Ειδησεογραφικό site

Φρένο Τσίπρα σε ανταρσίες

54

Αυτή τη φορά, τη δεύτερη φορά Αριστερά, ο Αλέξης Τσίπρας δεν επέτρεψε στους διαφωνούντες να ξηλώσουν σιγά- σιγά το «πουλόβερ» της κυβέρνησής του. Ο πρωθυπουργός, αμέσως μόλις ενημερώθηκε για την πρόθεση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη να μην πάει στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, σήκωσε το τηλέφωνο και ζήτησε την παραίτηση του μέχρι πρότινος στενού συνεργάτη και φίλου του. Έστειλε, έτσι, μήνυμα αποφασιστικότητας που περιόρισε σε μία την απώλεια έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μόνο ο Στάθης Παναγούλης επέλεξε να απέχει και διεγράφη πάραυτα. Με αυτόν τον τρόπο υποχρέωσε και τον Πάνο Καμμένο να τον ακολουθήσει, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ να διαγράψει τον Νίκο Νικολόπουλο. Τα γεγονότα αυτά, όμως, ανοίγουν ένα άλλο κεφάλαιο, αυτό της κυβερνητικής σταθερότητας και των συνεργασιών, φέρνοντας στο προσκήνιο τις πληροφορίες που έγραφε το «Καρφί» στην προηγούμενη έκδοσή του: για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων…

Ήδη στη γρήγορη ανάκληση στο κινητό του ο πρωθυπουργός έχει βάλει τους αριθμούς των αρχηγών των κομμάτων της ήσσονος αντιπολίτευσης. Από το βράδυ της Πέμπτης οι συνεργάτες του εξηγούσαν ότι πρώτη του επιλογή, αν χρειαστεί, είναι να καλέσει τον Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος έχει μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο συνεργασίας. Δεν αποκλείεται, όμως, και ο αιφνιδιασμός με τον Αλέξη Τσίπρα να επιλέγει να θέσει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Για τη Χαριλάου Τρικούπη που συνεργάστηκε με τη ΝΔ είναι δύσκολο να πει «όχι» στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πρέπει να βρει ένα καλό επιχείρημα για να αλλάξει την πάγια θέση του Ποταμιού περί της ανάγκης συνεργασιών…

ANΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Στη συνεργασία υπάρχουν δύο προβλήματα που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Πρώτον, η άρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού να συνεργαστούν με τους ΑΝΕΛ και, δεύτερον, το αίτημα των δύο κομμάτων για κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Για αυτό και ο πρωθυπουργός σκέφτεται να ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες με την Ένωση Κεντρώων, που μέχρι στιγμής δεν έχει αμφισβητήσει τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στο παρασκήνιο, όμως, οι επαφές μεταξύ όλων των κομμάτων έχουν φουντώσει, με τα στελέχη να αναζητούν τον κατάλληλο τρόπο και τον σωστό χρόνο για την εκδήλωση των σχετικών πρωτοβουλιών. Την «ευκαιρία» μπορεί να δώσουν οι επόμενες ψηφοφορίες στη Βουλή, καθώς τυχόν νέες απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα θέσουν το θέμα της διεύρυνσης με επιτακτικό τρόπο…

Ο ορίζοντας των κινήσεων του πρωθυπουργού ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της συγκυρίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έδειξε και η αντιμετώπιση των στελεχών που συγκρότησαν τελικά τη Λαϊκή Ενότητα, έχει στο μυαλό του τη συνολική ανασυγκρότηση του πολιτικού σκηνικού με έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ρόλο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι διεκδικεί για τον εαυτό του και το κόμμα του τον ρόλο που είχε το ΠΑΣΟΚ από το 1981 έως το 2010. Για αυτόν τον λόγο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς που στοχεύουν στην ίδρυση ενός νέου κόμματος της ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας. Τις κινήσεις του πρωθυπουργού διευκολύνει πολύ η οπτική γωνία που του προσφέρει η θέση του, καθώς συνομιλεί καθημερινά με τον Σουλτς, που έχει κεντρικό ρόλο στα πράγματα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο οποίος του ανοίγει σιγά σιγά τις πόρτες…

ΡΕΛΑΝΣ…

Στο μυαλό του υπάρχει και μια κίνηση ανατροπής: να μην μπει ο ίδιος σε συζητήσεις, αλλά να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με στόχο εκεί να γίνουν ανοικτά και με όλους παρόντες οι κουβέντες για το νέο κυβερνητικό σχήμα. Πιστεύει ότι θα είναι δύσκολο με τον Πάνο Καμμένο παρόντα η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης να πουν ότι δεν τον θέλουν στην κυβέρνηση. Γιατί έχει έτοιμο και το επιχείρημα: «Δεν τον θέλετε σε κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά προτείνετε οικουμενική. Πώς γίνεται αυτό;»

Ο Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις από τη θέση του ισχυρού. Κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου, κέρδισε το δημοψήφισμα του Ιουλίου, κέρδισε και τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει πως έχει τον πρώτο λόγο και πιθανότατα και τον τελευταίο. Για αυτό δεν θα έχει πρόβλημα να μπει σε συζήτηση και για το θέμα του πρωθυπουργού σε μια οικουμενική κυβέρνηση. Έχει, όμως, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχτεί σενάρια τύπου Παπαδήμου. Επιμένει ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια πολιτική κυβέρνηση και από πολιτικούς που αναλαμβάνουν οι ίδιοι τις ευθύνες τους. Όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος…

ΣΤΑΘΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

H δήλωση του βουλευτή Στάθη Παναγούλη για την απουσία του από την ψηφοφορία της Βουλής στον νόμο για τους πλειστηριασμούς:

«Μέχρι τώρα έκανα πολλή υπομονή ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας –υπό την απειλή αποτροπής του πολιτικού χάους– περικοπές εναντίον μεσαίων και φτωχών που μας στήριξαν για να μην τους πετσοκόψουμε άλλο τη ζωή.

Έκανα πίσω από τις αντιστασιακές μου αρχές, που υπηρέτησα στα επτά δύσκολα χρόνια κατά της δικτατορίας, αποδεχόμενος με το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου μείωση της εθνικής κυριαρχίας στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Όμως δεν πάει άλλο! Υπακούοντας στη θύελλα αντιδράσεων των πολιτών της Β΄ Περιφέρειας που εκπροσωπώ, αρνούμαι να οδηγήσω στον δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής» .

Και έπεται συνέχεια για όσους ξέρουν τον Παναγούλη!

Τα σχόλια είναι κλειστά.