Ειδησεογραφικό site

Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί ο Πρωθυπουργός-Στο τραπέζι ΕΝΦΙΑ, ένστολοι και ρωσικό εμπάργκο

41

Στον απόηχο της ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, που δημιούργησε κραδασμούς και σε εσωκυβερνητικό επίπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς συγκαλεί σήμερα το απόγευμα στις 6.30μμ συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης επισήμως βρίσκεται η επιλογή των αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ωστόσο είναι δεδομένο ότι επί τάπητος θα τεθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης εν όψει της προετοιμασίας για την (πέμπτη) αξιολόγηση του φθινοπώρου.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς αναμένεται να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Κυβέρνησης και να εφιστήσει την προσοχή στους υπουργούς του ότι περιθώρια για χαλάρωση, δεν υπάρχουν.

Αρρυθμίες και στρεβλώσεις στο κυβερνητικό έργο με αιχμή του δόρατος τον ΕΝΦΙΑ (όπου σημειώθηκαν περιστατικά …εκπάγλου κάλλους) εξ ού και κρίθηκε απαραίτητη από το Μέγαρο Μαξίμου η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, προκαλούν κραδασμούς στη συγκυβέρνηση την ώρα που όπως διαμηνύεται από παράγοντές της: «Απαιτείται επαγρύπνηση».

Προβληματισμό στο κυβερνητικό επιτελείο προκαλεί και η απόφαση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την υπογραφή διατάγματος το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η κίνηση Πούτιν εκτιμάται ότι θα επηρεάσει άμεσα και δυσμενώς την ελληνική οικονομία δεδομένου ότι θα σταματήσει η εξαγωγή ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία.

Πονοκέφαλος οι ένστολοι, βραχνάς ο ΕΝΦΙΑ

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν με ιδιαίτερη προσοχή αλλά και προβληματισμό το άνοιγμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον κλάδο των ενστόλων -από τους «μπάτσους» για τους οποίους είχε μιλήσει ο Νίκος Βούτσης ο κ. Τσίπρας σήμερα υιοθετεί όλα τα αιτήματα των ενστόλων- και προσπαθούν να πείσουν τους εκπροσώπους των ενστόλων ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απώλειες στα ταμεία τους χωρίς ωστόσο να έχουν καταφέρει να πείσουν τα συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου που ενόψει ΔΕΘ ετοιμάζονται για θερμότερες κινητοποιήσεις.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού μιλώντας στο Real.gr εκτιμούσαν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί μόλις ανακοινωθεί και η συνολική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά των ενστόλων κάτι που αναμένεται να γίνει λίγο πριν από την παρουσία του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι ενστάσεις των «γαλάζιων» βουλευτών συνεκτιμώνται από το Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι τυχαίο ότι χθες που ψηφιζόταν το Πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος έσπευσε στη φρεγάτα «Σαλαμίς» για να σφίξει τα χέρια των ανθρώπων που έβγαλαν από τη φλεγόμενη Λιβύη Έλληνες και ξένους πολίτες μεταφέροντας τους με ασφάλεια στον Πειραιά.

Σε κάθε περίπτωση, από το περιβάλλον Σαμαρά δίδεται το μήνυμα πως δεν θα πρέπει να περάσει η αίσθηση περί προνομιακής μεταχείρισης ενός συγκεκριμένου κλάδου εργαζομένων την ώρα που όλος ο ιδιωτικός τομέας έχει «ματώσει» από την εφαρμογή των μνημονίων.

Τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα στο θέμα του ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών ο ένας κοιτάζει τον άλλον και άπαντες προς την πλευρά του Γιάννη Στουρνάρα για το τι πήγε λάθος στους υπολογισμούς του φόρου με αποτέλεσμα να χρειαστεί η παρέμβαση του κ. Σαμαρά για να διορθωθούν κραυγαλέες αδικίες, κυρίως σε εκτάσεις της περιφέρειας, καθώς τα μηνύματα που είχαν φτάσει από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου από τους «γαλάζιους» βουλευτές και την επαρχία ήταν άκρως ανησυχητικά.

Μέσα σε όλα αυτά ο κ. Σαμαράς έχει να διαχειριστεί και την επικοινωνιακή κατά τα άλλα γκρίνια του ΠΑΣΟΚ που ζητά να μεταφερθεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ αφού πρώτα διορθωθούν λάθη και αδικίες στον καταλογισμό του φόρου – ενός φόρου που έρχεται σε αντικατάσταση του χαρατσιού της ΔΕΗ, το οποίο είχε φαρδιά-πλατιά την «υπογραφή» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.