τόσο σύντομα η μία μετά την άλλη, ο κόσμος εύλογα θα αναρωτιέται για την ασφάλεια των αερομεταφορών», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Τόνι Τάιλερ, ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ.

Παράλληλα προσέθεσε ότι «ο μεγαλύτερος σεβασμός εκ μέρους μας προς τη μνήμη των θυμάτων είναι να κάνουμε τα πάντα στο πλαίσιο της αναζήτησης των αιτίων (των δυστυχημάτων) και να λάβουμε μέτρα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφθούν. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια. Και παρά τα γεγονότα των τελευταίων επτά ημερών, οι αερομεταφορές είναι ασφαλείς».

Υπενθυμίζεται ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, η τρέχουσα ήταν μία «μαύρη εβδομάδα» για τις αερομεταφορές, με δεδομένο ότι στις 17 Ιουλίου, Μπόινγκ της Malaysia Airlines συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία.

Την Τετάρτη, αεροπλάνο της εταιρείας της Ταϊβάν TransAsia Airways συνετρίβη στα νοτιοδυτικά της χώρας σκοτώνοντας 48 ανθρώπους.

Ενώ ήμερα εντοπίστηκαν στην περιοχή Γκόσι του Μαλί τα συντρίμμια αεροσκάφους της Air Algerie το οποίο είχε αναχωρήσει από την Μπουρκίνα Φάσο με προορισμό το Αλγέρι και τουλάχιστον 116 επιβαίνοντες. Το αεροπλάνο αγνοούνταν από χθες και όλοι οι επιβαίνοντες σε αυτό θεωρούνται νεκροί.

Υπενθυμίζεται ότι η IATA εκπροσωπεί 240 αεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή είναι υπεύθυνη για το 84% των συνολικών αερομεταφορών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.