Ειδησεογραφικό site

Ό,τι πεις 16 Μαΐου 2014

129

Θα ήθελα να σας δώσω χίλια συγχαρητήρια για τα «Ξεκαρφώματα». Μόνο μία παράκληση. Δεν πρέπει να γράψετε κάτι για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα εθνικά θέματα; Όπως, ας πούμε, ότι ζούμε για να δούμε τη μακεδονική μπότα να πατάει τη Θεσσαλονίκη; Ή ότι έπος του ’40 δεν υπάρχει; Ή ότι οι Έλληνες δεν πήγαν τους Ιταλούς το ’40 και έπεσαν; Τις άπειρες δηλώσεις τους στα σκοπιανά ΜΜΕ περί Μακεδονίας; Τώρα την υποχώρηση των τουρκικών προξενείων; Και άλλα τα οποία ξέρετε.

Ένας παμπάλαιος αναγνώστης

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και τις παρατηρήσεις σας.

 

Παρακολουθώ τον κ. Μανιάτη που μιλάει για ενότητα στο ΠΑΣΟΚ. Έχουν ξεχάσει όλοι αυτοί από την πλευρά του Βενιζέλου τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα, τι έχουν πει, πώς έχουν εξαναγκάσει πάρα πολλά στελέχη και κόσμο να φύγουν από το ΠΑΣΟΚ. Τους έχουν σπρώξει προς την έξοδο με συκοφαντίες, με διαρροές, με χίλιες δυο μεθόδους. Και ζητάνε σήμερα υποταγή, όχι ενότητα. Η ενότητα δεν γίνεται με τις πρακτικές του Κωνσταντινόπουλου, του Κουκουλόπουλου κι όλου αυτού του κύκλου. Συνεχίζουν να μιλάνε για διορισμένους του Παπανδρέου και υπουργούς και δεν κοιτάνε αυτά που κάνουν.

Συνταξιούχος, από Θεσσαλονίκη

Τελικά αποδεικνύεται ότι και στο ΠΑΣΟΚ ο εμφύλιος σπαραγμός είναι ο χειρότερος και ο πιο καταστροφικός.

 

Χυδαιότητα και ανευθυνότητα διακατέχουν τον Τσίπρα, αλίμονο στους Έλληνες αν κάνουν αυτό το μεγάλο λάθος. Ποιος του δίνει το δικαίωμα να μιλάει κατ’ αυτόν τον τρόπο στους αντιπάλους του; Ένας ανίδεος αλλά συγχρόνως και επικίνδυνος και αλαζών είναι δυνατόν να πάει να μιλήσει με τους Ευρωπαίους; Αλλά και ποιος θα του δώσει σημασία για να πάει μπροστά την κακόμοιρη χώρα μας;

Καλοχωριανός, από Ηράκλειο

Θεμιτή η κριτική σας, όπως και η αγανάκτηση για την απαξίωση της πολιτικής.    

 

Σε τηλεοπτική εκπομπή που φιλοξενούσε τον κ. Κουτσούμπα, ένας πολίτης απολυμένος από τις επιχειρήσεις του κόμματος διαμαρτυρήθηκε ότι όχι μόνο απολύθηκε, αλλά ήταν και απλήρωτος για μήνες, όπως και άλλοι. Ο κ. Κουτσούμπας δεν πρωτοτύπησε στην απάντησή του, του είπε ότι σε λίγο καιρό θα εξοφληθούν τα οφειλόμενα. Επειδή οι παραθυράτοι του κόμματος κατακεραυνώνουν τους πάντες, παριστάνοντας τον προστάτη του προλετάριου, θα σας παρακαλούσα, αν μπορείτε, να μας πληροφορήσετε αν πληρώθηκαν οι απολυμένοι του ΚΚΕ, θύματα των εντολών του μνημονίου, που πιστά και απαράβατα εφαρμόζει το ΚΚΕ, όπου, όπως, και όποτε το βολεύει, με απολύσεις, μειώσεις μισθών και απλήρωτους εργαζομένους, που –για να μην ξεχνάμε– είναι εθελοντές, κατά την κ. Παπαρήγα, που δεν θέλουν να φάνε;

Επαμεινώνδας Κούρτης, από Άγιο Πέτρο Λευκάδας

Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, τους οποίους τιμούμε για τις επιλογές τους έστω και αν διαφωνούμε, θα επαναλάβουμε τη ρήση: «Αριστερός στις ιδέες και δεξιός στην τσέπη».

 

Θέλω να καταθέσω κι εγώ τη δική μου αγανάκτηση. Γιώργο, απευθύνομαι σ’ εσένα. Εγώ, μία ασπρομάλλα αγωνίστρια του κόμματος, σου λέω ότι μέχρι σήμερα ακούγοντας το όνομα Παπανδρέου με έπιαναν ρίγη. Τώρα θλίβομαι. Τα έχεις κάνει χάλια. Έχεις χρέος απέναντι σ’ εμάς που εξακολουθούμε να τιμούμε τη μνήμη του πατέρα σου, στον οποίο, εάν ήταν δυνατόν να μας ακούει, θα έλεγα: Πού είσαι, Ανδρέα, να τους δεις, να κλάψεις, να τους σιχαθείς; Με πρώτο το γιο σου και έπειτα τους άλλους σαλτιμπάγκους της πολιτικής. Με το δικό σου όραμα και τους δικούς μας αγώνες μας πρόδωσαν και απέδειξαν ότι στη δική μας παράταξη τρύπωσαν πολλοί εφιάλτες, κι όχι μόνο ένας, όπως παλιά.

Ασπρομάλλα αγωνίστρια

Δίκαιη οργή και αγανάκτηση για την εμφυλιοπολεμική κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ.

 

Για να μην ξεχνάμε τα τερτίπια του κ. Σαμαρά. Δήλωση σχετικά με τη διακήρυξη της 3ηςΣεπτέμβρη: Τα σοσιαλιστικά οράματα του ΠΑΣΟΚ το 1974 πνίγηκαν στο νεοφιλελεύθερο μνημόνιο του 2010 συμπαρασύροντας μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα. Παγκόσμια πρωτοτυπία ο καταστροφικός για την ελληνική κοινωνία νεοφιλελεύθερος σοσιαλισμός του κ. Παπανδρέου. Και ήρθε ο σκληρός αντιμνημονιακός κ. Σαμαράς και μας έσωσε! Αφού μας πέταξε τα Ζάππεια με τις μαγικές του λύσεις, αφού το έπαιξε ζόρικος με την κ. Μέρκελ και αφού μας έκοψε και το υπόλοιπο των δώρων, έγινε πρωθυπουργός με τη βοήθεια του ΠΑΣΟΚ που τόσο λοιδόρησε. Αυτά για να μην ξεχνάμε όλοι μας στο ΠΑΣΟΚ να μείνουμε ενωμένοι, και αυτό ισχύει περισσότερο για τις κεφαλές και τα στελέχη.

Πάνος

Ξέρετε ότι στην Ελλάδα ανθεί το πολιτικό «φρούτο» εκείνων που με ευκολία από την αντιπολίτευση κάνουν κριτική, και δη αντιμνημονιακή, και όταν έρχονται στα πράγματα ομνύουν σε όσα κατηγορούσαν.

 

Γιατί δεν μας γράφετε τους κυριότερους τίτλους από τις ομιλίες στη Βουλή να μάθουμε κι εμείς κάτι που είμαστε κουφοί άνθρωποι; Δεν μπορούμε να πάρουμε δεύτερη εφημερίδα. Όλο γράφετε για τα μανεκέν που δεν μας ενδιαφέρουν. Γράψτε για βουλευτές και εκπροσώπους κομμάτων. Γι’ αυτό χάνει η εφημερίδα, επειδή ασχολείστε με όλες τις τσαπερδόνες. Αλήθεια, στενοχωριέμαι πολύ.

Φανατική αναγνώστρια

Θεωρούμε ότι μια εφημερίδα πρέπει να έχει μέσα και πολιτική και πολιτισμό και αθλητικά και ειδησούλες από το χώρο της showbiz, για να μην κουράζει μόνο με πολιτικές ειδήσεις και σχόλια. Κάθε παρατήρηση, όμως, είναι σεβαστή.

 

Θέλω να συγχαρώ το δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη, που πάνω από δώδεκα χρόνια έχει προσφέρει έργο στην πόλη μας και την έχει αναμορφώσει πλήρως. Έχει κάνει χιλιάδες έργα, μεταξύ άλλων πεζοδρόμους και ανάπλαση του δρόμου της παραλίας. Μακάρι να καταφέρει να επανεκλεγεί για άλλη μία φορά και να έχει άλλη μία επιτυχημένη τετραετία. Είμαστε στο πλευρό του και τον στηρίζουμε φανατικά.

Αγγελική, από Ηράκλειο Κρήτης

Και εμείς ευχόμαστε για το Ηράκλειο να εκλεγεί ο καλύτερος.

 

Κύριοι Σαμαρά και Στουρνάρα, είμαι συνταξιούχος εδώ και είκοσι χρόνια. Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εγώ με τη γυναίκα μου και το παιδί μου. Κάθεται και δεν έχει δουλειά εδώ και δύο χρόνια. Βλέπουμε όλο εφιάλτες. Έχω είκοσι μέρες να φάω κρέας. Τι θα γίνει με την εφορία και τα χαράτσια; Νοίκι, ΔΕΗ, τηλέφωνο. Είναι δυνατόν όλα αυτά να τα βγάλεις πέρα με μια πενιχρή σύνταξη; Όλα ρόδινα, κ. Σαμαρά, μας τα δείχνετε και μας τα φέρνετε. Είναι κρίμα, λίγο φιλότιμο θέλει.

Τακτικός αναγνώστης

Ποιος έχασε το φιλότιμο για να το βρουν οι κρατούντες;

 

Κύριε διευθυντά, σε αυτές τις ευρωεκλογές πρέπει να ξεχωρίσουν ποιοι αγαπούν την Ελλαδίτσα μας, το συνάνθρωπό μας, και ποιοι είναι ανθέλληνες. Κατά τη γνώμη μου, ανθέλληνες είναι αυτοί που συνεργάστηκαν στην Kατοχή με τους Γερμανούς. Είναι αυτοί που έστησαν επιχειρήσεις με χρήματα της Ελλαδίτσας μας και μετά τις πήγαν σε ξένες χώρες. Είναι αυτοί που σήμερα συνεργάζονται με τη Μέρκελ, με αποτέλεσμα να έχουν πάνω από 6.000 αυτοκτονίες και πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι αυτοί που έκλεισαν 400.000 επιχειρήσεις και κλείνουν χάρη στα μονοπώλια. Όχι άλλο κάρβουνο!

Λυκούργος, από Ζαχάρω

Τι να προσθέσουμε εμείς… Αγαπάς την Ελλάδα; Aπόδειξέ το με την ψήφο σου.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι πολιτικοί και μη θέλουν να αδειάσουν το δηλητήριό τους στην Κρήτη. Σε μια Κρήτη που έχει ποτιστεί πολλές φορές με αίμα. Που άντεξε επαναστατικούς τυφώνες και θεομηνίες. Που ποτέ δεν είπε «όχι» στον κάθε αγώνα. Ποτέ δεν είπε «παραδίδομαι» στον κάθε κατακτητή. Στο Β’ Παγκόσμιο οι γέροι και τα αμούστακα παιδιά έδωσαν το μεγάλο μάθημα στον Άξονα. Όσο κι αν προσπαθούν οι ανιστόρητοι να υποβιβάσουν τον πατριωτισμό των κρητικών μαζών, κάνουν λάθος. Η Κρήτη δεν έχει ανάγκη από τους άχρηστους και ανίκανους να τους πουν για αγώνες και θυσίες. Γιατί αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των λαών όχι μόνο σε αγώνες και φιλοξενία, αλλά και σε προσωπικότητες που φώτιζαν και θα φωτίζουν πάντα άλλους λαούς.

Ζ. Λιναρδάκης, ένας παλιός Κρητικός

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε για τη λεβεντογέννα Κρήτη.

 

Απ’ ό,τι ακούγεται και γράφεται, τον τελευταίο καιρό, κάποιοι της Δεξιάς προσπαθούν να μας πλασάρουν μια κυρία λεγόμενη Μαρινέλλα με τα χαρακτηριστικά της μεγάλης και ανεπανάληπτης εθνικής τραγουδίστριας Σοφίας Βέμπο. Ένα τέτοιο εγχείρημα προσβάλλει τη μνήμη της Σοφίας Βέμπο, η οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου ήταν δίπλα στον Έλληνα φαντάρο και τον ελληνικό λαό που ταπείνωσαν τους Γερμανοϊταλούς. Ντροπή!

Οι αντιστασιακοί του Βόλου

Περί μουσικής και τραγουδιού δεν μας πέφτει λόγος στις προτιμήσεις των αναγνωστών.

 

Επίδομα ψήφου (τίτλος)

Είναι μενού πολύ παλιό

Αυτή η συνταγή

Ήταν απλόχερα καλή

Του γέρου του Καραμανλή

Σε κάθε εκλογή.

 

Δεν κάναν μόνο τα λεφτά

Τον Κώστα μας εθνάρχη

Είχε εφεύρει και τριπλά

Συστήματα εκλογικά

Για να μπορεί να άρχει.

 

Αλλού το πλειοψηφικό

Όταν τον ευνοούσε

Ενισχυμένη αναλογική

Αλλού απλή αναλογική

Όπως αυτός ποθούσε.

 

Έτσι γινόταν η αγορά

Ψήφων να κυβερνήσει

Αφού ο πιο πολύς λαός

Σπίτι δεν είχε ο φτωχός

Να μπει να κατοικήσει.

 

Εφεύρεση ήταν πονηρή

Και «μπράβο» του αξίζουν

Αφού ξέθαψαν νεκρούς

Ακόμα κι έρημες οδούς

Να πάνε να ψηφίζουν.

 

Οι ψηφοφόροι εκατό

Σταυροί βγαίναν τριακόσιοι

Έτσι έπαιρνε τις εκλογές

Με δίχως άγχος, δίχως στρες

Μονάχα με μια δόση.

 

Τότ’ είχαμε και το χαφιέ

Εκτός από το μπαξίσι

Ψηφίζουν αναγκαστικά

Για να ’ναι πλάι στα παιδιά

Παρά σε ξερονήσι.

 

Κι όταν η χώρα ξαφνικά

Πέφτει σε θέση αθλία

Το όνομα Καραμανλή

Τριανταφυλλίδης θα γενεί

Και φουλ για τη Γαλλία.

 

Γι’ αυτό, λοιπόν, κι ο Σαμαράς

Μπαξίσι θα χαρίσει

Να πάει ο κάθε αφελής

Στην κάλπη αυτής της εκλογής

ΝΔ για να ψηφίσει.

 

Mιχάλης Μιχαηλίδης, Καρφοαναγνώστης

Με διαφορετική, ποιητική γραφή τα ρεπορτάζ και τα σχόλια του «Καρφιού».

 

Είχα επισημάνει τη στάση του Βενιζέλου το 2009. Να σας πω ότι το 99% των ανθρώπων που διαβάζουν το «Καρφί» είναι παπανδρεϊκοί. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να τη λέτε.

Ανώνυμος

Πάντα προσπαθούμε να αναδεικνύουμε την αλήθεια.

 

Η αρκούδα ξεψυχάει! (τίτλος)

Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω κάποιους, αλλά η αρκούδα αργοπεθαίνει. Ο λόγος για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Για τους ντόπιους Καναδούς και Αμερικανούς είναι το τελευταίο πράγμα που τους απασχολεί. Τα αφήνουν στους πολιτικούς. Οι πιο πολλοί δεν είχαν ακούσει το όνομα Ουκρανία και 5 στους 10 δεν τη βρίσκουν στο χάρτη. Εμείς οι Έλληνες είμαστε αλλιώς. Πολλές οι απόψεις, αλλά δύο μου έκαναν εντύπωση. Της κ. Σοφίας Μπακλώρη (η αρκούδα βγήκε σαν κυρία) και του κ. Αντώνη Γρυπαίου (ήρξαντο χειρών αδίκων). Ειδικός δεν είμαι, ούτε θέλω να κάνω κριτική σε κανέναν. Όλων οι ιδέες είναι σεβαστές. Απλώς βλέπω τα πράγματα διαφορετικά απ’ ό,τι εσείς στην Ελλάδα. Η αιτία της γεωπολιτικής σύγκρουσης μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ και Ρωσίας είναι ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν τον παγκόσμιο έλεγχο.

Πίτερ Τριαντάφυλλος, από Τορόντο

Σεβαστές οι απόψεις σας, όπως και επιθυμητός ο διάλογος για θέματα γεωπολιτικής.

 

Σε πρόσφατο σχόλιό του συνεργάτης σας χαρακτηρίζει τη Δεξιά εκδικητική. Αυτό αποδείχθηκε καθώς, με το κόλπο της διαθεσιμότητας και τις αδικαιολόγητες απολύσεις υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επιχειρεί να απομακρύνει και να στείλει στην ανεργία 40.000 οικογενειάρχες που εργάζονται είκοσι πέντε χρόνια. Πρόκειται κυρίως γι’ αυτούς που οι συμβάσεις τους, με το Προεδρικό Διάταγμα του 2004 του Προκόπη Παυλόπουλου, μετατράπηκαν και με διαδικασία ΑΣΕΠ σε αορίστου χρόνου. Ενώ, όπως είναι γνωστό, παραμονές εκλογών του 2004, ο Μαυρογιαλούρος υποσχέθηκε την επανίδρυση του κράτους και τη μονιμοποίηση των 250.000 συμβασιούχων, διακηρύξεις που έμειναν στα χαρτιά. Αυτούς, δυστυχώς, τους 40.000 θέλει να απομακρύνει η Νέα Δημοκρατία, ελπίζοντας να προσλάβει «δικά της παιδιά», όπως ομολόγησε κυνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι κάνει γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, που δηλώνει ότι έχει συναντίληψη με τον Σαμαρά, και τι παριστάνουν οι δύο υπουργοί του ΠΑΣΟΚ;

Αναγνώστης του «Καρφιού»

Συμφωνούμε ότι κάποιοι από τη ΝΔ επιχειρούν να βολέψουν τα δικά τους παιδιά. Το θέμα είναι η χώρα να αποκτήσει ένα αξιοκρατικό σύστημα προσλήψεων, χωρίς το καθεστώς ομηρίας των συμβασιούχων.

 

Είμαι ένας από τα δύο εκατομμύρια ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τιμωρήσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου με το μοναδικό δημοκρατικό μας όπλο, την ψήφο μας. Αρκεί να τη χρησιμοποιούμε σωστά εκεί που πρέπει, όπως στην κακή πολιτική και γενικά στο έργο του Γιωργάκη ίσον καταστροφή. Έρχεται τώρα και βγαίνει σιγά σιγά στην επικαιρότητα, με στόχο να απαλλαγεί κάπως από τη μεγάλη ευθύνη που φέρουν αυτός κι ο Καραμανλής για την κρίση που περνάει η χώρα μας. Τι να πούμε, πώς να χαρακτηρίσουμε τις τελευταίες του κινήσεις; Eίναι ένα μικρό παιδί και να γυρίσει στη μαμά του. Είναι η τελευταία απάντηση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Εμείς θα πρέπει να αποφασίσουμε τι πρέπει να γίνει με αυτόν το χώρο.

Φώτης Ράπτης, από Καρία

Οι πολίτες που στήριξαν την παράταξη στα δύσκολα πρέπει να αποφασίσουν, όπως λέτε, για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

 

Φίλοι, επειδή το πασοκοφρενοκομείο δεν μαζεύεται με τίποτα, αποφάσισα να γίνω λίγο πιο αψύς. Γιώργο, έχεις δίκιο να είσαι κουρασμένος. Την ώρα που έδινες τη μάχη να κρατηθεί η χώρα όρθια, επίδοξοι μνηστήρες, εκμεταλλευόμενοι τα πολιτικά σου λάθη, σε ροκάνιζαν διαμορφώνοντας συσχετισμούς για τη διαδοχή της επόμενης μέρας. Και τώρα τι είναι αυτά που κάνεις; Ο θυμός, η πικρία και ο ρεβανσισμός κατευθύνουν την πολιτική σου σκέψη και την πριονοκορδέλα να κόψει ό,τι απέμεινε; Αν η φιλοδοξία σου είναι να γίνεις ο λυμεώνας του ΠΑΣΟΚ, τότε καλά θα κάνεις, εκτός από το βιβλίο της κυρίας Κοππά που προλόγισες, να πλέξεις και το εγκώμιο των κολλητών σου που την έκαναν πριν αλέκτορα φωνήσαι. Χωρίς προσωπολατρίες στήριξα όλους τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ. Όμως το δικαίωμα της συνθετικής κι όχι διαλυτικής κριτικής δεν το απεμπόλησα ποτέ.

Κώστας, από Ζωγράφου

Το δικαίωμα της δημιουργικής κριτικής ούτε εμείς το απεμπολούμε. Το μόνο κίνητρό μας είναι η αγωνία για να ξαναγεννηθεί η δημοκρατική παράταξη, μακριά από προσωπικές φιλοδοξίες και στρατηγικές.

 

Αγαπητοί μου, θέλω τη συμβουλή σας. Ο πατέρας μου ήταν ανάπηρος πολέμου, φανατικός του μεγάλου εθνάρχη Βενιζέλου. Είχε μεγάλη πολιτική δύναμη, ήταν πρόεδρος ελαιοτριβείου. Δεν του έδωσαν αναπηρική σύνταξη, του έλεγαν να αλλάξει πολιτική και δεν δέχτηκε. Ήρθε από Γερμανία και ψήφισε το Γέρο της Δημοκρατίας και άλλες δύο φορές από Αυστραλία. Με αυτά που μας κάνει τώρα ο Γιώργος, έχω χάσει τον ύπνο μου. Θα τρίζουν τα κόκαλα του πατέρα του Ανδρέα. Ξεχνά ότι το ΚΚΕ με ψεύτικα χαρτιά πήγε να τον κλείσει φυλακή. Ο Κουβέλης δεν πήγε να συνεργαστεί μαζί του, που θα είχαν και μεγάλη δύναμη, πήγε με τον Σαμαρά. Σε μια ομιλία του, ο Τσίπρας είπε ότι θα κάνει εξεταστική γιατί μπήκαμε στο μνημόνιο. Μπήκαμε από τους συνδικαλιστές και τα δύο κομμουνιστικά κόμματα. Κάθε εβδομάδα απεργίες, σπάσιμο καταστημάτων, κλειστά λιμάνια, αεροδρόμια και δρόμοι.

Ελληνοαυστραλός, από Κάτω Κηφισιά

Περιγράφετε την Ελλάδα του παραλόγου, για την οποία το αυτονόητο φαντάζει επανάσταση.

 

Αυτή είναι η πολιτική. Η μετατροπή του λαού σε φτωχό συγγενή, σε ζήτουλα της καλής προαίρεσης. Έναν εφ’ όρου ζωής ζήτουλα για μια θεσούλα στο Δημόσιο, για μια χάρη διά πάσαν νόσον και άντε και κανένα προεκλογικό δωράκι εφάπαξ από το όποιο πλεόνασμα βγήκε από το στράγγισμα όλων μας. Ποιος νοιάζεται για τη μικρή Ελλαδίτσα; Νοιάστηκε ποτέ η οικονομική ολιγαρχία, οι επαγγελματίες δορυφόροι των πολιτικών μας, που τρέχουν ξωπίσω τους και λεηλατούν χρόνια τη χώρα; Όλοι μιλάνε για το εθνικό συμφέρον που κατά διαβολεμένο τρόπο ποτέ δεν συμπίπτει με το συμφέρον του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού. Κόμματα και κομματάκια. Θέλουμε, κύριοι, το ΠΑΣΟΚ φωτεινό φάρο. Ακούει κανείς;

Πάνος, από Κατερίνη

Από τους μεγαλόσχημους του κινήματος μάλλον δεν ακούει κανείς.

 

Αγαπητό «Καρφί», ένα γράμμα ή το δημοσιεύετε ή το απορρίπτετε. Δημοκρατία αλά καρτ δεν υπάρχει. Εσείς σταχυολογήσατε όποιες φράσεις ήταν αντισυριζαίικες και τις δημοσιεύσατε. Ό,τι νομίζατε ότι είναι επιζήμιο για το ΠΑΣΟΚ το καταχωνιάσατε. Αυτή είναι η δημοκρατία σας; Όταν ψηφίζαμε με το αίμα της καρδιάς μας ΠΑΣΟΚ, αυτοί θησαύριζαν. Τσοχατζόπουλος, Μαντέλης, Γιάννος, Παγώνα και μερικοί άλλοι παρατρεχάμενοι στα εξοπλιστικά. Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε. Ουδείς μετά Χριστόν αναστήθηκε. Ποιος θα το αναστήσει; Ο Βενιζέλος, που τραβούσε το χαλί κάτω από τα πόδια του Παπανδρέου, ή ο Κουκουλόπουλος, που μια ζωή πολεμάει τον Γιώργο; Με την πολιτική σας κανιβαλίζετε ένα κόμμα. Δεν θα σας βγει σε καλό. Ελπίζω να μην έχετε την τύχη της «Αυριανής». Θα παραμείνω δημοκράτης. Υπάρχουν κι άλλα κόμματα που υπηρετούν τη δημοκρατία. Σήμερα η κυβέρνηση το πρόγραμμα Παπανδρέου εφαρμόζει. Πού είναι τα Ζάππεια;

Σταμάτης Κακαλιάς, από Παγκράτι

Κάποιο λάθος κάνετε και προς απόδειξη τούτου δημοσιεύουμε την επιστολή σας.

 

Βλέπουμε πάλι πρωτοσέλιδα με τον Τσίπρα και τον Βενιζέλο, όμως την ανακοίνωση του Γιώργου δεν τη δημοσιεύσατε. Εμείς όμως αγοράζουμε μόνο το «Καρφί», τιμώντας τον Νίκο και αδυνατώντας να αγοράσουμε άλλη εφημερίδα. Χάρη στον Γιώργο θα ψηφίσουμε σε αυτές τις εκλογές. Η εμπάθεια του Βενιζέλου για τον Γιώργο είναι ανάρμοστη. Βγάζουν δηλητήριο για το ΠΑΣΟΚ, όμως όλοι αυτοί οι κύριοι από το δρόμο του ΠΑΣΟΚ περνάνε και πηγαίνουν στις δουλειές τους. Τη γέφυρα του Ρίου, που είναι και το στολίδι της Ελλάδας, κανείς δεν τη διαφημίζει ποτέ.

Η γιαγιά

Πάντα δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις, και ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου υπενθυμίζουμε σχετικό πρωτοσέλιδο για δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησής του. Αυτό μας δίνει και το δικαίωμα να ασκούμε κριτική για λάθη, παραλείψεις και στραβοτιμονιές.

 

Αυτός που κατέστρεψε το ΠΑΣΟΚ είναι ο Βενιζέλος, κι όχι ο Παπανδρέου. Τον Παπανδρέου τον γέλασε ο Βενιζέλος. Μάζεψε τους δεξιούς και μαζί τον εαυτό του, πήγαν στη Δεξιά και έκατσαν εκεί για να τρώνε και να πίνουν. Και τώρα πρέπει να βγει ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο να παραδεχτούν το λάθος και ότι κατέστρεψαν την Ελλάδα. Και τώρα πρέπει να αποφασίσουμε με ποιον θα είμαστε εμείς, με τον Βενιζέλο ή τον Παπανδρέου.

Μπαρμπα-Γιώργης, από Σολομώντα

Το πρόβλημα της παράταξης είναι πολύ πιο σύνθετο, για να περιορίζεται στη διαμάχη μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου.

 

Κάθε Σάββατο κάνω δεκαπέντε χιλιόμετρα προκειμένου να βρω την εφημερίδα. Να πάει ο Βενιζέλος στις λαϊκές να δει πώς κατάντησε τον κοσμάκη. Γιατί αυτός τον κατάντησε, όχι ο Σαμαράς. Θέλει να κατηγορήσει και τον Παπανδρέου! Να δει που σκοτώνεται ο κόσμος να πάει να πάρει μαρούλια και λάχανα. Αυτό είναι το κράτος που έφτιαξε ο Βενιζέλος και ο ίδιος είναι η αιτία καταστροφής της Ελλάδας. Και τώρα τα φορτώνει στον Παπανδρέου!

Μπάρμπας

Συμφωνούμε για την κατάσταση των Ελλήνων, αλλά οι ευθύνες δεν μπορεί να περιορίζονται σε έναν. Περισσότεροι, και κυρίως όσοι κυβέρνησαν την Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες, φέρουν την ευθύνη για την κατάντια της χώρας.

 

Έλειπα στο εξωτερικό και ανακάλυψα τους τόμους υγείας της Mayo Clinic. Θα μπορούσα να έχω όλο το πακέτο με αντικαταβολή;

Αναγνώστρια, από Θεσσαλονίκη

Ο 1ος και ο 2ος τόμος κυκλοφορούν σε κεντρικά περίπτερα της επαρχίας. Για τους υπόλοιπους τόμους θα ενημερωθείτε σύντομα πότε θα κυκλοφορήσουν στην επαρχία. Στην Αθήνα διατίθενται ο 3ος, ο 4ος, ο 5ος, ο 6ος και ο 7ος.

 

Η Ανάσταση (τίτλος)

Έλληνες, η Ανάσταση σιμώνει για τη χώρα

Αν θα ξυπνήσει ο λαός, θα τα αλλάξει όλα.

 

Μπορεί να βγάλει ο λαός το αγκάθι για στεφάνι

Αυτό που θα φορέσουνε στην κεφαλή μας άλλοι.

 

Να γιατρευτεί κάθε πληγή, κάθε φτωχού το σώμα

Να μη μας παίρνουν την μπουκιά μέσα από το στόμα.

 

Να μην υπάρχουν δάκρυα και πόνοι στο κορμί μας

Να τρώμε χωρίς δάκρυα το τίμιο ψωμί μας.

 

Να δούμε γέλια των παιδιών, χαμόγελο της μάνας

Να μην ακούμε τρεις φορές το χτύπο της καμπάνας.

 

Να ’ρθει πάλι ξαστεριά, να ξαναδούμε άστρα

Να φέξει κάθε γειτονιά, οι δρόμοι και τα κάστρα.

 

Να ξαναζήσουμε Λαμπρή, όπως ήταν πρώτα

Να μη χτυπά ο θάνατος κάθε φτωχού την πόρτα.

 

Γι’ αυτό ξυπνήστε, Έλληνες, δεν πρέπει να κοιμάστε

Ό,τι κακό ζήσαμε πρέπει να μη θυμάστε.

 

Αυτούς που μας δικάσανε στη φτώχεια θα τους βρούμε

Να ’ρθούνε να πληρώσουμε όσα μας χρωστούνε.

 

Να μην πληρώσει ο λαός τα χρέη τα δικά τους

Κι αυτοί να ζούνε πλούσια στην κάθε φαμελιά τους.

 

Να μην υπάρχουνε φτωχοί και καταχρεωμένοι

Και όσοι κλέψαν το λαό να είναι ξεχασμένοι.

 

Ετούτη η Ανάσταση θα ’ναι για το λαό μας

Αν θα ξυπνήσει γρήγορα, θα ’ναι για το καλό μας.

 

Ζ. Λιναρδάκης

Από το ποιητικό σας στόμα στου λαού το αυτί…

Τα σχόλια είναι κλειστά.