Ειδησεογραφικό site

Φοίτηση μέσω τηλεδιάσκεψης προτείνει ο Αθανασίου για τον Ρωμανό – Διαπληκτισμός ΣΥΡΙΖΑ – Χ.Α.

55

 Στη λύση της παρακολούθησης μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης προσανατολίζεται η κυβέρνηση αναφορικά με τον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, ο οποίος κάνει απεργία πείνας διεκδικώντας να παρακολουθήσει τα μαθήματά του στο ΤΕΙ που πέτυχε στις εξετάσεις.

Το θέμα έθεσαν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τόσο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, όσο και ο προεδρεύων βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.

«Είπα να έρθω σε επαφή με τον υπουργό Παιδείας αν μπορεί να γίνονται μαθήματα με τηλεδιασκέψεις. Δηλαδή, με δαπάνη του ελληνικού Δημοσίου να μπορεί σε αυτό το στάδιο να παρακολουθεί», απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, επιφυλασσόμενος να επανεξετάσει το ζήτημα σε προσεχή αλλαγή του Σωφρονιστικού Κώδικα.

«Ο υπουργός δεν μπορεί να παρέμβει. Θα πρέπει να παρέμβει στα όργανα εξωθεσμικά. Το ανθρωπιστικό αφήστε το, δεν θέλω να πω τίποτα τώρα», ανέφερε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να παρακολουθήσει ο Νίκος Ρωμανός τα μαθήματά του εκτός φυλακής χρειάζεται ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών και του Εισαγγελέα, καθώς ο κρατούμενος είναι υπότροπος.

«Δημιουργεί αρνητική εντύπωση η όλη στάση σας και ακόμη πιο σοβαρή διότι εδώ έχουμε ένα παιδί που ζητά την εφαρμογή του νόμου», τόνισε από την πλευρά του ο Σταύρος Κοντονής.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τον Νίκο Ρωμανό. Κινδυνεύει να υποστεί σοβαρές βλάβες στην υγεία του. Με την ανακοίνωση που εκδώσατε ούτε λίγο ούτε πολύ νίπτετε τας χείρας σας.

Ο υπουργός Παιδείας, που έκανε επίσης ανακοίνωση, είναι περισσότερο αρμόδιος από σας;», είχε ρωτήσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «καλό θα ήταν σε τόσο σοβαρά ζητήματα να έχουμε τοποθέτηση από το αρμόδιο υπουργείο».

«Υπάρχει ομόθυμη άποψη της επιτροπής μας πως, επειδή το δικαίωμα της μόρφωσης υπάρχει για κάθε πολίτη, πρέπει να συνυπάρξει συνεργασία σας με τον υπουργό Παιδείας για να παρέχεται το δικαίωμα αυτό», υπογράμμισε και ο Γιάννης Κουτσούκος.

Ο κ. Αθανασίου απάντησε πως «εδώ και δύο χρόνια που είμαι στο υπουργείο όχι μόνο διατηρήσαμε τα μαθήματα και ενισχύσαμε τους μαθητές για να εισαχθούν, αλλά στελεχώσαμε πλήρως τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με αποτέλεσμα να έχουμε 80% επιτυχίας».

Υποστήριξε ακόμη ότι η Πολιτεία έδωσε ηθική αναγνώριση στους κρατούμενους που πέρασαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι «τα 500 ευρώ ήταν περισσότερη ηθική επιβράβευση».

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η βασική πρόβλεψη που υπάρχει στον Σωφρονιστικό Κώδικα είναι αν οι φυλακές είναι μακριά από τις σχολές οι κρατούμενοι να πηγαίνουν σε φυλακές που είναι κοντά στη σχολή τους.

Διαπληκτισμός ΣΥΡΙΖΑ – Χ.Α.

Εξάλλου, λεκτικός διαπληκτισμός υπήρξε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή με αφορμή την απεργία πείνας του Ν. Ρωμανού.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι «η Πολιτεία οφείλει μία συγγνώμη στον Ρωμανό», καθώς στα χέρια του πέθανε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, γεγονός που κανείς δεν ξέρει πως διαμόρφωσε τον χαρακτήρα και τις απόψεις του.

Από την πλευρά της Χρυσής Αυγής, όπου βρισκόταν ο Δημήτρης Κουκούτσης ακούσθηκαν επιτιμητικά σχόλια και γέλια.

«Είναι ένα παιδί 21 ετών. Δεν είναι ούτε αντικείμενο εκτόνωσης κανενός, ούτε αντικείμενο μαγκιάς και τσαμπουκά από κανένα», σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπογράμμισε ότι είναι «ανεφάρμοστες» οι ρυθμίσεις για παρακολούθηση μαθημάτων μέσω τηλεδιάσκεψης τις οποίες είχε εξαγγείλει πριν από λίγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου χαρακτήρισε «αφερέγγυα» την στάση του υπουργού Δικαιοσύνης και την πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης, τα οποία τα χαρακτήρισε ως «αστεία».

«Είναι υπόλογη και η κυβέρνηση, και εσείς προσωπικά, κύριε Αθανασίου. Και το ξέρετε», είπε η Β. Κατριβάνου, λέγοντας ότι η «αρνητική στάση» της πολιτείας «είναι μήνυμα προς μία ολόκληρη γενιά εικοσάρηδων».

«Ένδειξη αλληλεγγύης στον Ρωμανό» οι εμπρησμοί ΑΤΜ

Την ίδια ώρα, με κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα indymedia και υπογράφεται από αναρχικούς/ες γίνεται ανάληψη ευθύνης για τους εμπρησμούς πέντε ΑΤΜ το βράδυ της Κυριακής σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται, οι εμπρησμοί ήταν μια ελάχιστη έκφραση αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Ν. Ρωμανό. «Αυτό είναι απλά μια προειδοποίηση. Σε περίπτωση που δε δικαιωθεί ο σύντροφός μας, θα βρεθείτε όλοι στο στόχαστρο», συμπληρώνεται.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.