Ειδησεογραφικό site

Συνετρίβη αεροπλάνο της Air Algerie με 116 επιβάτες-Γαλλικά μαχητικά εντόπισαν στο Μάλι τα συντρίμια του-Τα σενάρια για την νέα τραγωδία

83

Μια νέα αεροπορική τραγωδία με αεροσκάφος της εταιρείας Air Algerie σημειώθηκε την Πέμπτη, λίγες μόνο ώρες έπειτα από το δυστύχημα με το αεροσκάφος της TransΑsia Αirways και μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία.

Το αεροσκάφος της ισπανικής ιδιωτικής εταιρείας Swiftair, το οποίο χειριζόταν η Air Algerie και πραγματοποιούσε την πτήση Ουαγκαντούγκου – Αλγέρι τα ξημερώματα της Πέμπτης έχει συντριβεί, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της αλγερινής πολιτικής αεροπορίας.

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν η Air Algerie ανακοίνωσε ότι έχασε την επαφή με αεροσκάφος της, σχεδόν μία ώρα έπειτα από την απογείωσή του από τη Μπουρκίνα Φάσο, στη Δυτική Αφρική.

«Οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με ένα αεροπλάνο της Air Algerie, το οποίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, 50 λεπτά της ώρας μετά την απογείωσή του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Air Algerie.

Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στα ισπανικά η εταιρεία, αναφέρει ότι το αεροσκάφος ήταν ένα MD83 κι ότι δεν πρόκειται για ένα Airbus A320, όπως είχαν μεταδώσει αρχικά τα διεθνή ΜΜΕ. Πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι το αεροσκάφος χάθηκε περίπου στις 4:55 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας APS, πρόκειται για την πτήση AH5017 με τουλάχιστον 116 επιβάτες. Ειδικότερα, για την ώρα έχει γίνει γνωστό ότι μετέφερε 80 Γάλλους επιβάτες και πως τα έξι μέλη του πληρώματος ήταν Ισπανοί.

Γαλλικά μαχητικά εντόπισαν στο Μάλι τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Air Algerie

Στο Μάλι εντοπίστηκαν τελικά τα συντρίμμια του αεροσκάφους της  Air Algerie, το στίγμα του οποίου χάθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλγερίας,  το αεροσκάφος εντόπισαν δύο γαλλικά μαχητικά Μιράζ 2000 αεροσκάφη, 70 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Μάλι, κοντά στην πόλη Γκάο.

Οι τελευταίες πληροφορίες οι οποίες είχαν μεταδοθεί ανέφεραν ότι το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε 119 επιβάτες, συνετρίβη στο Νίγηρα. Ωστόσο, αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι το αεροσκάφος είχε χαθεί, ενώ πετούσε στον εναέριο χώρο του Μάλι -πάνω από την πόλη Γκάο- και προσέγγιζε τα σύνορα με την Αλγερία, όπου και βρέθηκαν, έπειτα από έρευνες, τα συντρίμμια του.

Την ίδια ώρα όμως, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος μπορεί να συγκρούστηκε με κάποιο άλλο αεροπλάνο.

Πάντως, αξιωματούχοι οι οποίοι μίλησαν σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία χαρακτήρισαν «σχεδόν απίθανο» το σενάριο το αεροσκάφος να χτυπήθηκε από ενόπλους στο Μάλι.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της Air Algerie, έρχεται λίγες ημέρες έπειτα από την κατάρριψη του Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία, που κόστισε τη ζωή σε 298 ανθρώπους και την χθεσινή τραγωδία με το αεροσκάφος της TransΑsia Αirways το οποίο συνετρίβη στη Ταϊβάν κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 48 άνθρωποι.

Τα σενάρια για την νέα αεροπορική τραγωδία

Ποια τα αίτια του νέου αεροπορικού μυστηρίου;

Το αεροσκάφος δεν είχε αρκετά καύσιμα, όπως ανέφεραν κάποια αλγερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, μία τέτοια εκδοχή φαίνεται να μην ευσταθεί, καθώς είναι σχεδόν απίθανο μόλις 50 λεπτά από την απογείωσή του, το αεροσκάφος να μην είχε αρκετή ποσότητα καυσίμων για μία πτήση, η οποία υπολογίζεται στις τέσσερις ώρες.

Ως δεύτερο σενάριο, το βρετανικό δίκτυο αναδεικνύει την κατάρριψη του αεροσκάφους από αντάρτες, ενώ προσθέτει ότι μετά την εξαφάνιση η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση, απαγορεύοντας στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την περιοχή και στον εναέριο χώρο του Μάλι κάνοντας λόγο για λόγους ασφαλείας.

Το τρίτο σενάριο είναι η αεροπειρατεία, καθώς δε θα είναι η πρώτη φορά που η εταιρία Air Algerie πέφτει θύμα αεροπειρατών, αλλά σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο έχουν υπάρξει τουλάχιστον έξι.

Ως πιο πιθανή εκδοχή είναι οι κακές καιρικές συνθήκες, καθώς όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο πύργος ελέγχου ζήτησε από τον κυβερνήτη «να αλλάξει πορεία πάνω από τα αλγερινά σύνορα εξαιτίας της κακοκαιρίας και για να αποφύγει ένα άλλο αεροσκάφος». Όπως τονίζει ο συντάκτης «υποθέτω ότι δεν προσέκρουσε με άλλο αεροσκάφος, διαφορετικά θα είχαμε αναφορές και για δεύτερο αεροπλάνο που αγνοείται», επομένως το σενάριο της κακοκαιρίας δείχνει να είναι αρκετά πιθανό.

Μαριέλα Κάστρο: Είμαι ζωντανή

castroΑνταποκριτές αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων στην Αβάνα αρχικά, αλλά και η ίδια η Κάστρο αργότερα, διέψευσαν την πληροφορία ότι η κόρη του νυν προέδρου της Κούβας και ανιψιά του ιστορικού ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο βρισκόταν στο μοιραίο αεροσκάφος της Air Algerie που συνετρίβη στο Βόρειο Μάλι.

Ο Πάτρικ Όπμαν του CNN έγραψε πριν από λίγο στο Twitter: «H Mαριέλα Κάστρο είναι ζωντανή και έχει ομιλία στην Αβάνα. Δεν ήταν στο αεροπλάνο που συνετρίβη στην Αφρική».

Αρχικά, το αεροδρόμιο της Μπουρκίνα Φάσο είχε ανακοινώσει στην επίσημη σελίδα του στο Facebook ότι η κόρη του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, ταξίδευε με το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση AH5017.

Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα η δημοσιογράφος του NBC, Μαίρη Μάρει, διέψευσε ότι η Μαριέλα Κάστρο ταξίδευε με το μοιραίο αεροσκάφος, υποστηρίζοντας ότι την είδε τις πρωινές ώρες και τονίζοντας ότι δεν επέβαινε στο MD-83 της Air Algerie.

Αμέσως μετά τη διάψευση της Μάρει, η ίδια η Κάστρο με δηλώσεις της στο δίκτυο ΤeleSUR είπε ότι δεν κατανοεί «το σόου με αυτές τις παράλογες πληροφορίες», τονίζοντας πως είναι ζωντανή, καλά στην υγεία της και ευτυχισμένη.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.