Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης: Να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς, όχι μόνο αυτό που λέει η Τρόικα

48

Το στίγμα της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει στην οικονομία ως νέος υπουργός Οικονομικών, έδωσε ο καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

Χωρίς πολλές περιστροφές, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε: «Θα συνεχίσω το έργο του Γιάννη Στουρνάρα χωρίς αλλαγή στη φιλοσοφία. Καλή είναι η Τρόικα, όταν μας δίνει έναν «μπούσουλα», αλλά εμείς αποφασίζουμε πού θέλουμε να πάμε ως χώρα. Να προσέξουμε τους μικρομεσαίους και τα νοικοκυριά. Όλοι έχουμε καταλάβει τις συνέπειες της ύφεσης, αλλά σε αυτό το υπουργείο πρέπει να κοιτάμε και τα νούμερα. Πρέπει να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς. Πρέπει να ισορροπήσουμε. Και η Αριστερά πρέπει να κοιτά τα νούμερα στον προϋπολογισμό, αλλά και η Δεξιά πρέπει να κοιτά τις ανάγκες των νοικοκυριών».

«Δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν δύο χρόνια. Από φέτος για πρώτη φορά το εισόδημα του πολίτη θα βελτιωθεί. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο και μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο της οικονομίας, η ανάκαμψη έρχεται. Έχουμε ακόμη πρόβλημα όμως. Πρέπει να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία μας» τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Εμφανώς συγκινημένος, ο κ. Στουρνάρας υποδέχτηκε τον κ. Χαρδούβελη, λέγοντας: «Ξέρω πως θα φυλάξεις Θερμοπύλες. Το πρωτογενές πλεόνασμα μας άνοιξε τις πόρτες και βρισκόμαστε εδώ που είμαστε. Ήδη, οι αγορές αντιδρούν πολύ θετικά για το πρόσωπο του νέου υπουργού και τη νέα κυβέρνηση».

Μιλώντας εκτός κειμένου, πάντως, ο κ. Χαρδούβελης άφησε να εννοηθεί πως ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει καλά-καλά τι ακριβώς θα αντιμετωπίσει.

«Ο Γιάννης Στουρνάρας φαίνεται χαρούμενος, επειδή παρέδωσε το φορτίο, εγώ όμως ακόμα δεν ξέρω τι είναι αυτό! Από τον ιδιωτικό τομέα όπου βρισκόμουν, αναρωτιόμουν πότε προλαβαίνει ο Γιάννης να κοιμάται» είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Νέες προτεραιότητες

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο απερχόμενος υπουργός, δήλωσε: «Εδώ έδωσα το στίγμα μου. Νιώθω τώρα ότι αφήνω το σπίτι μου. Αναγκάστηκα να πάρω σκληρά μέτρα, που κανείς υπουργός δεν θα ήθελε να πάρω, με προσωπικό και πολιτικό κόστος. Δεχτήκαμε και μέτρα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, που ζητούσε η Τρόικα. Τώρα πια, όμως, δύο είναι οι προτεραιότητες: η επίλυση της βιωσιμότητος του χρέους και η επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο κ. Χαρδούβελης στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη εξυγίανσης των τραπεζών, τονίζοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα «κόκκινα δάνεια», για να εξυγιανθούν οι τράπεζες και να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα της χώρας.

Και δόσεις χιούμορ

Ο κ. Στουρνάρας δεν παρέλειψε πάντως να πετάξει και το «αστειάκι» για τα ατελείωτα ξενύχτια κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

«Δουλεύαμε 15-16 ώρες την ημέρα, πολλές φορές και πάνω από 24ωρο σερί, εγώ έτρωγα σούσι στο γραφείο, ο «Ρουμελιώτης» Χρήστος Σταϊκούρας έτρωγε σουβλάκι» είπε αστειευόμενος, λίγο πριν φύγει από το υπουργείο, υποσχόμενος ότι «θα μοχθήσει για την ευημερία του τόπου, απ’ όποιο πόστο και αν βρίσκεται».

Τα σχόλια είναι κλειστά.