Ειδησεογραφικό site

Όπισθεν ολοταχώς η Ελληνική οικονομία – Σε ύφεση επέστρεψε και με τη βούλα της ΕΛΣΤΑΤ

36

 

Η επιβολή των capital controls είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία, η οποία και επισήμως εισήλθε εκ νέου σε ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ.

Με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 0,4% στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Σε σχέση με το β’ τρίμηνο του 2015 η μείωση ήταν 0,5%.

Παράλληλα με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το ΑΕΠ σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 0,1% στο γ’ τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

yfesi

Εκτιμάται ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας φέτος απέτρεψε να καταγραφεί εικόνα δραματικής πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Είναι ενδεικτικό πως οι αναλυτές περίμεναν κατά μ.ο. το ΑΕΠ, εποχικά διορθωμένο, να μειωθεί κατά 1% σε σχέση με το β’ τρίμηνο και μη εποχικά διορθωμένο κατά κατά 0,3% σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2014.

Την ίδια ώρα τα capital controls και γενικά η χειροτέρευση του οικονομικού κλίματος έχουν σαν αποτέλεσμα ολοένας περισσότεροι φορολογούμενοι να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Γεγονός που αφενός «φουσκώνει» τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, αφετέρου δεν επιτρέπει την κυβέρνηση να πιάσει καν τους αναθεωρημένους στόχους των εσόδων, όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.