Ειδησεογραφικό site

Ό,τι πεις 30 Αυγούστου 2014

818

 

 

Διαβάζοντας την πρώτη σελίδα , είπαμε πως επιτέλους γύρισε ο Νίκος. Έτσι μας αρέσετε. Πείτε τους από μας να διαβάζουν το «ό,τι πεις», όλοι οι βουλευτές. Για να δουν σε τι κατάσταση έφεραν τους ανθρώπους να παραμιλούν στους δρόμους από την ανέχεια. Ευχαριστούμε τον «Μάριο» που γράφει για τα χαράτσια. Επίσης ευχαριστούμε τον «Γιώργο» και τον «Μιχάλη». Μόνο των φτωχών ξέρει το κράτος να κατάσχει σπίτια;

Αναγνώστρια

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες που μας στηρίζουν. Η φωνή των αναγνωστών είναι η πέννα του «Καρφιού».

 

Κύριε Αμανατίδη, ο αείμνηστος, χαρισματικός ηγέτης και διαπρεπής οικονομολόγος Ανδρέας Παπανδρέου, όταν ανέλαβε ξανά την κυβέρνηση το 1993, το δημόσιο χρέος -μέχρι και το 2007- είχε σταθεροποιηθεί γύρω στο 100% του ΑΕΠ. Επαχθές, αλλά διαχειρίσιμο. Τότε ήταν που ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι «εάν η χώρα δεν αφανίσει το χρέος, το χρέος θα αφανίσει τη χώρα» και ότι «το δημόσιο χρέος δεν έχει σημασία όταν υπάρχει ανάπτυξη». Και τότε, αν θυμάμαι καλά, είχαμε ανάπτυξη γύρω στο 4% ετησίως. Τα πράγματα όμως βγήκαν εντελώς εκτός ελέγχου τη διετία 2008-2009, όταν προστέθηκε χρέος 57 δισ. ευρώ, τριπλάσιο από ό,τι συνήθως, και το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 175%! Με συνέπεια η χώρα να οδηγηθεί αναγκαστικά στο ΔΝΤ και στο Μνημόνιο, με όλες τις γνωστές επιπτώσεις στην οικονομία, στην ανεργία και στο εισόδημα των πολιτών.

Γιώργος Ποντίκας, δημοσιογράφος, συγγραφέας

Περιγράφετε το αυτονόητο, δηλαδή τα πραγματικά γεγονότα, τα οποία ορισμένοι καλοθελητές της Δεξιάς υποκρίνονται ότι αγνοούν.

 

 

Η χιουμοριστική περιγραφή των περιοδειών του Τσίπρα στις Μονές από τον Κ. Σαρδάμ ήταν μοναδική. Μετά την επίσκεψη στο νησί μας στη Χίο, του επί των οικονομικών σοφού μπουρδολόγου Μηλιού που μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση των ολίγων συριζαίων πρώην ΠΑΣΟΚ, περιμένουμε και τον ερχομό του ογκόλιθου της πολιτικής Τσίπρα. Μία επίσκεψή του στη Μονή της Παναγίας Βοήθειας πιθανόν να τον συνεφέρει και προσγειώσει. Συγχαρητήρια για τις θέσεις και το ρεπορτάζ της καλής εφημερίδας «Καρφί».

Αναγνώστης, από Χίο

Δεκτά πάντα τα καλά λόγια, όπως και οι παρατηρήσεις σας.

 

Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στον κύριο Κώστα Ξυλούρη και τον Σταύρο τον Αρναουτάκη, τον περιφερειάρχη μας, για τις ωραίες συνεντεύξεις που έδωσαν στο «Καρφί» μας. Επίσης θα ήθελα να πω στον κύριο «Μάριο από Καλαμαριά» ότι τα δικά μου μηνύματα δε προσβάλλουν κανέναν και γι’ αυτό δεν θέλω να σχολιάζει το όνομά μου. Και του αφιερώνω και το εξής:

Σπίτι μου έχω το ΠΑΣΟΚ

Και δεν μετακομίζω

Ξένου σπιτιού

τις ψεύτικες ελπίδες δεν ποτίζω.

Σπίτι μου είναι το ΠΑΣΟΚ

Και εκεί θα παραμείνω

Γιατί εγώ γενίτσαρος

Δεν πρόκειται να γίνω.

Αγγελική, από Ηράκλειο Κρήτης

Τα συγχαρητήριά σας θα μεταφερθούν.

 

Όπως γράφεται στο «Καρφί» μας για τους Ρωσόφωνους που λίγο να είναι τραυματισμένοι πουλούν τα όργανά τους, λυπάμαι αλλά πρέπει να το πω, χειρότερες φυλές από τους Αμερικάνους και τους Εβραίους που όπου βάλουν το χέρι τους φέρνουν την καταστροφή δεν υπάρχουν, να πούμε στον Τσίπρα τώρα που πήγε στο Άγιον Όρος μήπως μπορεί με προσευχή να κάνει τίποτα; Τι κάνει ο ανεύθυνος και αλαζόνας Τσίπρας για να πάρει την εξουσία; Που δεν είναι ικανός, όπως λένε στο χωριό μου, να μοιράσει δυο γαϊδουριών άχυρα;

Καλοχωριανός, από Ηράκλειο

 

Κατανοούμε ότι δεν είστε οπαδός του Αλέξη, αλλά από τους αμερικανοεβραίους έως το Άγιον Όρος και τον Τσίπρα υπάρχει ένα άλμα λογικής, εκτός εάν εμείς δεν πιάσαμε τον υπαινιγμό σας.

 

 

Δεν συμφωνώ με την ένταξη του Κουβέλη ως Προέδρου Δημοκρατίας γιατί ήταν ο πρώτος που υπέγραψε για την παραπομπή του Παπανδρέου στο δικαστήριο. Επίσης όταν η Ελλάδα πήγαινε να βουλιάξει εκείνος δεν ήταν πουθενά. Γιατί λοιπόν; Για να αυξάνει και άλλο το εισόδημά του;

Αγγελική, από Ηράκλειο Κρήτης

Θεμιτή η διαφωνία σας για την πολιτική πορεία του κ. Κουβέλη, αλλά να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός αρχηγός δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για πλουτισμό από την πολιτική.

 

Αγαπητό «Καρφί», διάβασα στην εφημερίδα στις 26/7 ένα άρθρο που δημοσιεύσατε του Κώστα Ξυλούρη. Θέρμα συγχαρητήρια και για σας ως εφημερίδα αλλά και στον Κώστα Ξυλούρη που ό,τι έγραψε ήταν ακριβώς αυτά που έπρεπε, αυτά που λέω και εγώ συνέχεια μέσα μου όπως και όλος ο κόσμος. Θα ήθελα να γράφει συνέχεια.

Ντόρα, από Κατερίνη

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

 

Κάνω έκκληση στα μέλη, στους ομίλους, ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, να σταματήσουν να αυτοχαρακτηρίζονται Παπανδρεϊκοί και Βενιζελικοί και να εκφράζονται υβριστικά για τον καθένα πρόεδρο. Δεν βάζουν ένα λιθαράκι ενότητας στο Κίνημα. Να σέβονται τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο. Η ιδεολογία των σοσιαλιστών δεν επιτρέπει προσωπολατρία ηγετών. Θλίβομαι με την αντιπαράθεση που γίνεται χωρίς αρχές.

Στέργιος Καραλής, από Ηγουμενίτσα

Δίκαιη κραυγή αγωνίας για την κατάντια ενός Κινήματος που οικοδόμησε τη σύγχρονη Ελλάδα.

 

 

Είμαι πολλά χρόνια αναγνώστης του «Καρφιού». Η καταγωγή μου είναι από τα Σφακιά της Κρήτης και από την Καλαμάτα. Τώρα κατοικώ στον Δήμο Φυλής, όπου δεν καθαρίζουν τους δρόμους και δεν μπορείς να περπατήσεις από τη μυρωδιά. Πρέπει να κλείνεις τη μύτη σου. Ελάτε να κάνετε ένα ρεπορτάζ και βγάλτε μια φωτογραφία. Δεν περνάνε ποτέ να καθαρίσουν τους δρόμους.

Ένας γέρος από τον Δήμο Φυλής

Καταλαβαίνουμε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζείτε στον πολύπαθο Δήμο Φυλής. Σύντομα θα αναδείξουμε τα προβλήματα με ρεπορτάζ.

 

 

Κύριε Μαρδά, ποιος υπεύθυνος, ανεύθυνος της κυβέρνησης αυτής που μόνο να εισπράττει έχει στόχο (αλλά μόνο από τους μη έχοντες) θα μας μιλήσει κάποτε αντρίκια και υπεύθυνα ότι στη χώρα αυτή που λέγεται Ελλάς (κατά την ΕΕ Greece) οι κάτοικοί της θα μιλάνε ελληνικά; Ποιος μωρέ αχρείοι; Ποιος; Διαφημίσεις ξένα, ΤV ξένα, ΜΜΕ αυτά και αν είναι. Απαγορεύονται τα ελληνικά, το 95% στα μαγαζιά -μικρά ή μεγάλα- οι επιγραφές στα ξένα. Ποιος θα επέμβει σε αυτό το χάλι; Ενώ, αν δεν απατώμαι, υπάρχει νόμος που λέει πως η επιγραφή θα πρέπει να είναι αναγκαστικά στα ελληνικά και μετά ας είναι σε όποια άλλη γλώσσα θέλουν. Ποιος πρέπει να επέμβει; Ο αρμοδιοαναρμόδιος υπουργός της Greece;  Ή μήπως κάποιος δικαστικός αξιωματούχος αυτεπάγγελτα; Σε ποιο κράτος συμβαίνει αυτό; Πού; Μήπως η Greece βαίνει να γίνει αλλοδαπών, αλλόθρησκων, παρακράτος; Τι να το κάνετε μωρέ κάφροι αν βγείτε από την κρίση την οικονομική και θάψετε τη γλώσσα μας, τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας, τη θρησκεία μας; Αχρείοι, θα μιλήσει κανένας από τους κυβερνώντες με ευθύνη και πολιτικό ήθος;

Μιχάλης Μιχαηλίδης, Καρφοαναγνώστης, από Χαλκίδα

 

Ελλάδα είναι ο Πολιτισμός, οι Αξίες και η Ιστορία της και αυτά πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βγούμε από την κρίση, που είναι κυρίως ηθική και πολιτισμική και δευτερευόντως οικονομική.

 

Πώς γίνεται να μην εκτιμήσεις αυτόν τον άνθρωπο που άλλαξε την πορεία της χώρας; Συντρόφευσε όλους τους Έλληνες. Παρακολούθησα την εκπομπή του Άδωνι και του έστειλα ένα μήνυμα που του έγραφα πως είναι νάνος για να πει έστω και το ελάχιστο για τον Ανδρέα Παπανδρέου. Όπως και ο Τσίπρας, που για να μιλήσει και να παριστάνει τον Ανδρέα θα πρέπει να πεθάνει και να ξαναγεννηθεί δέκα φορές και αν μπορέσει!

Αναγνώστρια, από Σεπόλια

Η ιστορική πρόσφορα του Ανδρέα στη σύγχρονη πορεία του έθνους είναι ανεκτίμητη και όσοι εμφανίζονται να την αγνοούν υποκρίνονται γιατί δεν έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την αξία του αντιπάλου τους.

 

Είμαι 82 ετών και έχω σιχαθεί τους πολιτικούς γιατί προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Μου ήρθε ένας φόρος για τα τρία σπίτια που είχα από ένα οικοπεδάκι που μου είχε αφήσει ο θείος μου και αντί για έξι διαμερίσματα πήρα τρία. Από αυτά πλήρωσα ήδη το φόρο και τώρα ακούω για έναν ΕΝΦΙΑ. Βάζουν φόρους στους φουκαράδες όπως σε εμένα. Εγώ από μόνος μου έχω κόψει 200 ευρώ από ενοίκια με τεκμηριωμένα χαρτιά μέσω της εφορίας, δεν τα έχω κάνει εικονικά. Ντροπή και αίσχος να θέλουν να μου βάλουν και άλλο φόρο. Εγώ τι θα εισπράξω από αυτά τα ενοίκια; Τίποτα. Το ΠΑΣΟΚ θα βουλιάξει οριστικά αυτή τη φορά και η ΝΔ θα βρεθεί σε τέτοιο χάλι που δεν θα ξέρουν πού να πάνε να κρυφτούν. Οργή Θεού, οργή λαού.

Θωμάς, από Ζωγράφου

Εμείς να προσθέσουμε το αυτονόητο ότι έχετε απόλυτο δίκιο. Οργή Θεού, ψήφος λαού.

 

 

 

 

 

 

Αγαπητό «Καρφί», όλοι μας σε δημοκρατικό καθεστώς έχουμε το δικαίωμα να εκφράζουμε ελεύθερα την άποψή μας για το κάθε τι. Πολλοί σύντροφοι-φισσες, πρώην και νυν, κατηγορούν και μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις με ακραίους χαρακτηρισμούς το σημερινό πρόεδρο του Κινήματός μας. Ο Βενιζέλος αγαπητοί μου δεν είναι «ανθρωπάκος», είναι άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο. Είναι σπουδαίος επιστήμονας, μεγάλος συνταγ/γος. Δεν είναι «προδότης της παράταξης», είναι αληθινός δημοκράτης και εγγυητής της παρά πέρα ομαλής πορείας του κόμματός μας. Δεν είναι «δεκανίκι του Σαμαρά», είναι συνεργάτης του Σαμαρά, και καλά κάνει, για το καλό της πατρίδας μας. Είναι μεγάλος πολιτικός και πατριώτης. Σε πολύ κρίσιμες για τη χώρα μας εποχές πήρε τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να σταθεί στα πόδια της η πατρίδα μας και ανέλαβε παλικαρίσια ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. Θυμηθείτε τον Βενιζέλο του ’89 πόσο βοήθησε τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ. Το 2004 δεν διεκδίκησε την ηγεσία για να μη διχάσει το κόμμα εφόσον ο Σημίτης είχε ορίσει το διάδοχό του. Το 2007 σεβόμενος τη θέληση των μελών του ΠΑΣΟΚ δεν δημιούργησε πρόβλημα και συνεργάστηκε αρμονικά με τον Γιώργο ως το τέλος του 2011. Ο πρωθυπουργός τού ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας έτσι τις ικανότητές του για να βγάλει τη χώρα από το οικονομικό τέλμα που μας είχε βυθίσει ο Καραμανλής. Γιατί λοιπόν τον κατηγορούμε; Σε τι έφταιξε; Δουλεύει προς κάθε κατεύθυνση για την ενότητα του κόμματος, για τη δημοκρατική παράταξη είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται Ελιά και πρέπει να τον στηρίζουμε όλοι για να δούμε καμιά προκοπή. Είναι πολιτικός που ενώνει το δημοκρατικό λαό, δεν διχάζει. Να ευχόμαστε να έχει δύναμη και υπομονή για να οδηγήσει το Κίνημα σε ποσοστά που θα του δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας. Και επειδή πολλοί σύντροφοι-ισσες αναφέρονται σε ηλικία για το βάσιμο των απόψεών τους, σας λέω και εγώ πως είμαι γέρος 74 ετών και έχω αρκετή πολιτική πείρα. Στα 18 μου χρόνια, το 1958, ήμουν ενταγμένος στην ΕΚ του Γέρου της Δημοκρατίας. Από το 1973 μέλος του ΠΑΚ στη συνέχεια ΠΑΣΟΚ και πάντα ΠΑΣΟΚ με την εκάστοτε ηγεσία που επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι.

Ο Θεσπρωτός

Χείμαρρος ο λόγος σας, αλλά το πρόβλημα του Κινήματος είναι άλλο από μια αντιπαράθεση μεταξύ του νυν και των πρώην πρόεδρων. Είναι πρόβλημα πολιτικής και προοπτικής και όπως λέει ο λαός: «Όπου φτώχεια και γκρίνια»…

 

 

Κύριε Διευθυντά, πάντα κάποιος άλλος μας φταίει. Δηλαδή τι φταίνε οι Ρώσοι αν πήγαμε εμείς και ανοίξαμε αυτή την τρύπα και κάναμε την Μικρασιατική Καταστροφή και τι φταίνε οι Εγγλέζοι κ.ο.κ. που κάναμε όλα αυτά που κάναμε. Δικτατορίες, χάσαμε την Κύπρο, τώρα φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Αναρωτήθηκε κανείς γιατί πέσαμε έξω; Τα φόρτωσαν όλα σε εμάς τους φτωχούς, όλους τους φόρους και έχουν και περίσσεμα. Εμάς μας έχουν σφίξει μέχρι να σκάσουμε και να αυτοκτονήσουμε. Πού είναι η λίστα Λαγκάρντ; Είπανε μήπως για εκείνη τη νύχτα που διώξανε τον Παπανδρέου, Μπαρόζο και σία; Δεν βρήκαν τίποτα και εγώ δεν περιμένω από κανέναν τίποτα εκτός από τον κύριο Βενιζέλο που ψήφισα. Απ’ ό,τι φαίνεται θέλουμε έναν αρχηγό ο οποίος να μιλάει, να ενδιαφέρεται για τους φτωχούς, για την Ελλάδα, για το κόμμα. Έναν τέτοιο αρχηγό θέλουμε στο ΠΑΣΟΚ.

Νίκος, από Νίκαια

Έναν ηγέτη θέλει το Κίνημα να αφουγκράζεται τις αγωνίες του λαού και να μπορεί να σηκώσει το ανάστημά του όταν χρειάζεται για τα συμφέροντα του έθνους. Για να το πούμε διαφορετικά: Κάντο όπως ο Ανδρέας για να ξαναγεννηθεί το Κίνημα της Νέας Αλλαγής.

 

 

Το παράδειγμα της Αργεντινής μπορεί να το δει και θετικά κανείς. Μπορεί να χρεοκόπησε αλλά είπε όχι στην υποδούλωση στην τρόικα, το μνημόνιο, το ΔΝΤ και στις άλλες δυνάμεις.

Σπύρος

Ο καθένας βλέπει και αναδεικνύει ό,τι θέλει, αλλά το θέμα είναι τι κάνουν οι βασανισμένοι λαοί.

 

 

Αγαπητό «Καρφί», σε ένα μήνυμά μου που δημοσιεύτηκε στις 26/7 μου απαντάτε και μου λέτε το εξής: Η ουσία είναι στο περιεχόμενο της πολιτικής και στις αξίες της παράταξης και φυσικά στην αναγνώριση της προσφοράς του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή αν θα αλλάξει όνομα και θα γίνει Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη αυτά τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα; Δηλαδή το όνομα είναι αυτό που πειράζει; Όσο ήταν ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν ήταν καλά; Αν γίνει Ελιά ή Δημοκρατική Παράταξη θα υπάρξει αναβάθμιση; Αυτό πραγματικά δεν το κατάλαβα. Εγώ δεν θέλω να μετονομαστεί το ΠΑΣΟΚ και χιλιάδες άλλοι ακόμα.

Ντόρα, από Κατερίνη

Είναι σεβαστή η άποψή σας, όπως και πολλών άλλων αναγνωστών, αλλά εμείς γράψαμε το αυτονόητο, δηλαδή ας συζητήσουμε για τις αξίες και τις πολιτικές του Κινήματος. Σε ό,τι αφορά την ιστορική προσφορά του ΠΑΣΟΚ και το ρόλο του, αυτά είναι δεδομένα και δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση.

 

 

Κύριοι Αμανατίδη – Μαρδά, το άρθρο σας «ο εμπορικός πόλεμος του Πούτιν κατά της Ελλάδας» (14.8.2014) είναι υπερβολικά μεροληπτικό και ιστορικά-πολιτικά άδικο. Αποφαίνεστε ότι για όλα τα δεινά της χώρας μας ευθύνεται η Ρωσία-ΕΣΣΔ, ακόμα σε αυτή χρεώνετε και τη Μικρασιατική Καταστροφή παρότι είναι γνωστό ότι την αποκλειστική ευθύνη έχει η ελληνική Δεξιά και οι «σύμμαχοι» Γάλλοι – Άγγλοι. Δεν ξεχνιέται η αποστολή ελληνικού εκστρατευτικού συντάγματος κατά της ΕΣΣΔ. Ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν ΗΠΑ- ΕΕ κ.ά. κατά της Ρωσίας (που τάχθηκε μόνο κατά της Ελλάδας) δεν σας κέντρισε τη δημοσιογραφική πένα για αρθρογραφία. Ταυτίσατε τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ με την όχι και τόσο ομολογουμένως ουδέτερη εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Όσο για την Κριμαία, μέχρι το 1953 ήταν ρωσική και ο Χρουστσόφ τη δώρισε στην Ουκρανία (Ουκρανός γαρ). Για τον εμφύλιο πόλεμο: «με ποιους βρέθηκε απέναντι», όπως γράφετε, με τον λεγόμενο «εθνικό στρατό» ή με τον Δημοκρ. Στρατό; Να θεωρηθεί ως αντίλογος-κριτική στο άρθρο σας.

Στέργιος Καραλής, από Ηγουμενίτσα

Kάθε άποψη, ακόμα και αν είναι αντίθετη προς τις δικές μας θέσεις και πιστεύω, για μας είναι σεβαστή. Γι΄ αυτό και τη δημοσιεύουμε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.