Ειδησεογραφικό site

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές

56

Ανοιξαν στις 7:00 την Κυριακή οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν περιφερειάρχες, δημάρχους, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, καθώς και εκπροσώπους στις δημοτικές και τοπικές κοινότητες.

Η ψήφος είναι υποχρεωτική για όσους έχουν γεννηθεί από το 1996 και μετά, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, θα υπάρξουν κυρώσεις, που προβλέπουν φυλάκιση από ένα μήνα έως ένα έτος, για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αδικαιολόγητα.

Ποιοι μπορούν να απέχουν

Δικαίωμα να μην προσέλθουν στις κάλπες έχουν όσοι πολίτες:

– Έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους
– Βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών
– Βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ.από το εκλογικό τους τμήμα

Πάντως, όσοι δεν μπορέσουν να ψηφίσουν, θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να έχουν στην κατοχή τους σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία να δικαιολογούν την παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Σε ό,τι αφορά τη σταυροδοσία, για τις περιφερειακές εκλογές ισχύουν τα εξής:

– Ένας σταυρός στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως τρεις περιφερειακοί σύµβουλοι
– Ένας με δύο σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται τέσσερις έως επτά περιφερειακοί σύµβουλοι
– Ένας με τρεις σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται οκτώ έως 12 περιφερειακοί σύµβουλοι
– Ένας με τέσσερις σταυροί στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύµβουλοι

Για τις δημοτικές εκλογές ισχύουν τα εξής:

– Ένας με τρεις σταυροί σε υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας του ψηφοφόρου
– Ένας σταυρός σε υποψήφιο άλλης εκλογικής περιφέρειας του δήμου του ψηφοφόρου

Στις μονοεδρικές, διεδρικές και τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες:

– Ένας σταυρός σε υποψήφιο της εκλογικής περιφέρειας του πολίτη
– Ένας σταυρός σε μία από τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Ακόμη, ο ψηφοφόρος έχει δικαίωμα να βάλει μέχρι δύο σταυρούς στο ψηφοδέλτιο για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.

Επιπλέον, σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας θα υπάρχουν αναρτημένες οδηγίες σχετικά με τους σταυρούς που μπορούν να βάλουν οι εκλογείς.

Σημειώνεται πως δεν μπαίνει σταυρός στον επικεφαλής του κάθε συνδυασμού, ωστόσο εάν μπει το ψηφοδέλτιο δεν θεωρείται άκυρο.

«Μάθε πού ψηφίζεις» από το υπουργείο Εσωτερικών

Προκειμένου να ενημερωθούν οι εκλογείς σχετικά με το πού ψηφίζουν, το υπουργείο Εσωτερικών καθιέρωσε την ιστοσελίδα, αλλά και την τηλεφωνική γραμμή «Μάθε πού ψηφίζεις». Όσοι πολίτες επιθυμούν να ενημερωθούν σε ποιο εκλογικό κέντρο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μπορούν να καλέσουν στο 213 1361500 (ώρες επικοινωνίας 9:00 – 19:00 από Δευτέρα έως Σάββατο και 7:00 – 19:00 την Κυριακή).

Εξάλλου, το υπουργείο δίνει, μέσω της ιστοσελίδας του, απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις των ψηφοφόρων. Ειδικότερα:

Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους.

Επισκεφθείτε τη σελίδα «Μάθε πού ψηφίζεις» και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης …Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ …

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2014 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 14 Μαρτίου 2014 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2014, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.

Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία;

Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους διατάξεις τους ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και όσοι θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χλμ από το εκλογικό τους τμήμα.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα;

Ειδική άδεια για τη διευκόλυνση στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χορηγείται από την υπηρεσία τους στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους, στους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους, στους στρατιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις ένοπλες δυνάμεις, την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό σώμα, καθώς και στους υπαλλήλους Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, τραπεζών (του δημόσιου τομέα) και δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, εφόσον την ημέρα της ψηφοφορίας δεν διαμένουν στο Δήμο ή στην Κοινότητα, όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Ανάλογη άδεια είναι δυνατό να λάβει και το προσωπικό των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση διενέργειας επαναληπτικής ψηφοφορίας την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου 2014.

Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;

Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.

Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;

Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Για τις Ευρωεκλογές ωστόσο μπορούν να ψηφίσουν στην περιφέρεια της οικείας ελληνικής προξενικής αρχής σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι τις 4 Απριλίου 2014.

Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα, θα υπάρξει πρόβλημα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία. Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι τακτικό μέλος εφορευτικής επιτροπής, αλλά δεν μπορώ να παραβρεθώ, ποιόν θα ενημερώσω;

Στο ενημερωτικό που έχετε λάβει, αναφέρει αν θα ενημερώσετε την εισαγγελία πρωτοδικών ή τον δήμο, στον οποίο έχετε τα εκλογικά σας δικαιώματα.

Ποιοι ονομάζονται κοινοτικοί εκλογείς και πότε ψηφίζουν;

Οι κοινοτικοί εκλογείς, ως πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορούν να ψηφίσουν μόνο στις Δημοτικές Εκλογές (όχι Περιφερειακές) και Ευρωεκλογές. Οι πολίτες αυτοί έχουν τις παρακάτω υπηκοότητες:

ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΠΟΛΩΝΙΚΗ
ΑΥΣΤΡΙΑΚΗ ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΗ
ΒΕΛΓΙΚΗ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΛΕΤΟΝΙΚΗ ΣΛΟΒΕΝΙΚΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΛΙΘΟΥΑΝΙΚΗ ΣΟΥΗΔΙΚΗ
ΔΑΝΙΚΗ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ ΤΣΕΧΙΚΗ
ΕΣΘΟΝΙΚΗ ΜΑΛΤΑΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΟΛΛΑΝΔΙΚΗ PΟΥΜΑΝΙΚΗ
ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ

Είμαι ετεροδημότης, ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι. Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών.

Τι προβλέπεται για τη διευκόλυνση των ατόμων που χρήζουν βοήθειας;

Η εκλογική νομοθεσία παρέχει το δικαίωμα σε κάθε εκλογέα με σωματική αδυναμία να απευθύνεται στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παράσχουν τη συνδρομή τους για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος.

Οι εκλογείς με ειδικές ανάγκες ψηφίζουν πάντα με απόλυτη προτεραιότητα. Ειδικά, για περιπτώσεις ατόμων με κινητικές αναπηρίες ο δικαστικός αντιπρόσωπος καλείται να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διευκολύνει τους εν λόγω εκλογείς, ζητώντας βοήθεια από μέλη της εφορευτικής επιτροπής, ακόμη και από απλούς εκλογείς. Επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των δικαστικών αντιπροσώπων να βρουν κάθε δυνατή λύση, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όλων των πολιτών.

Επίσης, εκλογείς οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε παρατεταμένη αναμονή για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως π.χ. κυοφορούσες γυναίκες, υπερήλικες, ασθενείς κ.λπ. έχουν ανάλογη προτεραιότητα με τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.